Kormánypárti, ellenzéki és titkosszolgálati összefonódások a budapesti közbeszerzéseken

A Szabad Európa háromrészes tényfeltáró cikksorozatban járt utána annak, miért nyeri meg rendre ugyanaz a néhány cég a kertészeti közbeszerzéseket a fővárosban. A nyomozás során nem csak egy monopolhelyzetben lévő szűk üzleti körre bukkantak, az ügy szálai a titkosszolgálatokig vezettek és a tulajdonosi körben feltűnik Pintér Sándor belügyminiszter államtitkára, Tasnádi László és a nemzetbiztonsági bizottság korábbi elnöke, Molnár Zsolt is.

2020. november 20. 06:41

Kormánypárti, ellenzéki és titkosszolgálati összefonódások a budapesti közbeszerzéseken

Elsőre talán nem hangzik kifejezetten kalandosnak a budapesti kertészeti közbeszerzések világa, pedig nagyon sok (köz)pénzről és ennek köszönhetően szövevényes üzleti összefonódásokról van szó.

A több százmilliós, adott esetben milliárdos keretszerződésekre kiírt pályázatokat ugyanis rendre ugyanaz a négy cég nyerte el szerte a fővárosban.

Ezek a Parkfenntartó, a ZÖFE, a Pannon Park Forest, és a DeerGarden kft.-k.

A négy vállalat rendszeresen indult konzorciumban a közbeszerzéseken, máskor egymás alvállalkozójaként, a győztes pedig szinte mindig közülük került ki. Annyira feltűnő volt ennek a szűk körnek a dominanciája a kertészeti pályázatokon, hogy a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálatot indított az ügyben még 2009-ben, ami azonban eredménytelenül zárult.

“Azért szüntettük meg az eljárást, mert nem találtunk bizonyítékot a - megalapozottan gyanított, amit az is mutat, hogy előzetesen megkaptuk a bírói engedélyt a rajtaütéshez - kartellezés bizonyítására” – mondta el Nagy Zoltán, a Gazdasági Versenyhivatal korábbi elnöke a Szabad Európának.

Különösen érdekes, hogy a négy cég hasonlóan sikeres az ellenzéki és a kormánypárti kerületekben és már a Fidesz 2010-es győzelme előtt is meghatározó szereplői voltak a főváros kertészeti pályázatainak.

Csak Újbudán

  • a DeerGarden Kft. 2005 óta bruttó 1,1 milliárd forint,
  • a Parkfenntartó Kft. ugyanebben a 15 évben bruttó 1,52 milliárd forint,
  • a Pannon Park Forest egyedül és a Zöld Újbuda tagjaként bruttó 9,7 milliárd forint,
  • a ZÖFE Kft.  117 millió forint közbeszerzést nyert meg.

A Szabad Európa azt is kiderítette, hogy ezek a vállalkozások, bár rendszeresen egymás ellen is indulnak a tendereken, ugyanahhoz az tulajdonosi körhöz tartoznak, amit az Umbrella Holding Kft. köt össze. Az ember, aki a hálózat kulcsfigurája, Zámbó Zsolt. Közvetlenül ő csak a Pannon Park Zrt.-ben rendelkezik tulajdonrésszel, de az összes többi tulajdonos feltűnik az általa birtokolt cégekben.

Zámbó nem csak a kertészeti cégek hálózatát köti össze, de ő a kapocs a titkosszolgálatokhoz is. Az ő egyik üzlettársa ugyanis Tasnádi László, Pintér Sándor belügyminiszter államtitkára, az állampárti titkosszolgálat 3/3-as tisztje.

Ők ketten közösen alapították a Lövőház 2010 Kft.-t, aminek Zámbó lett az ügyvezetője.

Azonban a Fideszes titkosszolgák mellett feltűnik egy ellenzéki szál is a történetben. A Szabad Európa által feltérképezett céghálóban, részben a Lövőház tulajdonában álló vállalatokon, részben az Umbrella Holdingon és a Parkfenntartón keresztül, felbukkan Banai Balázs Zsolt.

Neki pedig korábban közös cége volt Molnár Zsolt szocialista politikus feleségével. Molnár a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke volt két cikluson át, jelenleg is képviselő, az MSZP pártigazgatója és budapesti elnöke.

Azt, hogy Molnár és Tasnádi titkosszolgálati kötődése nem csak véletlen egybeesés, jól mutatja a cikkben megszólaló, az önkormányzati világban otthonos politikus megjegyzése:

“Ha Zámbó neve fölbukkan a sajtóban, akkor dekonspirálódott”.

(A dekonspirálódás a titkosszolgálati zsargonban a fedett ügynök, vagy titkos adat, akár csak létezésének, lelepleződését jelenti.)

A Szabad Európa által összegyűjtött adatok alapján tehát úgy tűnik, hogy egy szűk üzleti körnek gyakorlatilag egyeduralma van a budapesti kertészeti közbeszerzési pályázatokon és ezt annak köszönheti, hogy egyszerre rendelkezik kormánypárti, ellenzéki és erős titkosszolgálati kapcsolatokkal.