Kötelező lesz rubelben fizetni az orosz gázért, a teljes fideszes propagandagépezet nekiugrott Zelenszkijnek, Ukrajna lakosságának csaknem 10 százaléka kényszerült elhagyni otthonát

Az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeinek összefoglalója péntek délelőtt.
Kékes Viktória

2022. április 01. 14:02

Kötelező lesz rubelben fizetni az orosz gázért, a teljes fideszes propagandagépezet nekiugrott Zelenszkijnek, Ukrajna lakosságának csaknem 10 százaléka kényszerült elhagyni otthonát

Hivatalos értesítést küldött a Gazprom arról, hogy mostantól rubelben kell fizetni a gázért

A kormány nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy a jövőben rubelben kell fizetnie az orosz gázszállítmányokért – közölte a magyar kormány öt nappal ezelőtt az RTL Híradó megkeresésére. 

 

Nos, megérkezett a hiányolt hivatalos értesítés:

 

„A Gazprom, mint orosz vállalat, feltétel nélkül és teljes mértékben betartja az orosz törvényeket. A rubelben történő elszámolások új eljárásáról szóló értesítéseket mostantól hivatalosan is megküldik a partnereknek. (…) A Gazprom felelős partner, és továbbra is megbízhatóan exportálja a gázt a fogyasztóknak” – áll a vállalat közleményében.

 

Tekintettel arra, hogy az elmúlt 12 év oroszbarát politikájának ellenére Magyarország is az Oroszországgal szemben barátságtalan uniós országok listájára került, ránk is vonatkozik Vlagyimir Putyin rendelete. Ez alapján muszáj lesz rubel alapú folyószámlát nyitnunk a Gazprombanknál, mert a jövőben csak ezen keresztül lehet majd földgázt vásárolni.

Zelenszkij kérdőre vonta Orbánt - beindult ellene a fideszes propagandagépezet

A 444.hu készített egy remek összeállítást arról, hogy pörgött fel egyetlen hét alatt az ukrán ellenes propagandagépezet. Most már egyenesen ott tartunk, hogy Ukrajna bele akar szólni a magyar választásokba, és folyamatos az egyeztetés az ukránok és a magyar baloldal között. 

A végső üzenetet maga a miniszterelnök osztotta meg Facebook oldalán:

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Az már csak hab a tortán, hogy az újabb gyűlöletkampányt is javarészt közpénzből oldották meg, pl. a Megafon Központon keresztül.

Már 28 halálos áldozata van a mikolajivi kormányzói hivatal elleni támadásnak

A kilencemeletes kormányzati épületet kedden, reggel 9 előtt nem sokkal érte támadás. A kormányzó, Vitalij Kim szerint az orosz erők megvárhatták, hogy az emberek munkába érjenek. Ő maga egyébként csak azért nem volt az épületben, mert elaludt.

Több várost is rakétacsapások értek a kelet-ukrajnai Luhanszk régióban

A CNN tudósítása szerint a kelet-ukrajnai régióban több várost is rakétacsapás ért. A helyi kormányzó arról számolt be, hogy „Szeverodonyeckben két ember meghalt, Liszicsanszkban és Toshkivkában többen megsebesültek. Nincs központi vízellátás Rubizsnéban, Popasznajában, Szeverodonyeckben és Liszicsanszkban sem. Huszonnyolc település továbbra is gázellátás, huszonkét település áram nélkül maradt.” 

 

Brit védelmi minisztérium: Az oroszok továbbra is bombázzák Kijevet és Csernyihivet

Szokásos napi jelentésében azt írja a brit védelmi tárca, hogy az oroszok - a korábban tett ígéretük ellenére - továbbra is rakétákkak és bombákkal támadják a két várost. 

Ukrajna népességének 9,7 százaléka menekült el az országból a háború kitörése óta

A menekültek országok szerinti eloszlása:

  • Lengyelország – 2 337 000
  • Románia – 609 000
  • Moldova – 387 000
  • Magyarország – 365 000
  • Oroszország – 351 000
  • Szlovákia – 281 000
  • Fehéroroszország – 11 000

 

Csak a tegnapi napon mintegy 10 000 ukrán menekült érkezett hazánkba.