Kormányinfó: megszűnik a járványügyi korlátozások többsége

Az ötödik hullám lecsengőben van, a kormány lazít a járványügyi szabályokon. Hétfőtől eltörlik a maszkviselési kötelezettséget, és azt a lehetőséget is, hogy a munkáltatók elrendeljék a kötelező oltást. Ez alól kivételt jelentenek az egészségügyi és a szociális intézmények, de a tanároknak sem kell már oltakozni, ha nem akarnak. Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban Gulyás Gergely ismét elmondta, hogy Magyarország nem küld fegyvert és katonát Ukrajnába, de minden menekültet átengedünk a határon és támogatjuk az uniós szankciókat is. Az április 3-án esedékes választást a háború egészen biztosan nem befolyásolja.
Kékes Viktória

2022. március 03. 12:38

Kormányinfó: megszűnik a járványügyi korlátozások többsége

HÁBORÚ

A csütörtökön 10 órakor kezdődő Kormányinfón az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban Gulyás Gergely ismét megerősítette, hogy nem küldünk katonákat és nem engedünk át semmilyen fegyverszállítmányt az ukrán-magyar határon. Ugyanakkor minden menekültnek segítséget nyújtunk. (A tegnapi adatok szerint eddig mintegy 120 ezer ember lépett át a magyar-ukrán határokon a háború kirobbanása óta.) Azt, hogy még mennyien érkezhetnek hazánkba, Gulyás nem tudja megbecsülni, ez attól függ, meddig tart még a háború. A kormány mindenesetre munkacsoportot hozott létre a menekültek átmeneti munkavállalásának segítésére. Az unió javaslatát viszont, amely alapján azonnali ideiglenes védelmet kapnának, a kormány nem támogatja. Gulyás szerint jobb lenne egy speciális státuszt adni, és elmondása szerint ez a V4-es álláspont is. 

 

Gulyás szerint nem igaz, hogy a határon napokig csak civilek nyújtottak segítséget a menekülteknek (tegnap erről tartott sajtótájékoztatót Márki-Zay Péter Záhonyban), azt elismerte, hogy kellett “1-2 nap, hogy olajozott legyen a segítségnyújtás." Az sem igaz szerinte, hogy Magyarország ne készült volna a háborúra, Gulyás elmondása szerint Orbán Viktor már a Fidesz frakcióülésén is valós veszélynek nevezte azt. 

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elismételte, hogy Magyarország minden uniós szankciót támogat. A háború árát viszont ne a magyar emberek fizessék meg, szerinte erre figyelni kell a szankciók kialakításánál. Gulyás példaként említette az energiaszektort és azt mondta, hogy évi 260 ezer forint többletterhet jelentene a családoknak a paksi erőmű leállítása. A gáz esete is hasonló a miniszter szerint. Bár ilyen helyzetben minden felelős ország alternatívák után néz, de az Magyarország érdeke, hogy az orosz gázellátás megmaradjon. Az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva a miniszter arra figyelmeztetett, hogy eddig olyan pénzügyi szankciók születtek, amelyek amik Európának okoznak problémát, és nem Oroszországnak. 

 

Arra kérdésre, miszerint Putyint partnernek tekinti-e a magyar kormány, azt mondta, elítélik az orosz elnök döntését a háború indításával kapcsolatban, és a viszony

 

Eddig sem szerelmi kapcsolat volt, hanem érdekkapcsolat.

 

A Telex kérdésére azt is megerősítette, hogy Orbán Viktor nem kapott tájékoztatást Vlagyimir Putyintól Moszkvában az orosz elnök háborús szándékáról. A 444! kérdésére, miszerint meg lehet-e bízni Putyinban ezek után, Gulyás azt válaszolta:

 

Ha háborút akart indítani, akkor sem fogja elmondani.

 

Ehhez Kovács Zoltán hozzátette, hogy az elmúlt 3 évben 75 országgal 550 alkalommal találkozott Putyin. A magyar miniszterelnökkel bezzeg csak egyszer. Szerinte ez is bizonyítja, hogy hiába próbálják oroszbarátsággal megvádolni Magyarországot. Orbán Viktor egyébként a háború kitörése óta Putyinnal nem, Zelenszkijjel viszont beszélt.

 

Az orosz propaganda terjesztésével kapcsolatban a miniszter azt mondta, mindenféle propaganda terjesztését korlátozni akarják. Ha az MTVA-nál is ez a helyzet, akkor ott is intézkedni kell.  

JÁRVÁNY

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a koronavírus-járvány ötödik hulláma a végéhez közeledik, ezért a legtöbb járványügyi intézkedést megszüntetik. Ezeket:

 

Forrás: Facebook

 

ÁRSTOP

 

Újságírói kérdésre Gulyás azt mondta, az árstopok fenntartása továbbra is indokolt. A jegybank 5-6 százalék közötti inflációt prognosztizál, de nem lehet kizárni, hogy ennél magasabb lesz – tette hozzá. Ha pedig ez így lesz, akkor

 

plusz juttatást kell biztosítani a nyugdíjasoknak és az állami alkalmazottaknak.


Gulyás úgy gondolja, hogy az új szabályoknak köszönhetően a kis kutaknak sem veszteséges a működése, ezért további kompenzációt nem tervez a kormány a benzinár befagyasztása miatt. 

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a növekedett inflációs előrejelzések miatt nem kell módosítani a költségvetésen, és a kormány bízik abban is, hogy a költségvetés tartható lesz.

Címlapon

mutasd mind