Korrupcióval gyanúsítják a zuglói polgármestert és egy volt helyi politikust (frissítve)

Horváth Csabánál házkutatást is tartottak, azt mondja, együttműködik a hatóságokkal.
Cservenák Zoltán

2022. február 23. 20:31

Korrupcióval gyanúsítják a zuglói polgármestert és egy volt helyi politikust (frissítve)

Frissítés:

 

Az MSZP közleménye:
 

„Az ügyészség a mai napon közélet tisztasága elleni bűncselekmény elkövetésével gyanúsította meg Horváth Csabát. Horváth Csaba panasszal élt a gyanúsítás ellen, és tagadja a neki felrótt bűncselekmény elkövetését.
 

Az MSZP hisz Horváth Csabának, a tényeket ő ismeri, neki kell tisztáznia az ügyet.
 

Úgy tűnik, hogy Orbán Viktor minden, az ellenzéket üldöző putyini eszközt bevet a kampányban. Az országgyűlési választások előtt 39 nappal ebben az esetben nagyon kilóg a lóláb.
 

A Fidesz már korábban is próbálkozott ugyanezzel az aljas módszerrel, ami semmi másról nem szól csakis az ellenzék megfélemlítéséről. A budapesti Városházán kamuügyben tartott házkutatás, az Iványi Gábor karitatív szervezetére küldött fegyveres NAV-osok után egy újabb állomáshoz érkeztünk. Ezzel azonban a Fidesz ismét csak azt bizonyította, hogy félti a hatalmát.
 

Április 3-án mondjunk nemet a Fidesz megfélemlítő és maffiaállami módszereire!”

 

Horváth Csaba közleménye:

 

„Szerdán reggel az ügyészség munkatársai jelentek meg a Zuglói Polgármesteri Hivatalban, a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft.-nél, valamint az otthonomban. A Központi Nyomozó Főügyészség korrupcióval gyanúsított meg.

A mai napon megjelentem a Központi Nyomozó Főügyészségen és a gyanúsítással szemben panasszal éltem. A rám felrótt korrupciós cselekményt nem követtem el, a lelkiismeretem tiszta. Az ügy időzítése és indíttatása egyértelműen politikai. Ezt támasztja alá az is, hogy két nap múlva, az ellenzék közös listáján való szereplésem miatt már nem tehették volna meg, ezért volt így időzítve.

 

Tudjuk mire számíthatunk ettől a rezsimtől. Két napja az elesettek szószólója, Iványi Gábor volt soron, ma én és holnap pedig bárki, aki nem kívánja ezt a rezsimet hatalomban tartani és ennek hangot is ad. A következő hetekben újabb és újabb támadásokra lehet számítani ellenzéki politikusok és közéleti szereplők ellen, ezeknek semmi más célja nincs, mint az ellenzéket lejáratni és az egységét bomlasztani. Néhány hét múlva a magyarok eldönthetik, hogy ilyen országban akarnak-e élni.

 

Horváth Csaba

Zugló polgármestere”

 

A Központi Nyomozó Főügyészség szerdai közleményében azt írta: befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást, amiben a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálja.

 

A nyomozó főügyészség – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közreműködésével – szerdán több helyszínen, köztük a zuglói önkormányzat épületében kutatásokat és lefoglalásokat végzett, majd gyanúsítottként hallgatta ki a zuglói polgármestert és egy volt helyi politikust.

 

Az ügyészség közleménye rögzíti: a megalapozott gyanú lényege szerint 2016-ban a jelenlegi polgármester – aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – a társával Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére keresett egy gazdasági társaságot, amitől a nyereségük felére tartottak igényt.

 

Ezen túlmenően, 2017 szeptemberében egy helyi politikus azzal kereste meg ugyanezt a céget, hogy havi hárommillió forintért cserébe nem fogja a befolyását a cég ellenében érvényesíteni az ügyben – írták az ügyészségi közleményben. Hozzátették: a gyanúsított legalább három alkalommal vett át alkalmanként hárommillió forint készpénzt.

 

Korábban az Origo számolt be arról, hogy 

 

házkutatást tartottak a zuglói önkormányzatnál, Horváth Csaba MSZP-s polgármester otthonában és egy parkolási társaságnál.

 

A portál Horváth Csabának a közösségi oldalán megjelent posztját is bemásolta, e szerint a zuglói polgármester azt írta: 

 

szerda reggel az ügyészség munkatársai jelentek meg a zuglói polgármesteri hivatalban, a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft.-nél, valamint az otthonában. Hozzátette: az eljárás pontos okát egyelőre nem ismerik, de mindenben együttműködnek az ügyészséggel.

 

(MTI)

Címlapon

mutasd mind