Koronavírus: újabb rekord a halottak számában, és rengeteg új fertőzöttet találtak

1423  újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel  50 ezer 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

2020. október 21. 09:46

Koronavírus: újabb rekord a halottak számában, és rengeteg új fertőzöttet találtak
  • Elhunyt 48 többségében idős, krónikus beteg, így
  • az elhunytak száma 1259 főre emelkedett,
  • 14 ezer 905-en pedig már meggyógyultak.
  • Az aktív fertőzöttek száma 34 ezer 16 fő.
  • Az aktív fertőzöttek 30 százaléka, az elhunytak 39 százaléka, a gyógyultak 30 százaléka budapesti.
  • 2023 koronavírusos beteget ápolnak kórházban,
  • közülük 201-en vannak lélegeztetőgépen – közölte a kormányzati tájékoztató oldal.

A koronavirus.gov.hu-n azt írják: kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerülni kell azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg mindenki tartsa a szociális távolságot, gyakran és alaposan mosson kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket.

Az iskolákban és óvodákban kötelező a testhőmérséklet-mérés annak érdekében, hogy kiszűrjék a lázas gyermekeket és pedagógusokat, és ezzel is védjük az óvodák és iskolák zavartalan működését. Az Operatív Törzs jelenleg 64 óvodában és 31 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 176 osztálynál és 17 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

Csongrád-Csanád megye: 14-gyel nőtt a fertőzöttek száma

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (15 ezer 173) és Pest megyében (6387) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (3133), Borsod-Abaúj-Zemplén (2939), Szabolcs-Szatmár-Bereg (2523) és Hajdú-Bihar megye (2413). Csongrád-Csanád megyében 2135 fertőzöttről tudnak. A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (516).

Tovább olvasom