Koronavírus: minden szórakozóhely bezár Szegeden, vagy jönnek a 99 fős bulik? Utánanéztünk

A járvány miatt betiltja a kormány a száz főnél nagyobb beltéri rendezvényeket, az intézkedés Szeged összes nagyobb szórakozóhelyét érinti. Összegyűjtöttük, hogyan reagálnak a szegedi klubok, diszkók a bevezetett korlátozásokra.

2020. március 12. 02:35

Koronavírus: minden szórakozóhely bezár Szegeden, vagy jönnek a 99 fős bulik? Utánanéztünk

Gyulyás Gergely délután kettőkor kezdődő sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a kormány rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hirdet az ország teljes területére, ennek pontos részleteit itt olvashatja el. Az egyik ezek közül, hogy

megtiltják a száz főnél nagyobb beltéri és az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását, a miniszter pedig hangsúlyozta, hogy a felelősség a szervezőké, rendezőké, üzemeltetőké.

A nagyok: JATE, Hungi, Sing Sing, Retro

A hírekre a JATE Klub reagált szinte a leggyorsabban, pontosan 16 órakor jelent meg a klub közleménye a Facebookon, amit az alábbiakban teljes terjedelmében közlünk. Röviden a lényeg: határozatlan időre bezárnak, semmilyen rendezvény nem lesz, de már dolgoznak azon, hogy az eddig bejelentett bulikat, koncerteket későbbi időpontokban megtartsák.

„Tisztelt Közönség!

A JATE Klub vezetősége a mai napon hatályba lépett rendelet kapcsán határozatlan ideig nem nyit ki. A mai rendezvény és az azt követő események a rendelet visszavonásáig/módosításáig nem kerülnek megtartásra. Arra kérünk Mindenkit, hogy a helyzetet kezelje kellő komolysággal és felelősséggel. Kollégáink már azon dolgoznak, hogy az elmaradt koncerteket/bulikat egy másik időpontban be tudjuk pótolni, az egyeztetések a zenekarokkal, menedzserekkel, szervezőkkel elkeződtek. A jegyek természetesen visszaválthatóak, vagy az új időpontban felhasználhatóak lesznek. Ezzel kapcsolatban 24 óra türelmet kérünk, egyeztetünk a zenekarokkal és az online jegyértékesítővel is ennek módjáról. Számunkra mindennél fontosabb a biztonságotok és az egészségetek, ezért hoztuk ezt a nem könnyű, de felelős döntést. Kérünk Benneteket,hogy a poszt alatt kerüljétek az agitáló, agresszív, obszcén megnyilvánulásokat, a kialakult helyzet kapcsán ezeknek nincs helye, a kommenteket törölni fogjuk, a kommentelőt pedig kitiltjuk az oldalról. Bízunk benne, hogy a kialakult helyzet minél előbb megoldódik és ezen intézkedések mentén együttes erővel és összefogással meg tudjuk állítani a vírus terjedését.
A sajtó számára a közlemény csak teljes egészében használható fel, a szöveg módosításához/részletek kiemeléséhez/idézéséhez írásos engedély szükséges.”

A Hungitól holnapra, csütörtökre ígértek pontos, részletes tájékoztatást, nekik is közlemény fog megjelenni a Facebook-oldalukon, ahol egyelőre még nincs aktuális infó, érdeklődésünkre viszont addig is azt közölték, hogy mindenben betartják a tiltásokkal kapcsolatban megjelenő kormányhatározatokat. Információink szerint talán pubként üzemelni fognak, de még ez sem biztos.

Szeged legnagyobb befogadóképességű klubja, a Sing Sing, valamint a Retro és az ezeknél sokkal kisebb Spirit Barclub egy tulajdonosi körhöz tartoznak, az oldalaikon éppen tegnap este jelentek meg olyan bejegyzések, amik szerint minden bulijukat megtartják, viszont mindenhol biztosítanak kézfertőtlenítési lehetőséget. Akkor viszont még nem lehetett tudni a ma életbe lépett korlátozásokról. Szerda délutáni megkeresésünkre ők is holnapra ígértek szélesebb körű, nyilvános tájékoztatást mindhárom klubbal kapcsolatosan. Annyit azért megtudtunk, hogy keresik a megoldásokat, például gondolkodnak azon, hogy esetleg a Retro kisterében kisebb bulikat rendeznek majd, valamint valószínűleg a Spirit is ki fog tudni nyitni. Minden szabályt betartanak, a jegyeladásokat ők is korlátozni fogják az előírásoknak megfelelően.

