Kormányinfó: május 1-ig két oltással is érvényes az oltási igazolvány

Három hét kihagyás után ma reggel ismét megtartotta Gulyás Gergely a Kormányinfót. Igaz az erről tudósítani akaróknak szemfülesnek kellett lenniük, a Miniszterelnökség ugyanis csak tegnap délután jelezte, hogy az esemény nem a megszokott időben, hanem reggel 7 órakor kezdődik majd. Ennek oka Gulyás Gergely sűrű programja. Nézzük mi hangzott el!
Kékes Viktória

2022. február 03. 07:26

Kormányinfó: május 1-ig két oltással is érvényes az oltási igazolvány

Koronavírus

A kormány megállapította, hogy az ötödik hullám csúcsán vagyunk, a fertőzés most gyorsabban terjed és többen is betegednek meg. Ugyanakkor a kórházi ellátásnak ez nem jelentett extra megterhelést és a halálozások sem ugrottak meg.

 

Az uniós szabályokhoz igazodva – a korábbi döntéssel ellentétben – május elsejéig két oltással is érvényes marad a magyar oltási igazolvány. 

 

A Kormány továbbra is mindenkit arra biztat, hogy oltassa be magát. Oltóanyag kellő számban áll rendelkezésre és a kormány 50 ezer, koronavírus elleni paxlovid gyógyszer beszerzéséről is döntött.

 

Orbán–Putyin találkozó

A találkozó kapcsán a miniszter kiemelte, hogy 2036-ig biztosított az orosz gázszállítás Magyarországon, de a cél, hogy további 1 köbméterrel növeljék az eddigi mennyiséget. Gulyás megismételte Orbán Viktor szavait:

 

Ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés.

 

 

Sikerpropaganda

A kormány népjóléti intézkedéseire rátérve Gulyás elmondta, hogy tavaly hét százalékos volt a gazdasági növekedés. Ennek köszönhetően

 

bár a baloldal elvette a 13. havi nyugdíjat, most vissza tudjuk adni. Vissza tudjuk utalni a gyerekeseknek az általuk 2021-ben a személyi jövedelemadót. A 25 év alattiaknak pedig nem kell szja-t fizetniük.

 

Gulyás ezen felül említette a fegyveresek hathavi fegyverpénzét, a megemelt minimálbért és az egészségügyben dolgozók fizetésemelését is. 

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit ismertetve végül elmondta, hogy a hétvégi viharkárok vizsgálatát az agrártárca megkezdte, a kormány rendkívüli vis maior alapot hoz létre és ezt a károsultak rendelkezésére bocsátja. 

 

Az újságírói kérdésekre rátérve Gulyás Gergely cáfolta Ujhelyi István állításait. A magyar kormány ugyanis mindent megtett azért, hogy az Unió a keleti vakcinákat elfogadja. A miniszter szerint az sem igaz, hogy két keleti vakcina után elég egy uniós oltás is az EU-s Covid-igazolványhoz. A siker tehát szerinte részleges.

 

A pedagógusok sztrájkjával és az azt követő esetleges retorziókkal kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy a legfontosabb kérdés szerinte az, hogy jogos-e az igény, hogy a pedagógusok többet szeretnének keresni. A kormány szerint ez jogos. A sztrájk ettől független kérdés. Jogerős döntés nem volt a sztrájk pillanatában, ezért Gulyás szerint a sztrájk törvénytelen volt. Az esetleges retorziókról a kormány nem tárgyalt. (Az Emmi fenyegette meg a hétfői figyelmeztető sztrájkban részt vett pedagógusokat.)

 

A benzin árának befagyasztásának esetleges meghosszabbításával kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy erről a kormány február 15-ig fog dönteni.

 

Az RTL Klub kérdésére Gulyás Gergely elmondta, hogy Kósa Lajos is hibázott, amikor diplomásként tüntette fel magát, holott csak az abszolutóriuma volt meg, de ez kevésbé súlyos eset, mint pl. a momentumos Hajnal Miklósé. 

 

A Völner-ügy kapcsán még tavaly novemberben történt  házkutatásokról a Miniszterelnökséget vezető miniszter nem tudott. 

 

Gulyás Gergely kitart amellett, hogy a kormánynak a gyanúsítás nyilvánosságra kerüléséig nem volt tudomása a volt igazságügyi államtitkárt érintő, súlyos korrupciós ügyről.

 

Gulyás arról sem tudott semmit, hogy egy magyar bank 3,7 milliárdos kölcsönt adott  Marie Le Pen-nek, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés jelöltjének, szerinte azonban (a francia szabályokat megnézve) ez jó üzlet lehet bármely európai banknak. 

 

A 444.hu kérdésére Gulyás Gergely elmondta, hogy azt sem vizsgálja a kormány, Rogán Antal kabinetvezetője Schadl György segítségével szerzett diplomát, miközben személyesen nem is vett részt a vizsgákon. Az  fel sem merült, hogy Rogán Antalnak esetleg köze lehetne ehhez a korrupciós ügyhöz:

 

Rogán Antal egészen biztosan semmit nem intézett senkinek, ami törvénytelen.

 

Azzal kapcsolatban, hogy Völner Pálnak le kellene e mondania képviselői mandátumától, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, csak ha a korrupciós gyanúk bebizonyosodnak. Addig viszont a korrupciós botrányba keveredett volt igazságügyi államtitkárnak magának kell eldöntenie, hogy megy vagy marad.

 

Gulyást arról is kérdezték, hogy fel kellett volna-e tüntetnie Márki-Zay Péternek vagyonnyilatkozatában, hogy 50 millió forintért hirdetett a Facebookon. A miniszter szerint igen, illetve hozzátette, hogy ő mindig valós adatokat ír be a vagyonnyilatkozatába, és reméli, hogy minden politikustársa így tesz. (Megsúgjuk: nem.

 

A vitának egyébként szerinte az ellenzék miniszterelnök-jelöltje és Orbán Viktor között egyébként semmi értelme, hiszen

 

Márki-Zay Péter láthatóan össze-vissza beszél.