Koronavírus-járvány: valójában nem tudjuk, mit hoz az életünkbe a negyedik hullám

Noha kész tényként beszélnek a szakemberek, a politikusok a koronavírus negyedik hullámáról, ennek kapcsán sok a nyitott és megválaszolatlan kérdés. Sokkal több, mint amire ma ismerjük a választ.

2021. augusztus 18. 10:43

Koronavírus-járvány: valójában nem tudjuk, mit hoz az életünkbe a negyedik hullám

Amikor a világ kicsit reménykedni kezdett abban, hogy talán a háta mögött tudhatja a koronavírus-járványt, újabb és újabb vírusmutációk bukkantak fel. Ennek kapcsán joggal merült fel a kérdés, hogy a beoltottak rendelkeznek-e védettséggel a többszörös változáson átesett vírusok ellen.

De legalább ilyen súlyos kérdés volt és maradt, hogy mekkora fenyegetést jelentenek az új vírusváltozatok az oltásokat nem felvevőkre. Abban azért elég nagy az egyetértés, hogy utóbbiak komoly veszélyben lehetnek.

Közben tapasztalhattuk, hogy Magyarországon megtorpant az oltások menete. Hiába voltunk sokáig Európa éllovasai, mára a középmezőnybe, és annak is a végére csúsztunk vissza. A kormánypropaganda ezt igyekszik elhallgatni, de a statisztikával nem nagyon lehet vitatkozni.

Oltóanyag van, jelentkező jóval kevesebb

A megtorpanás okai sokrétűek. Milliós nagyságrendben élnek velük együtt azok, akik oltásellenesek, akik annak ellenére nem adatják be maguknak a vakcinát, hogy ennek mára nem lenne akadálya. Emlékezhetünk azokra a hetekre és hónapokra, amikor annak ellenére nem volt elég oltóanyag sem idehaza, sem a kontinensen, sem más földrészeken, hogy az ezzel foglalkozó gyógyszergyárak minden kapacitásukat ezek gyártására fordították.

Ugyanakkor kifutottak az oltási programból azok a korosztályok – az aktív korú lakosság és a nyugdíjasok –, akiket viszonylag könnyű volt oltani. Maradtak a gyerekek, akik egyfelől sokkal ellenállóbbak az új világjárványt okozó vírussal szemben, mint a felnőttek, másfelől sokáig semmilyen egészségügyi, klinikai tapasztalat nem volt arról, hogy árt-e, jelent-e veszélyt a gyerekekre az oltás.

De a negyedik hullámmal kapcsolatban egy szomorú hungarikum is létezik. A magyar kormány arra hivatkozva, hogy nyugatról képtelen megfelelő mennyiségű vakcinát beszerezni, nagy mennyiségben vásárolt oroszt és kínait. Ezek hazai felhasználásával is komoly gondok akadtak, túl azon, hogy hatékonyságukról a mai napig viták folynak.

A kínaiak sem javasolták

A Sinopharm kapcsán maga a kínai gyártó azt állította, hogy a hatvan év felettiek beoltására nem javasolja, ennek ellenére idehaza a nyugdíjasokat tömegesen ezzel oltották be. Később derült ki, hogy az idős beoltottak semmilyen, vagy nagyon gyenge védettséggel rendelkeznek.

Ezt az egyszerre komoly politikai és egészségügyi hibát a kormány a mai napig nem vállalta fel, helyette a harmadik oltás felvételére kérte a lakosságot. Azt már lapunk podcast-sorozatában, a Szeged Podcastben nyilatkozó szakemberek, Boldogkői Zsolt, molekuláris biológus, genetikus mellett Duda Ernő immunológus-, genetikusprofesszor, valamint Rusvai Miklós víruskutató, járványügyi szakember együtt mondták el, hogy a harmadik oltás valójában a kínai vakcina hatástalanságával függ össze a leginkább.

Mindezt úgy kell érteni, hogy a harmadik oltás azoknak javasolt, akiket Sinopharmmal oltottak be, és jellemzően az idősebb korosztályokhoz tartoznak.

