Korrupcióellenes miniszter lesz Hadházy Ákos, ha győz az ellenzék

A Partizánon jelentette be ezt a független országgyűlési képviselő.
Cservenák Zoltán

2022. január 23. 23:30

Korrupcióellenes miniszter lesz Hadházy Ákos, ha győz az ellenzék

Márki-Zay Péter már korábban felkérte Hadházy Ákost arra, hogy ha sikerül leváltani az Orbán-kormányt, vezesse a korrupcióellenes munkát a kormányában. Hadházy akkor azt mondta, korai még pozíciókat osztogatni, de nem zárkózott el a feladat elől. A Partizánon vasárnap megjelent interjúban azt is elmondta:  

 

korrupcióellenes kormányzati munkát irányító tárca nélküli miniszter lesz a Márki-Zay-kormányban, ha az ellenzék megnyeri a választásokat április 3-án.

 

Hadházy Ákos kiemelte: kétharmados felhatalmazás esetén korrupcióellenes ügyészséget hoznának létre, ha nem lesz meg a kétharmad, de meg lesz a parlamenti többség, akkor korrupcióellenes hivatalt vagy ügynökséget, amit tárca nélküli miniszterként felügyelné.

 

Az országgyűlési képviselő azt is elmondta a Partizán műsorában, hogy az egykori zöld dossziés adóellenőr, Horváth András biztosan tagja lenne a csapatának.

 

A képviselő elmondta, egyelőre Korrupcióellenes Hivatal vagy Korrupcióellenes Ügynökség munkanéven fut az elképzelés, aminek a működését az ellenzék szakértői már elkezdték kidolgozni. Az már biztos, hogy az új hivatal nem nyomozóhatóságként működne.

 

Az a cél, hogy „olyan szabályokat hozzunk, ami a kormányváltás után megnehezíti a korrupciót” – mondta Hadházy Ákos, aki hangsúlyozta: nem csupán az Orbán-féle kör bűneit tárnák föl, azt is megakadályoznák, hogy a rendszerszintű korrupció tovább működhessen, és az Orbán-rendszer leváltói se lophassanak.

 

Hadházy Ákos szerint számos elegáns jogi megoldás van arra, hogy eredményesen működhessen egy korrupcióellenes intézmény. Az sem mellékes, hogy az új intézmény 

  • bekérhet papírokat a hatóságoktól,
  • beszámoltathatja a bűnüldöző szerveket és
  • a jogalkotásban is végezhet koordináló tevékenységet.