Kormányinfó: 3,9 százalékos nyugdíjemelés jön július elején, januárig visszamenőleg

Gulyás Gergely szerint a háború kimenetele és hossza növeli a bizonytalanságot.
Cservenák Zoltán

2022. április 28. 09:17

Kormányinfó: 3,9 százalékos nyugdíjemelés jön július elején, januárig visszamenőleg

Már nem az uniós szankciókat, hanem a háborút jelöli meg a drágulás fő okaként a kabinet, teszik ezt annak ellenére, hogy az áremelkedések jóval a háború előtt elkezdődtek.

 

Ha nem lenne árstop, 13 százalék lenne a pénzromlás Magyarországon, ezért marad az árkorlátozás, és 

 

3,9 százalékos nyugdíjemelés lesz július elején, januárig visszamenőleg. Ezzel összesen 8,9 százalékra nő a nyugdíjemelés éves szinten.

 

Gulyás Gergely azt is bejelentette: hiába küldött levelet az unió a jogállamisági eljárás megkezdéséről, olyan erős felhatalmazást kaptak a választáson, hogy nem engednek az unió követeléseinek.

 

Gulyás Gergely elmondta azt is, a jogállamisági eljárás elindításáról szóló uniós levél tartalmával részben egyetértenek, nincs olyan pont, ahol ne lenne nézetazonosság vagy nem tudnának megegyezni, ezért nincs akadálya annak, hogy lehívják a helyreállítási alap pénzeit. Szerinte az Európai Bizottságon múlik, mikor írhatják alá a helyreállítási alap forrásairól szóló szerződést.

 

A kormány elfogadja az unió kritikáját az egyajánlatos közbeszerzésekről, ezek arányát készek radikálisan csökkenteni az uniós pályázatoknál.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor hozzátette: a népszavazás kérdéseire adott „nem” válaszok mennyisége egyértelmű felhatalmazást jelent a kormány politikájának.

 

Gulyás az MTVA kérdésére megerősítette: létszámkorlát alkalmazása nélkül, ellátják a sebesült ukrán katonákat, amennyiben szükséges.

 

A miniszter megerősítette: július 1-jéig marad az üzemanyagárstop, fenntartják a családtámogatásokat, és utóbbiakat továbbra is a munkához kötik.

 

Gulyás Gergely az ATV kérdésére válaszolva azt mondta, nem kívánják szociális alapú támogatássá alakítani az üzemanyagárstopot, és a 20 forintos támogatáson sem akarnak emelni.

 

„A nagykereskedelmi árat meghatároztuk 480 forintban, a kis kutaknak adunk 20 forint kompenzációt literenként, hol van ebben a veszteség?” – jegyezte meg Gulyás. Hozzátette: a benzinárstopnak több előnye van, mint a hátránya.

 

Címlapon

mutasd mind