Kovács Tamás a Témában: Egy híd árát vonta el három év alatt Szegedtől a kormány

Háromszor 10 milliárd forintról van szó, ebből alig adtak vissza valamit. Ilyen az orbáni „kompenzáció”.
Szeged.hu

2022. január 05. 12:45

Kovács Tamás a Témában: Egy híd árát vonta el három év alatt Szegedtől a kormány

Kétszáz milliárd forint lehet a magyarországi települések vesztesége a járványban, ennek tetemes részét a kormány okozta az elvonásaival. Csak a megyei jogú városok 100 milliárdos elvonásra számíthatnak, és miközben az önkormányzatokat a működésképtelenség szélére sodorja a kormány, az Orbán-kabinet 1600 milliárd forintot költött a népszerűségét javító intézkedésekre – erről beszélt a Szeged Televízió híradójának kedden Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. 

 

Érdekesség, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetségének fideszes elnöke, Szita Károly is elismerte a településeket érintő súlyos bevételkiesést, amit az iparűzési adó elvételével okozott a kormány.

 

A Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában Kovács Tamás, Szeged gazdasági alpolgármestere (képünkön) kedden azt mondta, az elmúlt 3 évben évente mintegy 10 milliárd forinttal került többe Szeged működtetése, ez jórészt a kormányzati intézkedéseknek köszönhető. Kovács Tamás úgy összegzett: mindez nagyjából 30 milliárd forintot jelent, ami egy közúti híd ára lenne. Ennyibe került Szegednek az Orbán-kormány ténykedése az utóbbi években.

 

A gazdasági alpolgármester közölte, tavaly 2,6 milliárd forintot jelentett csak az elvont helyi iparűzési adó, idén 3 milliárd forintról lehet szó, de számolnak legalább 1,9 milliárd forint szolidaritási adóval is, és ott van még a víziközműadó drasztikus emelése, valamint a gépjárműadó elvonása, illetve más nehézségek is, amikkel az önkormányzatnak szembe kell nézni. Hiszen legalább 1,3 milliárd forinttal nőttek az építőanyag- és energiaárak, drága az üzemanyag, gyenge a forint és magas az infláció, miközben 1,2 milliárd forintba kerülnek a központilag elrendelt béremelések csak a szegedi önkormányzatnak.

 

Utóbbinak a béremelések költéségének kompenzációját ugyan megígérte a kormány, de egyelőre semmilyen konkrét számot nem közöltek a településeknek, csak ígéretről tudni, és az is csak leghamarabb nyár közepéről, valamint őszről szól.

 

 

Kovács Tamás emlékeztetett: a város egyik legnagyobb foglalkoztatója az önkormányzat, összesen 5300 embernek adnak munkát, ezért a bérek emeléséhez mindenképp szükség van kormányzati segítségre.

 

Érdemes megnézni a teljes beszélgetést Szeged gazdasági alpolgármesterével!