Körülbelül ezer civil, nők, gyerekek lehetnek az Azovsztalban

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúból 2022. április 19-én délelőtt.
Garai Szakács László

2022. április 19. 09:13

Körülbelül ezer civil, nők,
gyerekek lehetnek az Azovsztalban

Ezért lesz gond a mezőgazdasággal: az ukrán termőföldeknak már a harmadát tönkretette a háború

Az ukrán termőterület akár harminc százaléka is kieshet idén a gabonafélék, a napraforgó és a kukorica termeléséből – jelentette Twitterén az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA). A termőföldek részben aknazárak telepítése, részben a rájuk hullott, fel nem robbant lőszerek miatt váltak alkalmatlanná a művelésre, illetve egy részükön harcok folynak.

 

 

Délen is megindultak az orosz, de hamar visszaverték őket az ukrán – állítólag

Az oroszok Herszon megyei Olekszandrivkánál indítottak támadást, de egy órányi harc után visszavonulót fújtak. A jelentés szerint az ukránok huszonnyolc orosz katonával végeztek, és megsemmisítettek öt orosz harcjárművet. Azt is közölték, hogy az orosz megszállók továbbra is erős pszichológiai nyomást gyakorolnak a megszállt részeken élő ukránokra, illetve a front egészében tüzérséggel és aknavetőkkel bombázzák az ukrán állásokat.

 

Csak kilőhették a Moszkvát: visszább vonta Moszkva a Fekete-tengeren a hadihajóit

A zászlóshajójuk, a Moszkva rakétacirkáló elsüllyesztése után kétszáz kilométerrel hátrébb húzódott az orosz hadiflotta az ukrán partoktól. A Moszkvát április 13-án éjjel találta el az ukrán haditengerészet két Neptun hajó elleni irányított rakétával. A hajón tűz keletkezett, lőszerei egy része berobbant. Veszélyesen megdőlt, és miközben az oroszok megpróbálták Szevasztopol kikötőjébe vontatni, el is süllyedt – ez tűnik a leghivatalosabb és legvalószínűbb álláspontnak a cirkáló pusztulásáról.

 

Keletről komoly offenzíva indult, de Washington szerint ez még nem az „igazi támadás”

Az oroszok az ukrán keleti arcvonal mögé bő száz kilométer mélyen benyúló izjumi hídfő megerősítésén dolgoznak. Itt március eleje óta komoly harcok folynak, az ukránoknak itt sikerült megtámasztaniuk a frontot, amit az oroszoknak még nem sikerült áttörniük.

 

Körülbelül ezer civil lehet az Azovsztalban

A mariupoli önkormányzat Telegram-csatornája szerint nagyjából ennyien főként nők, gyerekek és idősek kerestek menedéket a harcok elől a város vas- és acélgyárában, az Azovsztalban, a gyár alatti óvóhelyeken.

 

Külföldi fegyverszállítmányokat semmisítettek meg Lvivben

Precíziós levegő–föld rakétákkal semmisítette meg az orosz légierő Lviv térségében az ukrán fegyveres erők logisztikai parancsnoksága 124. egyesített logisztikai támogató központját, benne az elmúlt hat nap alatt beérkezett külföldi fegyverszállítmányokkal – jelentette ki hadijelentésben Igor Konasenkov vezérőrnagy.

 

Konasenkov szerint az orosz légierő nagypontosságú rakétákkal 16 ukrán katonai létesítményt pusztított el, köztük egy nagy lőszerraktárt is a Kijev környéki Vaszilkiv település közelében. Emellett orosz harci gépek 84 katonai létesítményre mértek csapást, köztük Dnyipróban egy Tocska-U harcászati rakéta-robbanófejeket javító üzemre. A rakétaerők és a tüzérség egységei a hadijelentés értelmében 331 katonai létesítményre mértek csapást.

 

A tábornok azt mondta, hogy a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők 139 repülőgépet, 483 drónt, 250 légvédelmi rakétarendszert, 2337 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 254 rakéta-sorozatvetőt, 1009 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2196 speciális katonai járművet veszítettek.

