Kormányzati össztűz Karikó Katalinra

Nem maradt kormányzati visszhang nélkül Karikó Katalin biokémikusnak a hozzászólása, aki azt észrevételezte, hogy alapvető adatok hiányoznak abból vakcina hatékonysági táblázatból, amit vasárnap idehaza tettek közzé.

2021. április 28. 20:24

Kormányzati össztűz Karikó Katalinra

Karikó Katalinnak, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója észrevételére meglehetősen ingerülten reagált a Fidesz két politikusa is.

Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője azt mondta a Telexnek, hogy a szakértőknek értelmezniük kellene a kormány vasárnap közzétett, a vakcinák hatékonyságával foglalkozó táblázatot, nem pedig riogatni vele az embereket.

A felelgetésbe beszállt Deutsch Tamás, a kormánypárt Európai Parlamenti képviselője is, aki úgy fogalmazott: „Ha statisztikákat közlünk, az a baj, ha nem közlünk statisztikákat, akkor az a baj.”

Mindkét válasz félrevezető, mert a Karikó Katalin arról beszélt, hogy kormányzati táblázatban nem tüntették fel sem a beoltottak, sem az elhunytak életkorát. Ezek hiányában nevezte félrevezetőnek a vakcinák hatékonyságáról közzé tett táblázatot a biokémikus.

Szakmai észrevételével nem maradt egyedül Karikó Katalin, mert Kemenesi Gábor virológus is úgy fogalmazott az eset kapcsán, hogy a kormány táblázata szakmai szemmel nem értelmezhető. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) a táblázat módszertani hibáiról szólt a táblázat kapcsán.

A kormányzati adatokból például az olvasható ki, hogy százezer Pfizer-vakcinával oltott közül 32-en hunytak el, míg a kínai Sinopharm-oltóanyag esetében ugyanez a szám 16-ra jön ki. Csakhogy az adatsor ebben a formában sem a vakcinák hatékonyságának igazolására, sem az oltóanyagok hatékonyságának összehasonlítására nem alkalmas.

Éppen azért, amit Karikó Katalin jelzett: vagyis hozzá kellett volna tenni korrektség kedvéért az elhunytak és a beoltottak életkorát. Korábban az eset kapcsán leírtuk, hogy egy orosz vakcina-hatékonysági táblázat másolásának tartják a szakértők a magyar kormány által közzé adatsorokat.

B. P.