Köszönöm, hogy Szegeden nem marad el a karácsony! – Nemes István olvasói levele

Sokat jelent számomra, hogy mi idén is méltó módon ünnepelhetjük az adventi időszakot és tudom, hogy nem vagyok ezzel egyedül. Hálás vagyok érte, hogy amikor minden sötétbe borul, Szegeden akkor sem hunynak ki a fények.
Szeged.hu

2022. november 29. 17:04

Köszönöm, hogy Szegeden nem marad el
a karácsony! – Nemes István olvasói levele

Olyan időket élünk sajnos, amikor le kell mondanunk hosszú ideje természetesnek vett dolgokról. Egyes benzinkutakon már nincs üzemanyag, a boltok polcairól olyan alapvető élelmiszerek hiányoznak, mint a kristálycukor, a fűtés és a karácsonyi lakoma pedig lassan olyan luxussá válik, amit egyre több család nem engedhet meg magának. Ilyenkor felértékelődik a közösség és a szolidaritás jelentősége, de egy kedves szó, vagy gesztus is sokat számít – nekem ilyen a díszkivilágítás is.

 

Minden évben elámulok azon, milyen varázslatos hangulata van Szegednek az adventi időszakban. Nekem ez a város lélegzetelállítóan szép minden évszakban, de amikor felgyulladnak a karácsonyi díszkivilágítás fényei a Kárász utcán, úgy érzem magam, mintha meseországban lennék. Hálás vagyok érte, hogy nekünk Szegeden, más városokkal ellentétben, idén sem kell erről lemondanunk.

 

A Széchényi térről indulok, ahol a világító szívecske lóg a fáról, végigsétálok a gyönyörűen feldíszített Kárász utcán, közben megcsodálom a város hatalmas karácsonyfáját.

 

(illusztrációk: Iványi Aurél)

 

A Dugonics térre érkezve idén is lefotózom a fényszarvast, mint mindig. Annak ellenére, hogy minden évben ugyanolyan, sosem tudom megállni, hogy ne készítsek róla egy újabb képet. Nemcsak én vagyok ilyen bolond, családok, szerelmespárok állják körbe, mindenki akar emlékbe egy fotót. 

 

 

Átsétálok a Dóm térre, ahol az eddig csak a képzeletemben létező mesevilág tényleg megelevenedik – óriáskerékkel, szalmalabirintussal, még több színnel. Ahol csak járok, boldog arcokat látok, a fényeken csodálkozó gyerekeket, forró ital mellett beszélgető vidám szegedieket.

 

 

Mintha az a rengeteg borzalom, ami körülöttünk történik, a háború, a gyűlölet, a válság, megszűnt volna létezni. A város lenyűgöző fényei, a belvárosunk utánozhatatlan hangulata egy kicsit mindenkit megment most a valóságtól. Szegeden a fény újra legyőzte a sötétséget.

 

Ma minden arról szól, hogy miket vesznek el tőlünk – áremelés, adóemelés, bezárások követik egymást hónapok óta. De az advent olyan értékekről szól, amikhez feltétlenül ragaszkodunk: a szeretetről, a reményről, szeretteinkről és a közösségünkről. Ezt jelképezi nekem idén a díszkivilágítás, és hálás vagyok érte, hogy Szegeden a legnagyobb nehézségek ellenére sem kell lemondanunk arról, ami igazán fontos.

 

Köszönöm!

 

Nemes István

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind