Kormányinfó: Szentkirályi Alexandra egy percen át handabandázott a bombás plakátokról, majd közölte, nincs baj velük (frissítve)

Meghosszabbítják a Széchenyi Kártya hitelprogramját, gyármentő programot hirdetnek. Fel kíván lépni a kormány a szankciós infláció ellen, folytatódnak az árstopok is.
Garai Szakács László

2022. október 22. 13:34


        Kormányinfó: Szentkirályi Alexandra egy
percen át handabandázott a bombás plakátokról, majd közölte, nincs baj
velük
       (frissítve)

 

13:12 Miért nincs központi ünnepség október 23-án, amin Orbán Viktor beszél? Van központi ünnepség – felelte Gulyás szemrebbenés nélkül. És azt is szemrebbenés nélkül mondta, hogy mivel nyolcmillió ember él vidéken, helyes, ha néha vidéken is van központi ünnepség. Gulyás Gergely szerint a zalaegerszegi ünnepség, a Mindszentyneum – Mindszenty József látogatóközpont új épületének ünnepélyes átadása egyenértékű a korábbi évek október 23-i központi ünnepségeivel.

 

12:42 Gulyás Gergely szerint a kormány a bécsi egyezmény szerint jár el a diplomáciai kapcsolatokban, ami a diplomaták, nagykövetek dolgaként azt jelöli meg, hogy a lehető legjobb kapcsolatot ápolják a fogadó országgal. Azt amiatt mondta, hogy megkérdezték tőle, mit gondol a budapesti amerikai nagykövetség kvízkérdéseiről. Gulyás ennek kapcsán azt is mondja, a magyar kormány nem kritizálja partnereit, így az Egyesült Államokat sem, egyszerűen csak kimondja, amikor az Egyesült Államok például önérdekeket érvényesít.

 

12:32 Mennyire ízléstelen a bombás plakát? – kérdezte a HVG Szentkirályi Alexandrát, aki egy percen át handabandázott a plakátokról, majd közölte, nincs baj velük. „Speciel egyezik a véleményem a kormányéval. Adekvátnak találom magánszemélyként is…”

 

12:30 Miért mentették fel Baranyai Gábort? Semmilyen politikai oka nem volt, közölte Gulyás Gergely, aki inkorrektnek látja Baranyai magatartását. Gulyás hangsúlyozta, hónapok óta eldöntött kérdés ez, állítólag.

 

12:28 A HVG a Dunaferr-ügyről kérdezi elsősorban Nagy Mártont. De inkább Gulyás Gergely válaszol: van egy jogi kérdés, tud-e egyáltalán bármilyen segítséget adni a kormány. A Dunaferrt érintheti a szankciók, azaz nem biztos, hogy tudnak segíteni. Az is kérdés, fenntartható-e a cég működése. Megvásárolható-e a Dunaferr? „Ha olyannak kellene fizetni, akit szankciók sújtanak, akkor nem tudjuk megvenni”, mondta Gulyás Gergely.

 

12:24 Az őszi ülésszakban még elfogadhatják a magyar parlamentben Svédország és Finnország NATO-csatlakozását.

 

12:22 Nincs még végleges döntés a családtámogatási rendszer egyes elemeinek fenntartásáról – mondta szintén az ATV kérdésére Gulyás Gergely az otthonfelújítási program fenntartását érintő kérdésre. A miniszter közölte azt is, hogy a kormány elkötelezett abban, hogy a családtámogatási rendszert fenntartsák, ennek költségvetési akadálya nem lesz, ám az egyes elemek hatékonyságáról még egyeztetnek, Gulyás kijelentette, „egy hónapon belül biztosan döntés születik erről”.

 

12:15 Október 31-éig lehet bejelenteni a napelemigényeket, közölte Gulyás Gergely. Az ATV kérdéseire válaszolva azt mondta, hétfőn jelenhet meg a kormányrendelet a napelemek szabályozásáról. Jelenleg 3000 megawatt napenergia van, amit már „tud használni az állam”, és 2026-ig több mint 5000 megawatt előjegyzés van.

 

12:09 Január 1-jétől június végéig lehet öt százalékos kamattal felvenni a Széchenyi Kártyás hiteleket – válaszolta Nagy Márton egy kérdésre. Szerinte ahhoz képest kell nézni, ezt a kamatot, hogy jelenleg milyen piaci hitelkamatokat tapasztalunk. Nagy úgy látja, akár több százezer hitelre biztosítják a vállalkozásoknak is kamatstopot, és mindenhol, ahol eddig „véletlenül” nőttek a kamatok, kompenzálni fognak.

 

12:00 Kiderült a Kormányinfón, a konzultációval kapcsolatosan Szentkirályi Alexandra az illetékes. A Magyar Nemzet rajongói kérdéseire válaszolt.

 

11:55 Az uniós csúcs végeredményéről is beszámol Gulyás Gergely: szerinte jó kompromisszum született. Szerintük a megállapodások megismerésekor komoly veszély volt, hogy nem jutunk gázhoz. Mindent sikerült megakadályozni, mindent sikerült megvédeni Gulyás szerint.

 

 

Korábban írtuk:

Nagy Márton azt mondja, a hitelpiacot támogatják így. A szankciós infláció ellen küzdenek, szerinte, de közben fontos a recesszió elkerülése. Június 28-ával 7,77 százalékos kamatlábbal stoppolják a kkv-k hiteleit. Minden átárazódás automatikusan visszakerül erre a kamatlábra, november 15-étől.

 

Tovább lehet igényelni a Széchenyi Kártya plusz program támogatásait is. Nagy Márton azt mondta, a kártya továbbra is megmarad, de a kamata fix 5 százalékra növekedik január 1-jéig. – Vagyis idén még 3,5 százalékon lehet felvenni a hitelt – mondta a miniszter. A termékek körét szűkítették, alapvetően beruházási forgóeszköz, turizmus, agrár-, mikrohitelkártya marad meg, illetve egy folyószámlahitel is.

Címlapon

mutasd mind