Rusvai Miklós fogalmazta meg korábban: immunválaszhiány jelentkezett sok kínai vakcinával beoltottnál, ezért a harmadik oltás beadása teljes mértékben indokolt.

Nyugalom, nyugalom!

A mérvadó szakemberek többsége nyugalomra intett a harmadik oltás kapcsán. Szerintük erre egyáltalán nincs szüksége azoknak, akik Pfizer, Moderna, AstraZeneca vagy Janssen vakcinát kaptak. 

Duda Ernő még ezen is túlment, amikor azt mondta: a harmadik oltás általánosságban azoknak indokolt, akik szervátültetésen estek át, daganatos betegséggel küzdenek, immunterápiában részesülnek, nagyon idősek vagy nagyon jelentős túlsúllyal rendelkeznek. Könnyen belátható, hogy ez nem a társadalom többsége.

Ugyanakkor figyelmeztető jel, hogy egyre több fertőzöttről érkezik hír az elmúlt hónapokban az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Franciaországról, de az utóbbi időben emelkedni kezdett a megbetegedések száma Németországban is. Sőt, a napokban már a velünk szomszédos országokban is elkezdtek emelkedni a járványszámok.

A helyzet egyelőre nem drámai, de a harmadik hullám után majdnem teljesen ellaposodó járványgörbét követően muszáj észrevenni, hogy valami készülődhet a világban, amit senki nem szeretne.

Duda Ernő szerint sem tudni biztosan, mi lesz

Az elmúlt napokban újra megszólalt a téma egyik legavatottabb szakértője, a szegedi Duda Ernő, aki elmondta: tényleg nem tudjuk, mit hoznak az előttünk álló hónapok. Sajnos ez egyben azt is jelenti, hogy nagyon megugorhat a fertőzöttek száma.

A járvány terjedésének kedvez a hamarosan induló tanév, amiben az emberi kontaktusok száma exponenciálisan emelkedni fog. A járvány szempontjából az sem mellékes, hogy a középiskolások és az egyetemi hallgatók sokat fognak utazni, ezzel akaratlanul is elősegítve a járvány lehetséges terjedését.

Szembe kell néznünk azzal a lehetőséggel, hogy az elmúlt másfél év szigorú korlátozó intézkedései után ezeket a vírus terjedésének megfékezése érdekében újból be kell vezetni. Csak remélni lehet, hogy ez nem következik be, ám azzal nagy valószínűséggel számolni kell, hogy korábbiaknál kisebb szigorítások még várhatnak ránk. Ezek alapja valószínűleg a védettségi igazolványok lesznek, vagyis a korlátozások elsősorban az oltatlanokat fogják érinteni.

Röst Gergely váratlan kijelentése

Meglepő kijelentést tett a szegedi járványmatematikus, Röst Gergely az elmúlt napokban. Szerinte új vírusként kell kezeli a deltavariánst, vagyis a koronavírus egyik mutációját. Egyszerűen azért, mert jóval fertőzőbb és sokkal gyorsabban terjed, mint a kínai Vuhanból elindult vírus. Mindez sötét színekkel festheti meg az előttünk álló hónapokat.

Ugyanakkor jó hír, hogy az oltottakra sokkal kevésbé veszélyes a delta-variáns, mint azokra, akik nem oltatták be magukat

– idézi a szegedi matematikus egy egyesült államokbeli egészségügyi szervezet állásfoglalását.

Egyetlen dolog bizonyos: a vírusvariánsok miatt a negyedik hullám elkerülhetetlen. Ám azt nem tudjuk, milyen hatást gyakorol ez majd a mindennapjainkra. A fertőzöttek, a kórházba kerülők és az elhunytak számától függ majd, milyen intézkedéseket kell bevezetni. 

A legnagyobb fegyver a vírussal szemben persze az volna, ha azok is beoltatnák magukat, akik ezt eddig nem tették. Ilyen emberből hárommilliónál is több él jelenleg az országban.

Bod Péter