Koronavírus: megvan, hány ágyat kér kiüríteni a kormány Csongrád megyében

Összesen 39 ezer 500 ágyat, az teljes kapacitás 60 százalékát fel kell szabadítaniuk a magyar kórházaknak. Csongrád megyére az országos befogadóképesség valamivel kevesebb, mint 5 százaléka jut.

2020. április 16. 10:37

Koronavírus: megvan, hány ágyat kér kiüríteni a kormány Csongrád megyében

Április 19-ig 1529 ágyat, a teljes kapacitás felét kell kiüríteni Csongrád megyében, ezt kell még megtoldani később 305 kiürített ággyal – közölte a koronavírus-járványról tájékoztató kormányzati holnap.

Csongrád megyében így összesen 1834 ágyat kell felszabadítani a betegek alól, ez a teljes, mintegy 3100-as ágyszám 60 százaléka.

A Szegedi Tudományegyetem által működtetett Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban 2018-ban összesen 1821 kórházi ágy volt, ezek közül az aktív ágyak száma 1465, a krónikus ágyak száma 356 volt.

Ha az 1821-es számból indulunk ki, akkor Szegeden ezernél is több ágyat üríthetnek ki, ami a teljes Csongrád megyei ágyszám közel 60 százaléka.

A Szeged Televízió kedden kért adatokat a felszabadítandó szegedi ágyak számáról, de a Szegedi Tudományegyetem egyelőre nem reagált a kérésükre.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a napokban többször hangsúlyozta: a koronavírus-járvány elleni egészségügyi védekezés egyik legfontosabb eleme, hogy a kórházak országszerte felkészülnek a tömeges megbetegedésekre. Több ágyat kell felszabadítani arra az esetre, ha tömegével kell majd ellátni betegeket a kórházban.

Ezért teszik utcára az operatív törzs szerint otthon is ápolható betegeket.

„Ez egy több ütemben zajló, hetek óta tartó munka. Az a célja, hogy Magyarország egész területén minden nagyobb kórházban legyen elég hely, elég ágy, ha a tömeges megbetegedések szakaszába lépnénk, és egy-egy kórháznak akár több száz beteget kellene ellátnia” – írják.

Az április 19-ig biztosítandó 50 százalékos ágykapacitás összesen 32 ezer 900 ágyat jelent, a következő ütemben tervezett 60 százalékos ágykapacitás összesen 39 ezer 500 ágy, amelyeket – szükség esetén –koronavírusos betegek ápolására kell biztosítani.

Az operatív törzs és a kormány folyamatosan azt kommunikálja, hogy a nagy kiürítésre azért van szükség, mert a járvány európai terjedésének dinamikáját nézve, fel kell készülni a legrosszabb forgatókönyvre is.

A magyarázat már csak azért is érdekes, mert

Hozzá kell tenni, hogy Magyarország kifejezetten jól áll az ágyak számát tekintve, ezer főre nálunk 7 ágy jut. Csak Ausztriában (7,37 ágy/1000 fő) és Németországban (8 ágy/1000 fő) van ennél magasabb arány.

Mindenesetre az operatív törzs és a kormány azt mondja, arról, hogy melyik beteget lehet hazaküldeni és melyiket nem, a kezelőorvos, illetve orvosi konzílium dönt szakmai protokoll szerint. Ennek viszont ellentmondanak azok a hírek, melyek szerint többeket azzal hívtak fel egyes kórházakból, hogy néhány napjuk van hazavinni idős, ápolásra szoruló hozzátartozóikat.