Kormányinfó: 63 ezer megajoule – ennyi az a gázmennyiség, amit rezsicsökkentett áron fogyaszthatunk el (frissítve)

„Mit, miért tesz a kormány?” címmel kormányinfót tart kedden 13 órától Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
Garai Szakács László

2022. augusztus 23. 14:17

Kormányinfó: 63 ezer megajoule – ennyi az a gázmennyiség, amit rezsicsökkentett áron fogyaszthatunk el (frissítve)

„Apróságok”, 2. rész

  • 2200 határvadász tesz esküt szeptemberben, de a teljes létszám 4000 főre egészül majd ki jövő év elejére.
  • „Azon dolgoztunk részben még a szabadság alatt is egész augusztusban, hogy a lehető legjobb megállapodásokat tudjunk kötni a Bizottsággal, és ennek keretében történelmi léptékű pedagógusbér-emelésre kerülhessen sor” – mondta Gulyás, aki szerint eközben a Tanítanék Mozgalom olyan ellenzéki politikusokat támogat.
  • A miniszterelnök jövő héten már fog, nem hivatalos tárgyaláson volt a horvát elnökkel, ennek része volt a vacsora.

 

Vodafone-ról, gázhelyzetről

Az RTL-nek azt mondta Gulyás Gergely vagy most vagy soha nem tudták volna megvenni a Vodafone-t – ennyiért. – Ez a lehetőség nem lett volna meg egy vagy másfél év múlva, vagy nagyon kicsi az esély arra, hogy meglett volna – közölte.

 

Hetvenhat téli napra elég az ipari és a lakossági felhasználásra vonatkozóan a gáz, de ha csak a lakosságit felhasználást nézzük, akkor több mint fél évre is elég lenne – 3 milliárd 800 millió köbméternyi gáz van a tárolókban.

 

Lesz-e online oktatás az energiaárak emelkedése miatt?

Gulyás kitért: abból indul ki, hogy kórházakat, szociális intézményeket és iskolákat minden körülmények között nyitva kell tartani, így arról nincs kormánydöntés, hogy online oktatásra állnának át az iskolák. A megemelkedett rezsiköltségeket az államnak kell állnia.

 

„Apróságok”

  • Ársapka: marad október 1-jéig az élelmiszereknél és az üzemanyagoknál is.
  • Az Európai Bizottságnak harminc napja van reagálni a kormány válaszára.
  • A kormány szerint fontos, hogy legyen nemzeti távközlési cég. Gulyásnak fogalma sincs arról, lesz-e és honnan és hogyan lesz erre 715 milliárd forint – ezt nem így mondta el.
  • Szijjártó Péter helyett ezúttal Nagy Márton járt Moszkvában a Magyar honvédség Falconjával, energetikai kérdésekről tárgyalt Oroszországban – ismerte el Gulyás Gergely a HVG-nek.

 

Milyen konkrétumok vannak az Európai Bizottságnak küldött levélben? – kérdezte az ATV. Gulyás csak magát tudja ismételni, de konkrétumokat természetesen nem mondott, csak mellébeszélt.

 

Az ATV-nek megerősítette Gulyás Gergely, a miniszterelnök még szabadságon van, azért vezette Semjén Zsolt az ülést. Gulyás helyesnek tartja, hogy Palkovics leváltotta az OMSZ vezetését. Többször hangsúlyozta, nem augusztus 20. miatt rúgták ki őket.

 

OMSZ lefejezése: valójában már régóta elégedetlenek voltak

Gulyás megjegyezte, Palkovics miniszternek nem kellett megindokolnia a menesztést, „élt is ezzel a jogával”. Azt is elmondta, valójában már régen le akarták cserélni a meteorológiai szolgálat vezetését, a menesztés a tűzijátékkal kapcsolatos téves előrejelzés nélkül is megtörtént volna, ugyanis más problémák is voltak az OMSZ vezetésével. – Nem is az utolsó, hanem az utolsó utáni csepp volt a pohárban – mondta Gulyás a köztévé kérdésére válaszolva.

 

Jogállamisági jelentés: túl az intenzív tárgyalásokon

Gulyás Gergely szerint olyan választ küldtek az Európai Bizottságnak, amiben szerinte minden ponton egyetértésre jutottak a Bizottsággal, és „minél eddiginél szigorúbb és átláthatóbb rendszert hozunk létre az uniós pénzek felhasználására és elköltésére”.

 

A gázár pontosításáról

Semjén Zsolt vezetésével tekintette át az energiaellátást a kormány – kezdte Gulyás Gergely. Azaz Orbán Viktor még nyaral. Ezután Gulyás közölte, ki tudják elégíteni az energiaigényeinket. Majd a gázár emelkedése miatt sopánkodott. Megerősítette, hogy a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztásig biztosítják a lakosságnak. A földgáznál viszont nem mindegy a minőség, magyar a fűtőérték. A legrosszabb természetesen a nyugatról beszerzett gáz, a legjobb az orosz. Most pontosították a fűtőértéket 63 ezer megajoule-ig tart a rezsicsökkentett ár.

 

Ezt még ma ki is hirdetik a Magyar Közlönyben.

 

 

Korábban írtuk:

 

A kormányinfó címe akár izgalmas is lehet, de ezekre a kérdésekre valójában sosem fognak őszinte választ adni. Az biztos, hogy ülésezett a kormány.

 

Várhatóan kérdéseket kapnak