(Fotó forrása: a Hungi Facebook-oldala)

A kicsik: Number One, Grand Café, Pulzus, Jugyu Klub, Rock Klub

A Number One már a kisebb szórakozóhelyek közé tartozik, ahol lehet táncolni is, az ő Facebook-oldalukon egy szerda délelőtti bejegyzés szerint ma este Szabad Szellem - Nőnapi bulit tartanak. Tőlük azt az információt kaptuk, hogy a ma esti bulit megtartják, de alkalmazkodnak a rendelethez, betartják a maximum száz fős létszámot. És így fognak tenni a jövőben is, nem zárnak be, megtartják a programjaikat, de kisebb létszámmal. Náluk általában belépő sincs, így karszalagokat fognak osztani maximum 90-95 főnek, hiszen a száz fős maximum létszámba a személyzet is beletartozik.

A Grand Caféban a vetítések, közönségtalálkozók, és egyéb közéleti rendezvények mellett bulikat, koncerteket is szoktak rendezni. Ők azt mondják, nem zárnak be, nem mondják le a már meghirdetett rendezvényeket, viszont a belépős bulikra a megfelelő mértékben limitálják az eladható jegyek számát, és mindenben betartják a kormányhatározatok előírásait. Az persze előfordulhat, hogy nem ők, hanem egy fellépő áll el a bulitól, rendezvénytől, így tett például az egyre népszerűbb Csaknekedkislány zenekar, akik már lemondták a most hétvégére tervezett dupla koncertjüket. Velük már egyeztetnek, a koncerteket az ősszel igyekeznek majd pótolni.

A Jate Klub mellett van két kisebb egyetemi klub is, a Jugyu Klub és a Pulzus, utóbbi a Facebookon azt írja, hogy határozatlan időre elnapolják a bulikat, programokat, a Jugyu Klub vezetésétől pedig azt az információt kaptuk, hogy ameddig az egyetem zárva tart, addig ők sem nyitnak ki.

A Rock Klub a saját weboldalán igyekszik tájékoztatni a közönségét, ahol azt írják, hogy

„Figyelembe véve az operatív törzs javaslatára született kormánydöntéseket, melyek a kialakulófélben lévő járvány kitörésére irányuló védelemmel kapcsolatosak, úgy határoztunk, hogy az iránymutatásnak megfelelően a Szeged Városi Rock Klub működése a holnapi naptól kezdve, tizenöt napos időszakra szüneteltetésre kerül.

Az ebbe az időszakba eső koncertek ilyen módon elmaradnak, ezen időszak alatt esetleges további intézkedésig a zenekari próbák a megszokott rendben folytatódnak, de csak a lent próbáló zenekar tagjai tartózkodhatnak a klub területén. A fejleményeket folyamatosan figyelemmel kísérjük, és amint lehet, az újranyitást megtesszük és azonnal jelezzük azt felétek. Kérjük fogadjátok el békességben ezen dolgokat, mindannyiunk érdekében. A kialakult helyzetet sajnáljuk, e sorokat Völgyesi Miki barátunk azon gondolataival zárjuk, miszerint egy koncert bármikor pótolható, egy emberélet nem. Ezúton is mindenkinek jó egészséget kívánunk.”

Jól járhatnak a kocsmák?

A kormány tiltó rendelkezéseiből és a fentiekből nagyjából jól látható, hogy a következő hetekben, talán hónapokban szinte az összes nagyobb buli elmarad majd Szegeden. Az igazán nagy klubok valószínűleg kis létszámú, száz fő alatt tartott bulikat sem fognak bevállalni, egy-két kisebb helyen viszont valószínűleg azért lehet majd hangos zenére táncolva szórakozni, jellemzően ott, ahol egyébként sem szokott száznál több ember lenni.

A szegedi diszkókat, klubokat tehát biztosan súlyosan fogják érinteni az intézkedések, a pubok, bárok, kocsmák viszont rövid távon akár még profitálhatnak is a kialakult helyzetből, pláne azok, amik késő éjszakáig, esetleg hajnalig is nyitva tartanak. Elég valószínű ugyanis, hogy az az embertömeg, ami eddig péntekenként és szombatonként a klubokat töltötte meg, következő időszakban ezekben bárokban, kocsmákban szétszóródva fogja majd keresni az éjszakai szórakozási lehetőségeket.

kmn

(Nyitókép forrása: a JATE Klub Facebook-oldala