Koronavírus: elkészült a szegedi járványkórház, száz beteget képes befogadni

Korábban is volt felszerelt fertőzőosztály a Kálvária sugárúti II-es kórházban, ezért ezt választották járványkórháznak. Amit most kialakítottak, az 100 beteg befogadására alkalmas. Az SZTE Coronavirus Ügyi Operatív Bizottság elnöke szerint nagyon jó az együttműködés a lakosság, az önkormányzat és az egyetem között.

2020. március 21. 13:30

Koronavírus: elkészült a szegedi járványkórház, száz beteget képes befogadni

Hétfőre kellett volna elkészülne, de csak csütörtökre lett kész a szegedi járványkórház a Kálvária sugárúton, ahonnan a kiköltözést a dolgozóknak kellett megoldaniuk. Szerencsére még nincs szükség a 100 ágyra, de a Szeged Televízió annyit megtudott, hogy már itt van a gyanús betegek egy része.

Részben a II-es kórházban, részben otthon, karanténban vannak a gyanús betegek – mondta a Szeged Televíziónak prof. dr. Lengyel Csaba, az Szegedi Tudományegyetem Coronavirus Ügyi Operatív Bizottság elnöke.

A II-es kórházról azt mondta: a százágyas fertőzőrészlegen az eredetileg hatágyas intenzív osztályból egy harmincágyas intenzív alakult. Egy sürgősségi betegellátó osztályt is kialakítottak itt, annak érdekében, hogy a gyanús betegeket ne kelljen a klinikai sbo-ra vinni.

A szegedi járványkórházban összesen 27 olyan ágy van, amelyhez lélegeztetőgép is tartozik, és két műtőt is kialakítottak az ideiglenes intézményben.

Prof. dr. Lengyel Csaba hozzátette: a környéken két másik járványkórházat is kialakítottak Kiskunhalason és Szentesen.

Az SZTE Coronavirus Ügyi Operatív Bizottság elnöke szerint a szegediek egyelőre fegyelmezettnek tűnnek, és a felek is jól működnek együtt, nincs pánikhangulat.

„Nagyon jó az együttműködés az egyetemen belül, a klinikai központon belül, nagyon jó az együttműködés az egyetem és a város között, folyamatos az információcsere, igyekszünk mindenben segíteni egymást. És nagyon jó az együttműködés a lakosság, az önkormányzat és az egyetem között”

– mondta a professzor.

Megjósolni nem tudta, hogy miként alakulhatnak a számok. Ami látható, hogy a legnagyobb gondosság mellett is nő a betegszám, ezt mutatják a svájci, svéd és német adatok. Az a fontos, hogy a kórházi, egészségügyi kapacitás az megfeleljen az aktuális betegszámnak.

„Eddig mindig előrébb jártunk a szervezésben egy-két lépéssel. Mi már három héttel ezelőtt megkezdtük a járványkórház kialakításának előkészítését, és már most vannak terveink arra, hogyan lehet a kapacitást növelni, ha szükséges. Hellyel, felszereléssel, védőeszközzel megfelelően el vagyunk látva, nagyon fontos, hogy az egészségügyi dolgozók megfelelő számban a rendelkezésre álljanak. Ezt átcsoportosítással oldjuk meg” – mondta a Szeged Televíziónak prof. dr. Lengyel Csaba, az Szegedi Tudományegyetem Coronavirus Ügyi Operatív Bizottság elnöke.

M. T., c.s.z