Kothencz János: Hálás szerep a közösség motorjának lenni

Elengedhetetlenek a közösségi programok, ezek a találkozók, események sokkal fontosabbak, mint azt elsőre gondolnánk. Már csak azért is, mert Tarján lakossága egyre öregszik, egyre több a nyugdíjas korú szegedi ebben a városrészben. Azaz fel kell újítani a járdákat, kell új parkolókat létrehozni, fontos a zöldítés is, de a legfontosabb mégis a kapcsolattartás, a másikra való odafigyelés. A mérlegen a képviselő sorozat „mai vendége” Kothencz János, Tarján KDNP-s önkormányzati képviselője.
Kothencz
János: Hálás szerep a közösség motorjának lenni

– A koronavírus-járvány komoly kihívások elé állított mindannyiunkat. Ebben a helyzetben pláne az volt a célom a munkatársaimmal, hogy amivel csak tudjuk, segítsük az embereket: maszkokat, fertőtlenítőt osztottunk. Nagyon sok olyan idős embert támogattunk, akik egyébként magukra maradtak ebben a világjárványban – kezdte a visszatekintést Kothencz János Szeged 15. választókerületének, Tarjánnak a KDNP-s önkormányzati képviselője. Ez a munka a járványhelyzetben azért is volt nagyon fontos, mert ez a választókörzet egyre jobban idősödik. – Nagyon sokan magukra maradtak, egyedül élnek, rájuk még jobban oda kellett figyelni. Ezért is szervezünk nekik folyamatosan közösségi programokat, függetlenül a koronavírus-járványtól is. Már azelőtt is nagyon sok ilyen rendezvény volt, és azóta is. Vannak nyugdíjas klubjaink, amik már önszerveződő módon működnek.

 

Kothencz János minden szombaton tíz órától délig tartja a lakossági fogadóóráját, de „olyan talán sosem volt, hogy délben be tudtuk volna fejezni. Rendszeresen egy önkéntes jogásszal és szociális segítővel várom a választókat.”

 

(fotók: Iványi Aurél)

 

A KDNP-s képviselőnél is rendszeresek a virágosztások. – Szívügyemnek tekintem a közösségi kiskerteket. Nagyon sok lakosnak, közösségnek is igénye az, hogy az úszótelkek a házak előtt rendezettek legyenek. Ehhez minden segítséget megadunk. Nemcsak virágpalántákat osztunk, hanem mással is segítjük a lakosság kertészkedését. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai rendszeresen segítenek abban is, hogy a kiskertek építéséhez, gondozásához szükséges eszközöket házhoz is viszik. Minden évben meg is szoktam köszönni ezeknek a lakosoknak a kertépítő, kertgondozó munkáját. Van egy gálaműsor, egy közösségi rendezvény, amit kifejezetten ezért szervezünk. Kapnak egy jelképes jutalmat is, oklevelet adok át nekik a munkájukért. Ezeken a gálákon jó azt is látni, hogy a nyugdíjasok mellett egyre több fiatal is ott van, egyre többen kapcsolódnak be közülük is ebbe az önkéntes munkába.

 

Maradva Tarján közterületeinek a fejlesztésénél:

padokat telepített és újratelepített, cserélt, felújított Kothencz János,

  • pollereket tett ki azért, hogy ezekkel szabályozza a közlekedést, a parkolást a választókörzetében,
  • ha kellett, pótolta, javította a KRESZ-táblákat is, amikkel a közlekedés változásaira hívták fel a figyelmet,
  • és folyamatosan telepítette azt, amiből sosem lehet eleget kirakni: a közterületi szemeteseket.

 

Járdafelújítás a határvidéken: a Szamos utcának a másik oldalán már nem Kothencz Jánosnak kell az újraaszfaltozás miatt egyeztetni

 

– A Pentelei soron nagyon komoly problémát jelentett a parkolás. Amikor ezek a lakótelepi házak épültek, senki nem gondolt arra, ami most van és normálisnak is mondható, gondolható: lakosonként legalább egy autó áll az utcán. Ebből folyamatosak a konfliktusok, a lakók szeretnének megállni a házuk előtt, de a zöldterületekre mégsem lehet csak úgy odaállni. Épp ezért folyamatosak az egyeztetések az önkormányzattal arról is, hogy ahol ki lehet alakítani parkolót úgy, hogy a zöldből se vegyünk el nagy területeket, ott igyekszünk azt megcsinálni. Mindenki a háza előtt szeretne parkolni, de azt is meg kell érteni a lakosoknak, hogy ma már egyre többször fordul elő az is, hogy adott esetben sétálni kell az autóig, mert csak messzebb volt parkolóhely. A volt Szetáv épületének a lebontása sokat segít ebben. Egyelőre „vadparkoló”, mert nincs még kész, de már használják a környéken élők. Megjavítottuk az Erős János utcai parkolót is – sorolta a képviselő.

