Koronavírus: ezeket a szabályokat kell betartani azoknak, akik karanténba kerülnek

Szigorú szabályok érvényes azokra, akik lakhelyen történő járványügyi megfigyelés alatt állnak, azaz karanténba kerültek. Ezek betartása mindenkinek számára, saját és mások egészségének megóvása érdekében kötelezők.

2020. március 26. 19:40

Koronavírus: ezeket a szabályokat kell betartani azoknak, akik karanténba kerülnek

A koronavírus cseppfertőzéssel és nagyon gyorsan terjed, ezért a tömeges járvány megelőzéséhez az a legfontosabb, hogy ne fertőzzük meg egymást. Ezért azokat a magyar állampolgárokat, akik potenciálisan fertőzöttek, hatósági házi karanténra kötelezhetik. Ez egy rendkívüli járványügyi intézkedés. A hatóság ilyenkor elrendeli, hogy a potenciálisan fertőzött, de tünetmentes személy 2 hétig az otthonában köteles tartózkodni és vendéget nem fogadhat. 

A bejárati ajtóra ilyenkor köteles egy hatósági feliratot („piros lapot”) kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van.

Aki megszegi a karantén szabályait, az bűncselekményt követ el.

A karanténban helyezett személy a megfigyelés ideje alatt a kijelölt területet nem hagyhatja el, másokkal csak a fertőzés megakadályozását biztosító rendszabályok betartásával érintkezhet. Köteles betartani mindazokat az előírásokat és együttműködni azoknak az intézkedéseknek a végrehajtásában, melyeket az egészségügyi hatóság a járvány megakadályozása érdekében ír elő és tesz meg, továbbá köteles a következő szabályokat betartani:

1. A járványügyi megfigyelés időtartama alatt otthonában köteles tartózkodni, azt nem hagyhatja el. Otthonában vendéget nem fogadhat.

2. Köteles saját használati tárgyait, háztartási eszközöket (tányér, pohár, evőeszköz stb.), textíliát (ruhanemű, törülköző, ágynemű, konyharuha stb.) használni, azokat otthonában tisztítani és tárolni.

3. Szükséges egészségügyi ellátás esetén köteles a kezelőorvossal/ügyeletes orvossal előzetesen egyeztetni.

4. Légúti tünetek (láz, köhögés, légszomj) megjelenése esetén köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost értesíteni és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni.

5. Az átadott figyelmeztető feliratot köteles a tartózkodási helyének bejárati ajtaján kihelyezni.

Az országos tisztifőorvos ajánlása alapján a karantéba került személynek a háztartási szemetet dupla zsákba helyezve kell a szemétkukába tenni. Áruszállítót fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. A posta bejelentette, házi karanténban lévőknek nem szállít ki semmilyen küldeményt. Ugyanígy átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától az ételt is, amit hoztak neki. Az, aki ilyen karanténban van, és az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget.