Köszöntötték a szegedi kultúra kiválóságait a városháza dísztermében a magyar kultúra napja alkalmából

A magyar kultúra napján Botka László Szeged Kultúrájáért díjakat és Kölcsey-érmeket adott át azoknak, akik munkájukkal hozzájárultak a Szeged kulturális, szellemi életének gazdagításához. A polgármester köszöntőjében kiemelte, Szeged az idén öt milliárd forintot fordít kulturális intézményeinek fenntartására, a kultúra, a művészetek és az alkotóműhelyek támogatására.
Rafai Gábor

2022. január 21. 16:37

Köszöntötték a szegedi kultúra kiválóságait a városháza dísztermében a magyar kultúra napja alkalmából

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát. A nemzeti imádságként számon tartott mű „születésére” a magyar kultúra napjával emlékezünk. A hagyományokhoz híven ezen a napon az idén is kiosztották a Szeged kultúrájáért díjakat. A díszoklevelet és a város címerével ellátott aranygyűrűt azok a Szeged kulturális életében meghatározó személyiségek kapták, akik tevékenységükkel, alkotásaikkal országos és nemzetközi hírnevet szereztek városunknak. Az ünnepségen a Szeged kultúrájáért sokat dolgozó művészek, előadók, kultúraszervezők és mecénások Kölcsey-érmet vehettek át.

 

Botka László: „Szegeden hiszünk a kultúra közösség formáló erejében”

 

Botka László polgármester köszöntőjében többek között arról beszélt, hogy Szeged számára különösen fontos a magyar kultúra napja, mert Szeged a szabad magyar kultúra egyik fellegvára, olyan kiváló művészekkel és alkotókkal, olyan nemzetközi hírű kulturális műhelyekkel és fesztiválokkal, akiknek és amelyeknek hatása messze túlnyúlik a városunk határain.

 

– Ezekben a hetekben készítjük Szeged város idei költségvetését és el tudom mondani, hogy a kormányzati elvonások és a járvány okozta károk ellenére az idén több mint 5 milliárd forintot fordítunk kulturális intézményeink működésére, több tucat alkotóműhely és kulturális rendezvény támogatására. Ebből az 5 milliárd forintból 2 milliárd az állami támogatás 3 milliárd pedig az önkormányzat saját forrása. Mert meggyőződésem, hogy városunk közösségére, mindennapjaira a legnagyobb hatással önök, a szegedi kulturális élet szereplői vannak. Mi Szegeden hiszünk a kultúra közösségformáló erejében. Fontosnak tartjuk, hogy a kultúra mindenki számára elérhető legyen

 

– mondta, majd hozzátette, Szeged önkormányzata hálás azoknak, akik nagy múltra visszatekintő városunk kulturális életét alakítják, történetét megörökítik.

 

Botka László beszélt arról is, hogy Szeged szerencsés város, mert rendes körülmények között minden évszakra, minden hónapra jut egy-egy kulturális fesztivál, ahol önfeledten kikapcsolódhatnak, új élményeket gyűjthetnek, együtt lehetnek a szegediek. A járvány mindannyiunkat ráébresztett arra, hogy milyen értékesek és fontosak a közös kulturális élmények.

 

– Bízom benne, hogy a jövőben már biztonságosan tudunk együtt lenni, és együtt ünnepelhetjük Szeged büszke, szabad, európai és magyar kultúráját. Mert talán most még nagyobb szükség van az önök munkájára, mint korábban. Egész városunk nevében szeretnék mindezért köszönetet mondani önöknek 

 

– zárta gondolatait Botka László, majd átadta kultúra napi elismeréseket.

 

 

Két aranygyűrűst és kilenc Kölcsey-érmest köszöntöttek

 

Idén Szeged Kultúrájáért díjat vehetett át Apró Ferenc helytörténész. A szegedi születésű ügyvéd élete, munkássága több mint nyolcvan éve kötődik városunkhoz. Itt szerzett jogi diplomát, majd bírói-ügyészi szakvizsgát. Már gimnazista korában vonzódott az irodalomhoz: Vergiliust és Horatiust fordított. Első írása 1970-ben jelent meg. Később szülővárosa múltjával kezdett el foglalkozni. Két kedves érdeklődési területe a művészet- és az irodalomtörténet, de írásaiban nem kevés új adatot hozott felszínre Szeged város vendéglátásának múltjából, tudott tájszavakat gyűjteni még Bálint Sándor után is, és zenei tárgyú cikkeiből is kitelne egy kötet. Adataiban a támadhatatlan pontosságra, írásaiban a szabatos és könnyen érthető fogalmazásra törekszik.

