Kormányunk döntése a hátramenekülés – Brandt István olvasói levele

Rövidesen becsöngetnek, kezdődik az iskola. Ez az egy biztos, több minden viszont nem.
Szegedi Tükör

2022. augusztus 28. 11:52

Kormányunk döntése a hátramenekülés
– Brandt István olvasói levele

Az biztos, hogy a gyerekeknek kezdődik. Az, hogy a tanároknak hogyan kezdődik, az már nem oly egyértelmű. A tervek szerint sztrájkkal kezdődik.

 

Hogy kik fognak tanítani az osztálytermekben, az még kérdéses. Még most is van olyan tanár, akinek egészen máshol van álláspályázata, és ha elfogadják, szeptemberben ő sem fog tanítani.

 

Felhívtak. Egy szegedi iskolaigazgató keresett meg. Régi ismerős. Azt kérdezte, hogy nem tudok-e valahonnan leakasztani egy fizika szakos tanárt az általános iskolájába. Nem, nem tudok. Fiatal pályakezdő régen elment máshová dolgozni. Most jöhetnének a nyugdíjasok. Kormányunk döntése a hátramenekülés. Mivel proaktív módon még mindig képtelen kezelni a pedagógushiány kérdését, feltalálta a spanyolviaszt. Rendben, jöhetnek tanítani a nyugdíjasok. Mert eddig – szintén meg nem érthető módon – nem taníthatott nyugdíjas, hiába volt lelkes, fiatalos és jó tanár. Nem számított. Most már akkora a hiány, hogy számít.

 

Persze nagyot téved, aki azt gondolja, hogy ez a megoldás. Ez olyan, mintha egy hajón a lyukat a mosogatóronggyal tömnénk be, és úgy mennénk ki a tengerre halászni. Jó lesz ez így is...

 

A hülye is tudja, hogy jó iskola kell. Mert ha a hülyének van gyereke, akkor ő is azt akarja, hogy jó iskolában jó tanár tanítsa, mert az oktatás az alapja a gyermek sikeres felnőtt létének.

 

A jó oktatásnak három feltétele van. A tananyag, az iskola és a tanár.

 

A tananyag legyen az, amit a tanár jónak tart. Mert a tanár jól akar tanítani. Higgyünk neki, és ne agymosott agitproposok mondják meg az ötvenes évek stílusában, hogy melyik a jó tankönyv.

 

Eddig azt gondoltuk, hogy az iskola adott. Most már nem gondoljuk azt. Most a döntéshozók azt gondolják, majd ha megjön a tél, lehet fűteni fával. Nem lehet. Lehetetlen. Akkor jön az illetékeseknek a rendkívüli ötlete, hogy legyen online oktatás ismét. Az mindegy, hogy most sincs meg a feltétele, mert nem is volt meg soha. Mindössze októbertől április végéig kell az online oktatás, a többi mehet a korábban megszokott módon. De a megszokott mód nincs többé.

 

És legyen sok, szabad iskola. Vekerdy Tamás mondta, hogy Dániában, ha tizenkét szülő egyetért, alapíthat iskolát. A tanárkérdés megoldása pedig egyszerű lenne. Csak elhatározás és stratégia kell(ene) hozzá – no meg bérkorrekció, mert nagyon messze vagyunk az európai átlagtól. Még a lengyel vagy az észt tanár is a dupláját keresi meg a hazai tanárnak. Gulyás Gergely is eljutott oda, hogy pedagógusok bérét a diplomás átlagbér nyolcvan százalékára kell növelni. Valójában nem is a nyolcvan százalékra, hanem százhúsz százalékra kellene növelni a pedagógusbért, hogy a legjobbak menjenek tanítani majd.

 

És akkor, hat–nyolc év múlva, megszűnik a tanárhiány, és az iskolákból értelmes, kreatív, gondolkodó fiatalok léphetnek ki a nagybetűs életbe. 

 

Majd akkor.

 

Brandt István