Koronavírus: Európa bezár – 30 napra leállítják a beutazást az unió területére

Az Európai Unió tagországainak vezetői elfogadták az uniós bizottság korábbi javaslatát a harmincnapos beutazási korlátozás elrendeléséről az Európai Unión kívül eső térségekből.
Koronavírus: Európa bezár – 30 napra leállítják a beutazást az unió területére

„Megállapodunk abban, hogy megerősítjük külső határainkat azáltal, hogy harmincnapos időtartamra összehangolt ideiglenes korlátozást alkalmazunk a nem alapvető fontosságú beutazásokra” – mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ezzel összefüggésben megerősítette: az európai országok feladata most az, hogy a határokat a nem uniós országok állampolgárai előtt bezárják.

„Az ellenség a vírus, és most minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk az emberek védelmére és a gazdaságunk védelme érdekében. A helyzet alakulása szerint készen állunk minden szükséges feladat elvégzésére, vagy akár további intézkedések meghozatalára” – fogalmazott.

Németország a koronavírus-járvány megfékezése érdekében azonnali hatállyal elrendeli  a beutazási korlátozásokat, amelyekről az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács keddi videokonferenciáján megállapodtak – jelentette be Angela Merkel német kancellár Berlinben.

Az EU-n belül kiemelten fontos biztosítani a határokat átívelő áruszállítás folyamatosságát – mondta Angela Merkel. Kifejtette, hogy a belső határokon bevezetett ellenőrzések miatt ez nehézségekbe ütközik, ezért a lehető leggyorsabban külön sávokat kell kialakítani a szállítmányozóknak.

Tovább olvasom