Kórházi osztályok szűnhetnek meg, és az ügyeleti rendszer is összeomolhat a kata-szigorítása miatt

Sok orvos és ápoló katás vállalkozóként dolgozik a főállása mellett, hogy meg tudjon élni. Nélkülük sem műszakot, sem ügyeletet nem lehet szervezni. Pótolhatatlanok a már így is súlyos emberhiánnyal küzdő állami egészségügyi rendszerben.
Kékes Viktória

2022. július 14. 10:54

Kórházi osztályok szűnhetnek meg, és az ügyeleti rendszer is összeomolhat a kata-szigorítása miatt

Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke mintegy 10-20 ezerre becsülte azoknak az egészségügyi dolgozóknak a számát, akik katás vállalkozóként vállalnak pluszmunkát főállásuk mellett. Amennyiben a kata-törvény a jelenlegi formájában megmarad, ők egészen biztosan kiesnek majd a rendszerből. Munkájukra pedig óriási szükség lenne a már így súlyos szakemberhiánnyal küzdő állami egészségügyi rendszerben.

 

Nem véletlen, hogy a Magyar Orvosi Kamara és a a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara is azt kéri az egészségügyért felelős államtitkártól, hogy az egészségügyben beígért átalakítások végrehajtásáig engedélyezzék a katás vállalkozóként tevékenykedő szakdolgozók számára, hogy ne csak magánszemélyeknek tudjanak számlázni.

 

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet vezetője a 24.hu cikkében arra hívta fel a figyelmet, hogy az ápolók közül sokan több különböző kórházban vállalnak úgynevezett bérnővéri munkát, jellemzően közvetítő cégeken keresztül. 

 

„Nélkülük nem lehet felállítani ügyeleti vagy műszaki sort azokban a kórházakban, ahol nincs elég ápoló”.

 

Különösen azokban a tartós munkaerőhiánnyal küzdő kórházakban okoz ez majd megoldhatatlan problémát, ahol eddig csak úgy tudták fenntartani az ellátást, a műszakokra csak úgy tudták kiállítani a törvényileg előírt számú ápolói személyzetet, hogy bérnővéreket hívtak.

 

Soós elmondása szerint a budapesti kórházakban volt olyan időszak, amikor éjszakai vagy hétvégi műszakokban az ápolók fele bérnővér volt. Az intézménynek is megérte, hogy nem a saját dolgozóit, a jóval „drágább” önként vállalt túlmunka keretén belül foglalkoztatta. 

 

A szakember szerint szinte biztos, hogy a kata-törvény módosításával a bérnővéri rendszer megszűnik, és ez kórházi osztályok bezárásával jár.

 

Az ápolókhoz hasonlóan az orvosok körében is vannak olyanok, akik főállásuk mellett vállalkozóként dolgoznak más, munkaerőhiánnyal küzdő kórházakban. Rájuk is érvényes, ami a bérnővérekre: kata nélkül nekik sem éri majd meg pluszmunkát vállalni és kisegíteni más intézményeket.

 

Azt, hogy mennyire szükség van a vállalkozó orvosok munkájára, az Országos Kórházi Főigazgatóság is elismerte, miután nemrég fél évvel meghosszabbította az engedélyeiket, belátva, hogy nélkülük a nyári szabadságolások miatt gondba kerülő kórházakban akadozna az ellátás.

 

Kérdés, hogy hajlandó-e mérlegelni és változtatni a kormány a hihetetlen sebességgel elfogadott „kissé erőteljes” kata-szigorításon, amely ellen már szinte mindenki tiltakozik.