Kovács Tamás a szociális bizottság ülésén: az önkormányzatok nem kapnak semmilyen segítséget a kormánytól

Ha pénzügyileg minden így marad, a város jövő évi költségvetése finanszírozhatatlan lesz – mondta el Kovács Tamás gazdasági alpolgármester szerdán a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság ülésén.
Bod Péter

2022. október 05. 16:00

Kovács Tamás a szociális bizottság ülésén: az önkormányzatok nem kapnak semmilyen segítséget a kormánytól

A városi költségvetés tervezett módosításáról szóló előterjesztés váltotta ki a legnagyobb vitát a szociális bizottság szerdai ülésén, ami elé Kovács Tamás gazdasági alpolgármester mondott rövid szóbeli kiegészítést. 

 

Az ország tavaly elfogadott költségvetése teljesen megalapozatlan számokra épült, ez az egyik közvetlen oka a települési költségvetések körüli gondoknak – mondta az alpolgármester, hozzátéve, hogy 

 

a kormány a helyi iparűzési adó (hipa), a gépjármű-súlyadó elvételével és a szolidaritási adó brutális megemelésével a mostani válság előtt is rendkívüli mértékben gyengítette pénzügyileg a helyhatóságokat, amik most kénytelenek szembenézni az elképesztő mértékű energiaáremelkedéssel. Ezek leküzdéséhez semmilyen kormányzati segítséget nem kapnak

 

– tette hozzá az alpolgármester. Sarkosan úgy fogalmazott:

 

Ha pénzügyileg minden így marad, a város jövő évi költségvetése finanszírozhatatlan lesz, mert növekvő önkormányzati kiadások miatt rendkívüli mértékben megbillenhet a helyi költségvetés egyensúlya. 

 

Szabó Bálint független képviselő érzelmileg némileg túlfűzötten azt vetette a bizottsági tagok szemére, hogy úgy tesznek, mintha minden rendben volna. És bár a gazdasági alpolgármester szavai a legkevésbé sem adtak alapot Szabó ezen véleményére, a képviselő tudta még fokozni, úgy fogalmazott: a mélyülő gazdasági válság miatt hamarosan forradalom fog itthon kitörni, Orbán Viktort pedig Üzbegisztánig kergetik. Vegyék le a napirendről a városi költségvetés tervezett módosításáról szóló előterjesztést – javasolta Szabó Bálint, de rajta kívül ezt senki nem támogatta a bizottsági ülésen.

 

Van mozgástér a városi költségvetésben – ismételte meg a keddi jogi bizottsági ülésen elmondott szavait Chovanecz Kata, a Fidesz-KDNP képviselő, aki kevés kiadáscsökkentő javaslata között megismételte, hogy az önkormányzati médiára fordított összegből kellene lefaragni.

 

Teljes mértékben a háborúval hozta összefüggésbe a világszerte kibontakozó gazdasági válságot és az energiaárak emelkedését a bizottsági ülésen tanácskozási joggal jelenlévő Német Ferenc (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő.

 

A bizottság elnöke, Ménesi Imre szükségét érezte, hogy korrigálja képviselőtársa kijelentését, emlékeztetve őt arra, hogy a jelzett gazdasági gondok jóval az orosz-ukrán háború kirobbanása előtt kezdődtek. 

 

A Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság ezt követően nagy többséggel a közgyűlésnek elfogadásra javasolta a városi költségvetés tervezett módosítását.

Címlapon

mutasd mind