 

Putyin: fel kell gyorsítani a rubelalapú elszámolásra való átállást a külkereskedelemben

– A barátságtalan országok által Oroszországgal szemben bevezetett korlátozások hatást gyakoroltak a hazai üzleti lehetőségekre, megnehezítették az export- és importellátás logisztikáját, és akadályokat gördítettek az elszámolás elé – hangoztatta Vlagyimir Putyin egy gazdasági kérdésekkel foglalkozó videokonferencián. – Maximális segítséget kell nyújtanunk a vállalkozóknak e problémák megoldásában, beleértve a külkereskedelem rubelben és a megbízható partnerországok nemzeti valutáiban történő elszámolásra való áttérés felgyorsítását. Szeretném hangsúlyozni, hogy az új, megváltozott körülmények között sokkal gyorsabb ütemben kell haladnunk.

 

Putyin még március 23-án jelentette be, hogy az Ukrajna ellen indított háborúval összefüggésben barátságtalannak minősített országoktól – köztük az Európai Unió valamennyi tagállamától – Oroszország rubelben fogadja el a földgáz árát. Az elnök már akkor utalt rá, hogy a rubelért forgalmazott orosz exportcikkek listája bővülni fog.

 

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak azt mondta, nem publikálandó az az információ, hogy hány ország egyezett bele a rubelért való gázvásárlásba. Hozzátette, a fizetés ügyében az illetékes miniszterelnök-helyettes, Alekszandr Novak és a Gazprom tárgyal közvetlenül a vevőkkel. Peszkov szerint a Putyin rendelete utáni szállításokért valamikor májusban lesz esedékes a fizetés, ezért, mint mondta, „egyelőre még van egy kis idő”. Novak a múlt hét végén egy cikkben azt írta, a rubelelszámolásra való áttérés Oroszországnak abból az igényéből fakad, hogy százszázalékos fizetési garanciát kapjon az orosz vagyon nyugati befagyasztásának körülményei között. A miniszterelnök-helyettes szerint a gázkereskedelemben a rubelben való elszámolás Moszkva által javasolt rendszere nagyon kényelmes az ügyfelek számára, és néhány ország már beleegyezett, hogy áttérjen az ebben a pénznemben történő fizetésre.

 

Putyin a gazdasági tanácskozáson azt hangoztatta, hogy a Nyugatnak az Oroszország elleni „gazdasági villámháború stratégiája kudarcot vallott”, sőt, visszaütött a szankciókat kezdeményező országokra, ahol nőtt az infláció és a munkanélküliség, romlott a gazdaság dinamikája, az európaiak életszínvonala és megtakarításaik értéke pedig csökkent.

 

– Arra számítottak, hogy gyorsan megingatják az ország pénzügyi és gazdasági helyzetét, pánikot keltve a piacokon, a bankrendszer összeomlását és nagymértékű áruhiányt előidézve az üzletekben – mondta az agresszor. Elmondta egyebek között, hogy a kiskereskedelmi kereslet egy rövid ideig tartó rohamot követően normalizálódott, a hálózat készletei helyreálltak a piac hatósági vezérlése nélkül. – Helyesen cselekedtünk, amikor nem folyamodtunk a piac kézi szabályozásához, hanem szabadságot adtunk a magánvállalkozásoknak, hogy megtalálják a legmegfelelőbb, leghatékonyabb megoldásokat.

 

Hangsúlyozta, hogy a költségvetésnek mostantól aktívan, pénzügyi forrásokkal kell támogatnia a gazdaság likviditását, a hitelforrások korlátozott elérhetőségének körülményei között. Rendkívül fontosnak nevezte a belső kereslet támogatását a túlzott zsugorodás elkerülése érdekében. Hozzátette, hogy óvatosan kell eljárni, de rámutatott: vannak lehetőségek, a költségvetés az első negyedévben rekordtöbbletet ért el.

Címlapon

mutasd mind