Koronavírus: elkezdték vizsgálni a karanténba került magyar diákokat

Az elmúlt napokban Olaszországban jártak, a szállásuk közel volt ahhoz a területhez, amit az olasz hatóságok a hétvégén hermetikusan lezártak a vírusjárvány miatt.

2020. február 24. 09:35

Megkezdődött a vizsgálata annak a tizenegy középiskolás lánynak, két tanáruknak és a két sofőrnek, akik Olaszországból tértek haza és a koronavírus miatt karanténba kerültek – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa hétfő reggel az M1-en.

A főorvos elmondta,

a diákok és a felnőttek is jól vannak, panasz- és tünetmentesek, lázuk nincsen. Az országos tisztifőorvos 14 napra rendelte el a karantént, így addig valamennyien a kórházban maradnak.

Szlávik arról is beszélt, nem azt kell nézni, hogy honnan érkeztek, hanem, hogy voltak-e veszélynek kitéve. A diákoknak Milánó mellett, egészen közel volt a szállásuk ahhoz a területhez, amit az olasz hatóságok hermetikusan lezártak, ezért van szükség a karanténra.

„Folyamatosan ellenőrizzük őket, egészségügyi felügyelet alatt állnak, reméljük, nem lesz semmi baj”

– mondta. 

Az ilyen járványokat csak drasztikus intézkedésekkel lehet megfékezni vagy lassítani, így valószínű az is, hogy további hasonló intézkedések lesznek Olaszországban

– tette hozzá.

A főorvos beszélt arról is, hogy az a három magyar, aki egy óceánjáró hajóról hazaérkezve korábban került karanténba, továbbra is jó állapotban van. A vizsgálatok alapján nincs nyoma annak, hogy bármilyen vírusfertőzéstől szenvednének. Nekik péntekig, illetve szombatig kell a kórházban maradniuk.