 

Kothencz János választókörzetében is folyamatosak a kátyúzások, a járdák javítása, újraaszfaltozása, legutóbb a Kereszttöltés utca 27. előtt, illetve a Zöldfa utcában voltak ilyen munkák. A lakosok igénye szerint bővítették a Csaba utcai játszóteret. A Piroska téren, a Csongor téren, az Erős János utcai játszótéren, az Eötvös-gimnázium előtt zöldterületi fejlesztések voltak. – A tarjáni rehabilitációs program nagyon sokat jelentett, Belső-Tarján ennek a programnak köszönhetően született újjá. Ez egy nagyon fontos önkormányzati beruházás volt. Rendszeresen támogatom a körzetem intézményeit, legutóbb a Sás utcai óvodát, egymillió forintból újult meg az udvar, a kerítés. A Tünde téri óvodának a parkosításában segítettem, a Csillag téri bölcsőde pedig új árnyékolókat kapott.

 

Ezekről Királyné Pintér Gabriella intézményvezető azt mondta, a korábbi villanymotoros árnyékoló régóta nem működött, eljárt felette az idő, ezért elbontották. – Elkezdett rozsdásodni is, nem volt már szép. Helyette kaptuk ezt a négy árnyékolót a nyáron, amit telente ezután mindig beveszünk. Lefestették a vasoszlopokat is, sokkal vidámabb lett így ez a terasz – mondta Királyné Pintér Gabriella.

 

A Csillag téri bölcsőde négy új árnyékolót kapott, kettő ott van Kothencz János és Királyné Pintér Gabriella intézményvezető mögött

 

Kothencz a közösségi programokra is büszke. – Fontosnak tartom, hogy minden évben van március 15-i, október 23-i megemlékezés, a karácsony a húsvét ünnepköréhez kapcsolódó közösségi eseményeket is szervezünk. Rendszeresek a komolyzenei estek. A szimfonikus zenekar művészei kamarazenei formációkkal jönnek el vasárnaponként hozzánk. Ezek ingyenes koncertek, nagyon szeretik a lakosok. Aktív és szoros a kapcsolatunk a rendőrséggel, a körzeti megbízottal is rendszeresen tartunk programokat a kerület biztonságát érintő témákról.

 

Ha már közbiztonság: négy térfigyelő kamera érkezik a városrészbe. Kothencz János a városvezetéssel és a rendőrséggel is egyeztetett arról, hova és hogyan kerüljenek ki ezek a kamerák a Csillag téren.

 

Nemcsak virágot ad a képviselő az előkertek, úszókertek szépítéséhez: vadászkerítésről, földől, felszerelésről is gondoskodik. Aztán jönnek a lakók, és úgy rendezik a kertet, ahogy ők akarják

 

És ha már közösség: Kothencz János azt is megjegyezte a különböző programok azért is nagyon fontosak, mert gyakorlatilag csak ezeken van ma már lehetőségük a kerületében lakóknak arra, hogy találkozzanak egymással. – Sosem felejtem el, az egyik nyugdíjas nem azt köszönte meg nekem, hogy milyen szép volt az ünnepség, amire lejött, hanem azt, hogy megismerhette az alatta lakó szomszédot azon a rendezvényen – ennyire vagyunk elidegenedve egymástól – jegyezte meg Kothencz. És ezt a közösséget meg is kell szervezni, egyben is kell tartani. Kothencz János ezt a feladatot egy értékalapú missziónak fogja fel. – Azokat az értékeket, mint a szolidaritás, ha megjeleníti egy-egy ilyen program, az már siker. Aki erre nyitott, aki erre igény tart az úgyis eljön, részt vesz ebben, ezeken az eseményeken. Mindenkinek a képviselője vagyok, nincsenek politikai oldalak. Tarjániak vannak, akiket képviselek, segítek, ahogy tudok. Az itt élő emberekkel tartok össze. Akinek nehézsége, problémája van, az fordulhat hozzám. Ennek a szolidaritásnak akarok a motorja lenni. Ebben nagyon sokat köszönhetek a kollégáimnak, nekem ez egy hálás szerep. Egyre többször van olyan élményem is a fogadóórákon, hogy fiatal családok, párok jönnek el bemutatkozni, érdeklődni: nemrég költöztek ide, és kíváncsiak a lehetőségekre. Ezek a találkozások is nagyon sokat jelentenek.