Kormányinfó: december 22-től január 8-ig tart a téli szünet, az önkormányzatoknak spórolási programot kell készíteniük (frissítve)

Őszi szünet viszont nem lesz az oktatási intézményekben.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 29. 13:08

Kormányinfó: december 22-től január 8-ig tart a téli szünet, az önkormányzatoknak spórolási programot kell készíteniük (frissítve)

Gulyás Gergely elmantrázta a brüsszeli szankciós szöveget, amit megírtak Habony Árpádék, ennek egy érdekessége volt, hogy a miniszterelnökséget vezető miniszer következetesen 3–4–5-szörös “szankciós” felárról beszélt. A kormány nehezményezi, Brüsszel azzal az ígérettel erőltette a tagállamokra a szankciókat, hogy

  • a szankciók közelebb hozzák a háborúk végét, és
  • a korlátozások jobban fájnak majd Oroszországnak, mint az Európai Uniónak.

 

Annak ellenére, hogy Orbán Viktor majdnem minden szankciót megszavazott már az Európai Unióban, Gulyás Gergely hangsúlyozta: az Orbán-kormány az elitek döntése helyett az emberek döntéseit részesíti előnyben. A miniszter bejelentette: 

 

az őszi szünet elmarad, helyette a téli szünet hosszabb lesz: december 22-től január 8-ig. Ekkor kormányzati igazgatási szünet is lesz.

 

Gulyás Gergely bejelentette: az önkormányzatokkal is foglalkoztak a kormányülésen, látják, hogy 10–20-szoros áron kapnának gázt a települések, ezért kormányzati segítségre lesz szükségük.

 

Balla György, a Fidesz képviselője kormányzati biztosként tárgyal majd az önkormányzatokkal, ezeken a megbeszéléseken az Iprai- a Pénzügy- és a Belügyminisztérium képviselői is ott lesznek. 

 

A településeknek programot kell készíteniük a spórolásra. A legnagyobb bajban lévő önkormányzatokkal külön is tárgyalnak.

 

Mindezzel kapcsolatosan Gulyás Gergely azt mondta az RTL-nek, nem lát esélyt arra, hogy a települések „ársapkával” ellátott rezsijére, hiába tettek erre javaslatot ma Gödöllőn az önkormányzatok, tehát valamiféle korlátozott áron kapják a gázt és az áramot a szolgáltatóktól.

 

Amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan megy a 7-ére szóló fizetési határidő az MVM-nél

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely kijelentette: Mivel az MVM Zrt. állami cég, mindenkinek elég október 15-éig kifizetni az energiavállalattól kapott számláját, senkinek nem számítanak késedelmi pótlékot. Jövő hónaptól pedig visszatérnek a korábbi számlázásra, azaz nem 7-éig kell majd fizetni ezután sem.

 

Nem lesz négynapos munkahét

A kormány nem támogatja a négynapos munkahetet és oktatási hetet sem a spórolás jegyében.

 

Várólista a hatósági áras tűzifára

Az ATV Heti Naplója úgy értesült, hogy az erdőgazdaságokat alig lehet elérni, ahol felveszik a telefont, ott kéthónapos várólista van. A barkácsáruházakban viszont már 128 ezer forintért is árulják a tűzifa köbméterét.

 

Jön a kínai hitel?

A kormány nem feltételezi, hogy ne jutna hozzá az uniós forrásokhoz, Orbán Viktor viszont a zöldberuházásokra gondolt, amikor a helyreállítási alap erre vonatkozó hitelrészét említette a parlamentben – mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, elképzelhető, hogy ezt a hitelt nem kérik, és máshonnan vesznek föl kölcsönt. A miniszter hangsúlyozta: nem az uniós támogatások, hanem az uniós hitel alternatívája lehet az, hogy mással is tárgyalnak.

 

Telnek a védelmi alapok

A rezsivédelmi és a honvédelmi alapba időarányosan teljesülnek a befizetések, és mivel a bányajáradék magasabb, a várt 900 milliárdnál több is összejöhet.

 

Tanársztrájk

Gulyás Gergely megismételte: magasabb bér járna a tanároknak, ezen is dolgoznak, de a pedagógusok akciójában nagyon kevesen vettek részt. A miniszter azt mondta, 

 

nem azért nem emelnek, mert nem akarnak, hanem mert nincs pénz, teljesíthetetlenek a tanárok fizetési igényei. Megismételte: ha megjön az uniós pénz, akkor tudnak majd bért emelni. Gulyás később elmondta, az a gondjuk, hogy az Európai Unió a bérek hetedét vagy nyolcadát akarja kifizetni a béremeléseknek, így viszont a kormány nem tud elköteleződni sok százmilliárd forint kifizetésére.

 

A miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette: 2027-re szeretnék a tanárbéreket legalább 80 százaléknyira felzárkóztatni a diplomás átlagbérhez.

 

Dollárbaloldal

Gulyás Gergely többször is dollárbaloldalként hivatkozott az ellenzékre, mivel Márki-Zay Péter mozgalma 1,8 milliárd forint támogatást kapott az Egyesült Államokból. Az ellenzék tavaszi miniszterelnök-jelöltje azt mondta, a pénzből fizették ki a kampány utolsó számláit.

 

Uszodák fenntartása

„Minden uszodát nem fogunk tudni fenntartani” 

 

– mondta Gulyás Gergely az RTL Szegedet is érintő kérdésére válaszolva. Szegeden a tankerület ugyanis visszamondta az úszásoktatást, nem fizetik ki az uszodák bérleti díját az önkormányzatnak. 

 

A miniszter megjegyezte: az uszodák fenntartási költsége magas, ezért nem fogják mindet nyitva tartani, akár sportegyesület, akár önkormányzat üzemelteti. A szegedi üggyel kapcsolatosan ígéretet tett, utánanéz.

 

Gulyás: álhír az új kémszoftver beszerzése

Utánanézett, álhír, hogy a kormány közösségimédia-figyelésre alkalmas szoftvert vásárolna. Nincs ilyen vásárlási szándék, a magyar állam nem tárgyalt ilyen ügyben senkivel – tette hozzá Gulyás Gergely.

 

Nem fogadják el az ukrajnai népszavazásokat

Az uniós álláspontot osztja a kormány, ezért nem fogadja el Donyeckben, Luhanszkban, Zaporizzsjében és Harkivben megtartott népszavazásokat, ahol közel 100 százaléka a voksolóknak az Oroszországhoz csatlakozásról döntött. A Nyugat bírálja Oroszországot, mert a referendumokat orosz fegyverek árnyékában tartották olyan háborús területen, ahonnan a lakosság nagy része elmenekült.

 

Olasz szuperkupa

Örülnek, ha Magyarországra jön az olasz szuperkupadöntő, de kizárt az, hogy 3 milliárd forintot költsön erre a kormány.

 

 

Címlapon

mutasd mind