Koronavírus: Semjén Zsolt a polgármesterek döntési jogát is elvenné

Egy klasszikus salátatörvény közepén van elrejtve a lényeg: egyetlen településvezető sem dönthetne semmiről, gyámság alá vonnák Budapestet éppúgy, mint a legkisebb falut.

2020. április 01. 11:16

Koronavírus: Semjén Zsolt a polgármesterek döntési jogát is elvenné

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes jegyzi azt a törvényjavaslatot, amelyet tegnap este nyújtott be Kövér László házelnöknek „Egyes közigazgatási tárgyú törvények módosításáról, valamint ingyenes vagyonjuttatásról”. Sokmindenről szó van benne, például arról is, hogyan módosulna a bányászati törvény, ám a legfontosabb része kétségkívül ez:

„36. A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény módosítása

36. §
(1) A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban: Kat.) 46. §-a a következő (4a) bekezdéssel egészül ki:
»(4a) A polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke (4) bekezdés szerinti döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az előzetes jóváhagyás tekintetében a döntési javaslat beérkezését követő 5 napon belül köteles dönteni, amely határidő jogvesztőnek minősül«

(2) A Kat. a következő 84. §-sal egészül ki:
»84. §
E törvénynek az egyes közigazgatási tárgyú törvények módosításáról, valamint ingyenes vagyonjuttatásról szóló 2020. évi …. törvénnyel megállapított 46. § (4a) bekezdését a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt a polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke által még el nem fogadott döntésekre is alkalmazni kell.«”

Magyarul:

semmiről nem dönthetnének önállóan a választott polgármesterek, akik eddig egy személyben voltak felelősek a településükért, hanem mindennel kapcsolatosan a kormányhivatalok és kinevezett vezetőik lennének az illetékesek.

A törvényt kétharmados többséggel fogja megszavazni a Fidesz–KDNP-s többség.

gszl