Koronavírus-járvány Magyarországon: 133-an vannak lélegeztetőgépen, több, mint 3500 új fertőzött

6 millió 395 ezer a beoltott, 3539 az új fertőzött és elhunyt 83 beteg.
Garai Szakács László

2022. március 02. 09:40

Koronavírus-járvány Magyarországon:
133-an vannak lélegeztetőgépen, több, mint 3500 új fertőzött

A beoltottak száma 6 millió 395 ezer 85 fő, közülük 6 millió 170 ezer 630-an a második, 3 millió 811 ezer 803-an már harmadik oltást is felvették.

 

  • 3539 új fertőzöttet igazoltak,
  • ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 millió 793 ezer 120-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 83 többségében idős, krónikus beteg,
  • így az elhunytak száma 44 ezer 134-re emelkedett.
  • A gyógyultak száma 1 millió 606 ezer 84,
  • az aktív fertőzöttek száma 142 ezer 902.
  • 3313 koronavírusos beteget ápolnak kórházban,
  • közülük 133-an vannak lélegeztetőgépen.

 

A járvány ötödik hullámának leszálló ágában vagyunk, csökken a fertőzöttek és a kórházi betegek száma. Az oltásra folyamatosan lehet időpontot foglalni, és márciusban is minden csütörtökön, pénteken, szombaton lesznek oltási akciónapok.

 

Márciusban is minden csütörtökön, pénteken, és szombaton lesz oltási akció a kórházi oltópontokon. Az oltásra továbbra is kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akiknek már négy hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat. A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A harmadik oltás felvételével ismét 80–90 százalékra emelhető a védettség. A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani. Emellett a háziorvosok is folytatják az oltásokat.

 

Az oltásra továbbra is kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akiknek már négy hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat. A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A harmadik oltás felvételével ismét 80–90 százalékra emelhető a védettség. A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani. Emellett a háziorvosok is folytatják az oltásokat.

 

Azon oltatlan személyek, akik fertőzésen átestek, várakozási idő nélkül a betegségből történt felgyógyulás után, olthatók. A negyedik oltás is már foglalható és felvehető, akár az oltási akciók keretében is. A negyedik oltás kérhető 18 év felett, ha a harmadik oltás beadása óta már eltelt négy hónap. Az olthatóság megítélése érdekében az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal és/vagy háziorvossal. Az oltóanyag választása minden esetben az oltóorvos feladata, aki a pácienst ismerve a szakmai szempontok alapján dönt. Általános ellenjavallata egyik kombinációnak sincs.

 

Az 5–11 éves gyermekek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál.

 

Csongrád-Csanád megyében a pandémia kezdete óta a hivatalosan nyilvántartott fertőzöttek száma 76 ezer 147.

 

Címlapon

mutasd mind