Kötegelés, szkennelés, manuális ellenőrzés: ez vár az ellenzéki ívekre már mától

Még ma elkezdik a Karácsony Gergely által szervezett két országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő íveinek ellenőrzését.
Garai Szakács László

2022. január 21. 13:08

Kötegelés, szkennelés, manuális
ellenőrzés: ez vár az ellenzéki ívekre már mától

– A szervező, Karácsony Gergely Szilveszter magánszemély a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló népszavazási kérdések kapcsán – saját tájékoztatása szerint – kérdésenként 235 ezer aláírást nyújtott be – írta a Nemzeti Választási Iroda (NVI), hozzátéve, az irodának hatvan nap áll rendelkezésére, hogy az aláírásokat a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően leellenőrizze.

 

Az NVI a népszavazási törvényben előírt határidőn belül elvégzi az aláírások tételes, egyenkénti ellenőrzését és megnöveli kapacitását annak érdekében, hogy mielőbb befejezze az eljárást. Ezt az is indokolja, hogy a két népszavazási kérdés aláírásainak ellenőrzése mellett az április 3-án tartandó országgyűlési választás és a köztársasági elnök által már szintén erre a napra kitűzött négy kérdésről szóló népszavazás előkészítésének utolsó szakasza is fokozott ütemben zajlik.

 

 

Az NVI a közleményében kitért arra is, hogy a korábbi évek népszavazási kezdeményezései alapján látható, hogy több hetet vesz igénybe a teljes ellenőrzési folyamat. Ma az ívek százas kötegekbe rendezésével kezdik el az ellenőrzést, amit a szkennelésük, majd az íveken található aláírások manuális ellenőrzése követ.

 

Ahhoz, hogy az Országgyűlés kötelezően elrendelje a népszavazást, arra van szükség, hogy az ellenőrzési eljárás végén kérdésenként legalább 200 ezer érvényes aláírás legyen.

 

(MTI)

Címlapon

mutasd mind