Kormányzati vizsgaidőszak – Ceglédi Zoltán jegyzete

Fűtés, áram, uniós pénzek: most kerül mérlegre a 2022-ben felállt és már át is alakított Orbán-kormány. Azért szólok külön is, mert érdemes figyelni, mit kezdenek ezzel a helyzettel itt és ott.
Ceglédi Zoltán

2022. november 18. 10:06

Kormányzati vizsgaidőszak – Ceglédi
Zoltán jegyzete

Az idén áprilisban brutális fölénnyel megnyert választás után, mint mára kiderült, Orbán Viktor egy alapvetően elhibázott koncepció mentén rajzolta meg új kormányát. Vagy, ami még valószínűbb, nem tudott választani több, egyenként indokolható, de egymással összeegyeztethetetlen kormánylogika közül, és lett a vége egy torz, életképtelen kiméra. Tavasszal senki nem vitatta, hogy ebben a nehéz helyzetben előny, ha kormánytag a gyakorlott és széles körben elfogadott Navracsics Tibor és Lázár János; érthető ugyanakkor, hogy a kásleri kudarc mellett már nem fért volna el Varga Judit leváltása is. Világos, hogy a szokatlan megoldásokban bízó kormányfőnek igénye van a vizionárius Nagy Márton ötleteire, ugyanakkor fontos Varga Mihály precizitás-mítosza. Van érv Csák János és Palkovics László mellett, tartalmi, ugyanakkor Pintér Sándor csalamádé minisztériuma mellett is, működtetést illető. Csak együtt nem mehetett a mutatvány. Kiütötték egymást.

 

Lakner Zoltán kollégám csütörtökön már részletesen körüljárta az önálló energetika tárca fontosabb kérdéseit és összefüggéseit, én elléphetek még jobban, és az időszakot vizsgálhatom, mert tapasztalatom szerint hajlamosak vagyunk a fene nagy facebookos kiabálás közepette kvázi lemaradni a valódi megmérettetésekről. Holott:

 

Ez a fél év fog hosszan ható és alapvető ítéletet mondani az Orbán-kormányról.

 

Legkésőbb az eljövendő majálison csinálunk majd rovancsot, legalább két területen. Az egyik a közvetlen rezsiügy lesz: télidőben volt-e fűtés otthon, a kórházban és iskolában – volt-e egyáltalán iskola? Ha igen, mennyibe került ez nekünk, és mennyiben fenntartható a modell, mit látunk, hogyan futunk neki a következő alkalomnak? Ezek az élmények egyéni szinten rendelkezésre állnak majd, de miként annak idején a Momentum-generáció közössége mozgalma kellett hozzá, hogy kiderüljön, az egyének zöme nem akar (még) budapesti olimpiát, csak a nyilvánosan és a politika által artikulált véleményekbe ezt az elutasítást addig nem csatornázták be, úgy itt is az lenne a feladat, hogy tavaszra tudjuk, hol győzött és hol bukott el a rezsiharc. Egy fagyos, sötét tél kollektív emlékezetbe emelése hosszabb távon is odaverhet a regnáló kormánynak, míg a siker, a „gyilkos európai energiaszankciók” kivédése bebetonozhatja az Orbán iránti bizalmat. Ami biztos, hogy utóbbi érzet megteremtésén fog dolgozni a kormányzati nyilvánosság.

 

 

Az pedig szintén vízválasztó lesz (sok szempontból, most egyet emelek ki), hogy Magyarország megkapja-e az uniós pénzeket, illetve mennyit és mikor. Legalább három szempontból releváns ez is.

  • Egyfelől az „elnyerés” fontos, szimbolikus sikere, az elvonás pedig súlyos kudarca lenne a Fidesznek – a két végpont közt az arány és a folyósítás dátuma hangolja a megítélést.
  • Másfelől a pozitív döntés híre azonnal megerősítené, a kudarc pedig tovább gyengítené a forintot. Ez megint a kormányt emelné vagy rombolná.
  • Harmadrészt pedig a ma vállalt megszorítások egy részét el lehetne engedni, a kalkulálható forrásokra számítva bizonyos juttatásokat meg lehetne erősíteni. Például a rezsiszámlák támogatása ügyében.

 

Nem tudom, mennyire lesz és lehet konstans a figyelem erre a két ügyre a napi petárdákkal dolgozó politikai kommunikációban. Meggyőződésem azonban, Orbán Viktor és vele a jelen politikai vezetés sorsát nem Bolsonaro kudarca vagy DeSantis sikere faragja, hanem az, ha Szegeden is tudják, van-e fűtés a pécsi iskolákban, illetve, ha általános tudásunk, hogy az uniós pénzek honnan hiányoznak, hova érkeznek. A következő fél évben is millió zajos ügy fog az arcunk előtt kalimpálni, biztos megint lesz „igazi magyar Watergate” meg biztos megint átlépik az átlépett vörös vonalat az előző vörös vonalon túl. Nézzünk túl rajta. A magyar politika jövője idehaza elsősorban azon múlik, hogy jövő tavasszal egy végig kifűtött és uniós pénzeihez jutott Magyarországot lát-e maga előtt a zöm, vagy egy nagy rakás kudarcot e téren.

Vélemények

mutasd mind