 

Apró Ferenc is átvette a Szeged Kultúrájáért díjat Botka Lászlótól; fotók: Iványi Aurél

 

Ugyancsak Szeged Kultúrájáért díjat vehetett át Kiszin Miklós zenepedagógus, bőgőművész (nyitóképünkön). A gimnáziumi érettségi után a Tömörkény István Művészeti Szakközépiskola szakmai tagozatát, majd a Konzervatóriumban Vadász Ilona bőgőművésznőnél nagybőgő tanulmányait végezte. Később a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán a magyar-ének szakát végezte el, majd közoktatás-vezető diplomát szerzett a Szegedi Tudományegyetemen. 2014-ben pedig megszerezte a mesterpedagógus minősítést, azóta szaktanácsadó. A nagybőgő iránti szeretetet édesapjától örökölte, tizenhét éves korától koncertezik. 1986 óta a Molnár Dixieland Band tagja. Lemezfelvételek, rádiófelvételek, külföldi és hazai jazz fesztiválok sora jellemzi művészi tevékenységüket. Főállásban ének tanárként dolgozik 1992 óta a Szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban. 2009-ben megalakította a Szegedi Deák Big Band-et, amelynek máig a vezetője. Tagjai a Deák Gimnázium volt és jelenlegi tanulói, valamint amatőr muzsikusok.

 

Kölcsey-érmet vehetett át

 

 • Gyimothi Zoltán karnagy, akinek kiemelkedő szerepe van a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar életében. A 2000-ben alakult zenekar alapító tagja, amelyet 2007-től Soós Péterrel közösen, 2010-től pedig egyedül dirigál. Közel másfél évtizede minden év augusztusában megszervezi a Szegedi Fúvószenekari Fesztivált.
   
 • Lázár Bence András író, költő és pszichiáter szakorvos, diplomáját 2014-ben a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán szerezte. Több mint másfél évtizede rendszeresen publikál országos szépirodalmi folyóiratokban, antológiákban. 2010-ben jelent meg első verseskötete, amit azóta három másik követett.
   
 • Stefanik Sándor főügyelő. 1987-től napjainkig a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagja. 2003-tól a Szegedi Nemzeti Színház és Szabadtéri Játékok főügyelője.2021-ben kezdte 34. évadát, a színházi tevékenysége során számtalan dráma, opera, operett és musicalt előadás létrehozásában volt nélkülözhetetlen a jelenléte.
   
 • Kerek Tímea táncpedagógus és művelődésszervező. Több mint két évtizede vezet Szegeden táncszakköröket. Jelenleg az Akropolisz Táncszínház koreográfusa, valamint a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tánctanára. Csoportjaival több nemzetközi és országos amatőr táncversenyen ért el első helyezést és számos rangos díjat, különdíjat.
   
 • Bánvölgyi László szobrászművész. A szegedi Tömörkény Gimnázium szobrász szakán, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskola kőszobrász-restaurátor szakán végzett. 1988 óta a Tömörkény Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola szobrász szakának művésztanára. Szeged és környékének egyik legjobban foglalkoztatott, magas művészi színvonalú köztéri szobrásza és restaurátora. több művészeti díj tulajdonosa.
   
 • Roboz István nyugalmazott köztisztviselő. Szegeden szerzett középiskolai történelemtanári, majd felsőfokú kulturális menedzser diplomát. 1991-től dolgozott a Polgármesteri Hivatalban. Irodavezető helyettesként intézményfenntartással kapcsolatos teendőket, pályázati menedzselést látott el. Munkája mellett hosszú évek óta a Nemzetközi Néptáncfesztivál egyik vezető szervezője. Tavaly márciusában vonult nyugdíjba.
   
 • Dobosné Brezovszky Anikó a Somogyi-könyvtár olvasószolgálati osztályának vezetője. 1991-ben szerezte meg a könyvtárosi diplomát, és kezdte meg munkáját a Somogyi-könyvtárban. Irányítása alatt az elmúlt években az olvasószolgálati osztály számos megújult szolgáltatást vezetett be. Kiemelkedő munkát végez a digitális írástudás terjesztésében, számos időskorú tanulta meg az ő vezetésével a számítástechnikai eszközök kezelését.
   
 • Földházi Magdolna titkárságvezető. Negyedszázada dolgozik a Szegedért Alapítvány titkárságán, 1998-tól az alapítványi titkárság vezetője. Ő felel az alapítvány folyamatos és zavartalan működésért. A Szegedért Alapítvány civil kulturális tevékenységének ismert és megbecsült háttérembere.
   
 • Tóth Andrea bábműhely vezető, komplex bábszínházi alkotó. Több mint két évtizede tagja a Kövér Béla Bábszínház társulatának, alkot bábokat. Az elmúlt években az összes itt született előadás az ő keze munkáját dicsérte. A Barboncás Egyesülettel tizenegy előadást, valamint két nagy kiállítást hozott létre. Számtalan bábkészítési feladatot bízott rá a Szegedi Nemzeti Színház és tervezésit a Móra Ferenc Múzeum. Márciustól vonul nyugdíjba.