Kormányinfó: A friss tojásra és az étkezési burgonyára is árstop lesz

A keddi kormányülés után Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra ismerteti a lefrissebb döntéseket.
Kékes Viktória

2022. november 09. 13:38

Kormányinfó: A friss tojásra és az étkezési burgonyára is árstop lesz

A fél órás késéssel kezdődő kormányinfót Gulyás Gergely miniszter azzal kezdte, hogy az energiaárak emelkedése jelenik meg az élelmiszerárakban is. A kormány ezért úgy döntött, hogy újabb két termékre szükséges kiterjeszteni az árstopot:

 

Ezek a tojás és a burgonya.

 

A kereskedő által 2022. szeptember 30. napján bruttó kiskereskedelmi árnál ezek ára nem lehet magasabb.

 

A rezsivel kapcsolatban Gulyás azt mondta, a rendszerhasználati díj nem nőhet a lakossági fogyasztók számára jövőre sem. Ez a díj az energiaárak emelkedése miatt nő, de a kormány arról döntött, hogy az áremelkedés mértéke nem érvényesíthető a lakossági fogyasztóknak. A kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre 40 milliárd forintos extraprofitadót vetnek ki, az adókulcsot idén 13, jövőre 10 százalékban állapítják meg.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter is elismerte, hogy az uniós pénzekért cserébe újabb igényeket támasztott az Bizottság. Bár a kormány az igazságszolgáltatással kapcsolatos aggályokkal és követelésekkel nem ért egyet, mégis elfogadják azokat, és hamarosan módosítják a törvényt. Ezzel a miniszter szerint az utolsó akadály is elhárul, ami a megállapodást gátolta. (Erről részletesen itt írtunk.)

 

Kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: 

 

 • Az árstopok az év végig érvényesek, a rendszerhasználati díj befagyasztása mától érvényes. A rendszerhasználati díj befagyasztása az áramra vonatkozik, de a gáznál sem fogják emelni.
 • A lehető leggyorsabban, néhány napon belül lép életbe a tojás és burgonya ársapkája, pontos időpontot azonban nem tudott mondani.
 • A kistelepülések boltjainak támogatást nyújt a kormány, részleteket jövő héten árul majd el.
 • A tojás ára 25 százalékkal, a burgonyáé 10 százalékkal lesz alacsonyabb, mint most. Adöntés 0,1-0,2 százalékkal csökkentheti az inflációt a kormány számításai szerint. Az árstopok valamennyire tehát mérséklik az inflációt, de nem ez a legfontosabb haszna, hansem hogy sokaknak segít. Attól a miniszter nem tart, hogy más termékek még drágábbak lesznek az árstopok miatt.
 • A szankciók miatt ilyen magas az infláció (cikkünk a témában itt olvasható).
 • Egyelőre nem lesz újabb gyármentő csomag,
 • December 31-ig nem változik a gáz ára, erre kell felkészülni,
 • Mindenki egyetért azzal, hogy a pedagógusok bérét radikálisan emelni kell. A rezsicsökkentést Gulyás szerint minden pedagógus család élvezi, a pedagógusok nagy többsége pedig örömmel beleegyezne, ha egy év alatt duplájára emelkedne meg a bére. Ehhez viszont meg kell egyezni az unióval. A miniszter cáfolta, hogy megszüntetnék a pedagógusok közalkalmazotti státuszát. (Idén biztosan nem kapnak fizetésemelést a tanárok, cikkünk a témában itt olvasható.)
 • A 444 arról kérdezett, ha a kormány és az EU felesben fizetné a tanárok béremelését, miért nem fizeti ki a kormány már most a felét. Gulyás szerint ennek nem lenne értelme, fejnehéz lenne, a tanárok bérét uniós pénzből tervezik emelni.
 • Az RTL kérdésére Gulyás elmondta, hogy vizsgálják a KRÉTA-rendszer feltörését. Egyelőre nem tudni, hol történt mulasztás, elkerülhető lett volna-e, vagy nem. (Cikkünk a témában itt olvasható.)
 • Továbbra sincs szó vasárnapi boltzárról.