Köszönjünk, hogy nekünk lehetett egy Török Gizellánk! – kiállítás nyílt a legendás tápai gyékényszobrász tiszteletére

Életmű-kiállítással emlékeztek Szeged-Tápén a nemrég elhunyt Török Gizellára a Heller Ödön Művelődési Házban. A helyiek számára örökre „Gizike” marad a nagyszerű művész.

2021. október 02. 01:06

Figyelemre méltó, hogy halála után alig félévvel már életműkiállítás rendeznek egy művésznek. Ez a kivételes eset fordult elő Török Gizellával, akinek a nevét minden valamit is magára adó szegedi ismeri. A Gyékényből Szőtt Egyesület a Tápai Búcsú rendezvénysorozathoz kapcsolódva Török Gizella hagyatékból összeállított életmű-kiállítással emlékezik a gyékényszobrászra.

A népi iparművész, a tápéi gyékényesség legismertebb személyisége, aki a világon egyedülálló gyékény kisplasztikákat készített, a figurális fonási mód képviselője volt.

Lehetetlen feladatra vállalkoztak a szervezők, mert Török Gizella páratlanul gazdag életpályáját aligha lehet egy kiállításon bemutatni – mondta el megnyitó beszédében Szécsényi Rózsa, a településrész önkormányzati képviselője, aki hozzátette:

A népi iparművész számára a gyékény volt maga az élet. Ezzel a természetes anyaggal mutatta meg a tehetségét a világnak. Munkái még Amerikába is eljutottak.

Török Gizella gyékényszobrai. A nyitóképre vagy ide kattintva nézze meg Menyhárt Luca fotóit!

Szécsényi Rózsa utalt arra, hogy Tápén nem kizárólag a kerítések és a tetők készültek gyékényből, hanem sok használati tárgy is. Szerinte Török Gizella munkái bizonyítják, hogy a gyékénykészítésben nincs határ.

A feledés homályából hozta vissza a gyékényt – jelentette ki Szécsényi Rózsa, majd úgy fogalmazott, egyértelműen Tápéra utalva: Köszönjük, hogy nekünk lehetett egy Török Gizellánk!

A gyékényszobrász családjának helyi beágyazottságáról sokat elmond, hogy apai nagyapja jó viszonyt ápolt a városban élő Juhász Gyulával, aki többször vendégeskedett Tápén. Ezen alkalmak egyikének emlékét őrzi a költő Tápai lagzi című verse.

Török Gizella családja bocsátotta rendelkezésre a gyékényszobrokat a kiállításra, ami október 8-áig látogatható a Heller Ödön Művelődési Házban.

Török Gizella helyi elismertségét mutatja, hogy 2003-ban Szeged Város Alkotói Díjat, majd 2005-ben a Szeged Kultúrájáért díjat vehetett át.

Juhász Gyuláról szóló műsort láthatott a közönség a Szegedi Nemzeti Színház művészei, Szilágyi Annamária és Bánvölgyi Tamás előadásában. Mellettük fellépett a Tápéi Hagyományőrző Együttes, és levetítettek egy 2000-ben készült rövid dokumentumfilmet Török Gizelláról.

B. P.