Köszöntünk minden szegedit a szubtrópusokon!

Szubtrópusi légtömeg alakítja az egész Kárpát-medence időjárását, ma is jó eséllyel megdőlhet a napi melegrekord valahol az országban.
Garai Szakács László

2023. január 02. 07:00

Köszöntünk minden szegedit a
szubtrópusokon!

Kezdjük ezekkel: január elsején megdőlt az országos és a szegedi napi melegrekord is.

  • A Baranya megyei Sellyén 18,9 fokot mértek, ami 1,4 fokkal magasabb a korábbi rekordnál, tavaly Főnyeden, Somogy megyében 17,5 fok volt.
  • Szegeden a város külterületi állomásán 15,1 fok volt, ez 0,3 fokkal volt melegebb a tavaly mért napi szegedi melegrekordnál

olvasható a dél-alföldi időjárás kedvelők Facebook-csoportban. 

 

Ma 16,4 fok az országos melegrekord, Szentgotthárdon mérték 1992-ben. Szegeden ez nem lesz veszélyben: három fokra ébredtünk, a maximum ma tizenegy fok lesz, éjszaka hét fokban alszunk el. Fátyolfelhős a szegedi égbolt, de a fátylak között könnyedén átsüt a nap, és a tíznapos Holdat is könnyedén megpillanthatjuk, ráadásul most nem lustálkodik, 12 óra 46 perctől hajnali 3 óra 9 percig figyelhetjük. A szél jellemzően délről fúj, közepesen erősen, bár „kileng” dél-délkelet és dél-délnyugat felől is fúj rövid ideig.

 

A levegőminőség közepes, a pollenhelyzet is változatlan: kicsit azért idegesítő, hogy parlagfüvet meg ciprus- és tiszafaféléket is mér még mindig az ÁNTSZ a levegőben.

 

 

Szép időnk lesz 2023 első, a rezsiválság miatt meghosszabbított téli szünetének munkanapján.