Környezetbarát burkolatokat gyártanak fogvatartottak az egykori börtönbútorgyár helyén

Új burkolatgyártó üzemet alakítottak ki a Szegedi Fegyház és Börtönben. A Nagyfa-Alföld Kft.-nél, az egykori börtönbútorgyár helyén az Innovációs és Technológiai Minisztérium 400 millió forintos támogatásával egy környezetbarát, fát, műanyagot és kompozitot feldolgozó korszerű üzemet létesítettek. Az itt gyártott burkolatok alapanyagát fahulladékból, tönkrement raklapokból darálják le, illetve üdítős palackok kupakjából állítják elő. Az újrahasznosított alapanyagokból gyártott késztermékek padlóburkolatnak éppen úgy használhatók, mint kerítéselemként, vagy kertek kialakításánál. Tartósak, nem igényelnek festést és gondozást.
Rafai Gábor

2023. január 25. 12:23

Környezetbarát burkolatokat gyártanak fogvatartottak az egykori börtönbútorgyár helyén

– Jelenleg tizenhétezer fogvatartottak őriznek a magyar börtönökben. Számukra elvárás a teljes foglalkoztatás. Ma nincs olyan fogvatartott, aki csak a körletben töltené az egész napját. Mindenki, aki munkára alkalmas és biztonsági előírása azt lehetővé teszi, dolgozik vagy tanul szabadságvesztésének ideje alatt. Ma már egy holding keretein belül tíz gazdasági társaság működik a büntetés-végrehajtás területén. Ezek egyrészt kötelezően költségvetési szervezeteknek végeznek munkát, másrészt piaci viszonyok között is helytállnak, tavaly a holding tíz cége közel 35 milliárd forintos árbevételt és másfél milliárdos nyereséget ért el – mondta Szegeden, az üzemlátogatás során Farsang Tamás bv. dandártábornok.

 

Az országos parancsnok gazdasági és informatikai helyettese arról is beszélt, hogy a szegedi üzemben jelenleg húsz fogvatartott gyárt napi 300-400 négyzetméter úgynevezett WPC burkolatot.

 

A körforgásos gazdaságba illeszkedő, környezetbarát burkolatokat gyártó üzemet a vendégeknek és az újságíróknak Tamás Zsolt alezredes, a Nagyfa-Alföld Kft. ügyvezetője mutatta be.

 

 

Megtudtuk, a WPC – Wood Plastic Composite – burkolat alapanyag igényét polipropilén és kemény fa adja, ezek teljes egészében újrahasznosítható anyagok, illetve a termék gyártása során sem keletkezik semmilyen környezetszennyező anyag. Fontos szempont az is, hogy a rabok munkáltatásával támogatják a fogvatartottak reintegrációját is úgy, hogy közben egy versenyképes terméket gyártanak a hazai piacra.

 

– Egyelőre még tanuljuk a munkafolyamatokat, állomásról állomásra végig megmutatnak mindent. Örülök, hogy ide osztottak be munkára, mert kereshetek egy kis pénzt és közben még a zárkából is kimozdulhatok – mondta az üzem húsz elítélt munkása közül az egyik, Gyenge Ottó Zsolt.

 

Az általa és tizenkilenc társa által itt gyártott burkolatokra – amelyek padlólapként vagy akár kerítéselemként is hasznosíthatók – egyre jelentősebb a piaci igény idehaza.

 

A fa és műanyag felhasználásával készült termék ugyanis ötvözi a kétféle anyag minden előnyös tulajdonságát, sőt utólagos felületkezelések sem szükségesek a használat előtt. Rendkívül tartósak, élettartamuk 15–20 év közé tehető. Az anyag vízálló, nem korhad, nem reped és penészedik, nem költöznek bele rovarok.

 

Az itt készült burkolóanyagokat bárki megvásárolhatja majd a barkácsáruházakban és építőanyag kereskedésekben. Egyelőre csak sötétszürke színben gyártják, de a tervek szerint hamarosan újabb három színben is megkezdik a termelést.