Koronavírus: Szeged tizennégy pontja, amelyhez tartja magát a város a veszélyhelyzet alatt

Botka László vasárnap délelőttre összehívta a veszélyhelyzetben érintett önkormányzati cégek vezetőit, akikkel egyeztetett a hétfőtől bevezetendő intézkedésekről, teendőkről.

2020. március 15. 18:57

Tizennégy pontban foglalták össze az önkormányzati intézkedéseket. A közleményt szó szerint közöljük.

„A koronavírus-járvány elleni védekezés megszervezése a kormány hatásköre. Szeged városa mindent elkövet a szegediek védelmében. Kiemelten fontos, hogy a szükséges lépéseket minél előbb meghozzuk, mert a halogatás vagy a nem kellő figyelem súlyos egészségügyi kockázatokat jelent a járvány idején.

Az elmúlt időszakban több fontos lépést is hoztunk:

  • kézfertőtlenítővel láttuk el intézményeinket és a hivatalokat,
  • lemondtuk a március 15-i rendezvényünket és a Toros Fesztivált,
  • a szegedi közlekedési társaság járatain sűrűbben takarítanak, fertőtlenítenek,
  • a járműveken megszüntettük az első ajtós felszállást és a sofőrnél való jegyvásárlást,
  • a távhőszolgáltatónál kizárólag a halaszthatatlan feladatokat látják el a szerelők,
  • a Szetáv dolgozói gumikesztyűben és kézfertőtlenítővel dolgoznak,
  • az ügyfélfogadás is szünetel átmenetileg a fertőzésveszély miatt,
  • a Mars téri piacon hat helyen mobil kézfertőtlenítőket állítottunk fel.

A mai napon pedig újabb intézkedéseket fogadtunk el, amelyek a következők:

ÖNKORMÁNYZATI INTÉZKEDÉSEK

1. Az önkormányzati dolgozók védelme érdekében távmunkára küldjük azokat, akik otthonról is el tudják végezni munkájukat és akiknek kiskorú gyermeke van.

2. A szegedi óvodák és a bölcsődék hétfőn és kedden még nyitva tartanak, március 18-ától pedig a nyári ügyelet lép életbe. Március 23-ától csak azoknak a családoknak biztosítjuk a gyerekfelügyeletet, ahol máshogy nem tudják megoldani. Arra kérjük a kormányt, hogy a közoktatási intézmények finanszírozásánál ne vegyék figyelembe a hiányzásokat!

3. Arra kérjük a szülőket, hogy a lehető leghamarabb jelezzék az ETELKA-rendszerben, hogy igényt tartanak-e a közétkeztetésre! Március 18-ától csak ebéd elvitelére lesz lehetőség a kijelölt iskolákban, amelyről hamarosan tájékoztatást kapnak.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját az egyeztetésről!

4. Elrendeljük, hogy valamennyi szegedi városi kulturális és sportintézmény szüneteltesse a működését. Ez vonatkozik a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárra és fiókintézményeire, a Szent-Györgyi Albert Agórára, a IH Rendezvényközpontra, a Szegedi Nemzeti Színházra, a Belvárosi Mozira, a Szegedi Sport és Fürdőkre, a művelődési házakra és a Szegedi Vadasparkra is. Az önkormányzati sportintézményekbe csak a hivatásos versenyzők mehetnek be, az Anna Fürdőbe pedig az OEP által támogatott gyógyászati céllal érkezők.

5. A hivatali ügyfélszolgálatoknál egyszerre csak annyi ember tartózkodhat bent, ahány ügyintéző van. Kérjük, hogy a várható túlterheltség miatt csak halaszthatatlan esetben keressék munkatársainkat! Lehetőség szerint online vagy telefonon vegyék fel a kapcsolatot!

AJÁNLÁSOK – MUNKA- ÉS VENDÉGLÁTÓHELYEK

6. Arra kérünk minden szegedit, hogy a munkaidőn túl maradjon otthon! Ha elhagyják otthonukat, rövid időre tegyék, kerüljék a társas érintkezést, és amint hazaértek, alaposan mossanak kezet!

7. Kérjük, hogy minden egyéb ügyintézést online, vagy telefonon tegyenek meg, és ahol lehet, online vagy bankkártyával fizessenek!

8. Arra kérjük a szegedi munkaadókat, hogy mindenhol rendeljék el a távmunkát, ahol ez lehetséges!

9. A patikákon és az élelmiszerboltokon kívül felszólítunk minden szegedi üzletet, hogy zárjanak be vagy korlátozzák nyitvatartásukat!

10. Valamint nyomatékosan felszólítjuk a szegedi szórakozóhelyeket és vendéglátóhelyeket, hogy a járvány veszélyhelyzetre tekintettel ne nyissanak ki, az éttermek lehetőség szerint álljanak át a házhoz szállításra! Felszólítjuk a kormányt, hogy az ételszállító dobozok termékdíját törölje el a veszélyhelyzet idejére.

HIGIÉNIA

11. Felszólítjuk a kormányt, hogy biztosítsa a szükséges védőfelszereléseket, a védőmaszkokat, orvosi kesztyűket és fertőtlenítőszereket az egészségügyi szakembereknek, a védekezésben és a közszolgáltatások biztosításában résztvevőknek.

12. Minden szegedi intézményében és önkormányzati cégnél folyamatos és rendszeres takarítást és fertőtlenítést végzünk. Mindenhol rendelkezésre bocsátunk kézfertőtlenítő szert is.

KÖZLEKEDÉS

13. A tömegközlekedésben március 18-ától átállunk a nyári menetrendre és megszüntetjük az éjszakai járatokat. A Volánbusznak és az Szegedi Közlekedési Társaságnak már kiadtuk, hogy készüljenek fel a változtatásra, és készítsék el az új online és offline menetrendi tájékoztatókat.

SZOCIÁLIS INTÉZKEDÉSEK

14. Az idősek nappali klubjában a szociális étkeztetést március 18-ától helyben megszüntetjük, csak az étel elvitelére lesz lehetőség.

Az alábbi intézkedések visszavonásig érvényesek.

Botka László
Szeged polgármestere”