Kormányzati pénzt kap az Orbánról és Antallról szóló színdarab

Valódi korszakélmény, vagy csak újabb lépés Orbán Viktor mitizálása felé?
Cservenák Zoltán

2022. április 10. 12:44

Kormányzati pénzt kap az Orbánról és Antallról szóló színdarab

Hatszázezer forintos állami támogatást ad az Emberi Erőforrások Minisztériuma Pozsgai Zsolt A miniszterelnök és a fiú című kétszereplős színdarabjára. A történelmi játékként meghatározott műfajú színdarabot április 22-én mutatják be a Thália Színházban, aminek igazgatója Kálomista Gábor, a fideszes kurzusfilm, az ElkXrtuk egyik producere.

 

A támogatásról szóló dokumentumot a Magyar Hang vette észre. A 600 ezer forint csak részben fedezi a darab 3 millió 100 ezer forintos költségét. Az előadás „gyártója” az Ivancsics Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft., ami Ivancsics Ilona színművész társulatát működteti. A cég vezetője Ivancsics Ilona, aki a Szomszédok Vágási Jutkája. A rendszerváltáskori teleregényben ő játszotta Vágási Feri (Nemcsák Károly) feleségét, aki tanítónőként próbált boldogulni. Ivancsicsék egyébként 2 millió 950 ezer forintos támogatást kértek, de csak 600 ezret kaptak.

 

A miniszterelnök és a fiú az 1990-es taxisblokád idején, október 29-én játszódik a Parlamentben, ahol Antall József miniszterelnök (Szabó Sipos Barnabás) egy liftben ragad Orbán Viktorral (Fecske Dávid), az akkor még fiatal liberális demokrata ellenzéki politikussal. Kettejük beszélgetéséből és nem egyszer heves szócsatájából kirajzolódnak a rendszerváltoztatás korának problémái.

 

Magyarán az Orbán-kormány minisztériuma állami pénzt ad egy olyan színdarabnak, amiben Orbán Viktort is megformálják.

 

A színdarab hivatalos leírásában az olvasható: 

 

„Egy viharos parlamenti ülés után vannak, ahol a Fiú hazugsággal vádolta meg a Miniszterelnököt. Szenvedélyes vita kezdődik meg közöttük, a vita nyomán felsejlik a rendszerváltás történelmi és politikai háttere, személyes szerepük az átalakulásban és a jövő...”

 

Azt is írják, Pozsgai Zsolt drámája a fiatalokat szeretné megszólítani, akik keveset tudnak arról az időszakról.

 

Pozsgai Zsolttal pénteken megjelent egy interjú a Magyar Nemzetben, ebben a drámaíró arról beszél, hogy 

 

„Orbán Viktorban látta Antall József az általa képviselt értékrendszer örökösét”.

 

Érdekesség, hogy ősszel mutatják be Köbli Norbert filmjét, a Blokádot, ami a taxisblokád idején játszódik. Pozsgai színdarabja ugyanezt az időszakot dolgozza fel, de a szerző az interjúban megjegyzi: már évek óta megírta, két éve az Antall-emlékévben akarták bemutatni, de a járvány miatt elhalasztották a premiert.

 

Pozsgai állítja, a Miniszterelnök és a fiú nem programdarab:

 

„Szándékosan tettük a bemutatót a választások utánra, nem akartam, hogy téma legyen a kampányidőszakban, mert ez nem programdarab. Csaknem húsz éve terveztem megírni a két főszereplőm találkozását. Nagyon örülök, hogy így történt, ahogy történt, senki sem foghatja ránk, hogy alantas politikai érdekből mutatunk be egy ilyen helyzetet a színpadon.”

 

Pozsgai az interjúban beszél a darab és a valóság kapcsolatáról. Tény, hogy Orbán és Antall éles szópárbajokat vívtak az országgyűlésben, ezeket dokumentumok, jegyzőkönyvek igazolják. Ugyanakkor nem ragadtak együtt liftben, ez már az írói képzelet szüleménye.

 

Pozsgai megjegyzi: ezt a drámai helyzetet találta a legalkalmasabbnak a rendszerváltás ellentmondásainak felmutatására. A szerző a darabbal Antall Józsefnek akart emléket állítani.

 

„Az ő utolsó évei­nek egyik legfontosabb társa, még akkor is, ha időnként ez nem is volt teljesen nyilvánvaló, a Fidesz akkori elnöke. Benne látta Antall József az általa képviselt értékrendszer örökösét. Tudom, mert beszéltem erről vele, volt módom többször találkozni a miniszterelnökkel” 

 

– magyarázza az interjúban Pozsgai, aki saját bevallása szerintazt szeretné, ha elsősorban fiatalok, gimnazisták néznék meg az előadást.

 

Úgyhogy, mi már tudjuk, mit néznek a magyar középiskolások ezrei a következő hónapokban.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind