Kopaj 2022: óriási csatában dőlt el, melyik a legjobb emelet idén a Károlyi-kollégiumban

Korábban győztes tematikák közül választhattak a csapatok.
Ancsin Zsuzsanna

2022. november 23. 09:35

Kopaj 2022: óriási csatában dőlt
el, melyik a legjobb emelet idén a Károlyi-kollégiumban

Két év kihagyás után, idén újra megrendezték a Kopajt a szegedi Károlyi Mihály Kollégiumban. Az idei év tematikája a Bajnokok klubja fantázianevet kapta: a szintek a már korábban Kopajt nyert, győztes témák közül választhattak. Így indult a verseny:

 • 1. emelet: Hupikék törpikék,
 • 2. emelet: Ivanhoe,
 • 3. emelet: Maffia,
 • 4. emelet: Rendőrök,
 • 5. emelet: Parasztok,
 • 6. emelet: Atlantisz,
 • 7. emelet: Vadnyugat,
 • 8. emelet: Vikingek,
 • 9. emelet: Trollok,
 • 10. emelet: Nyugdíjasok.

 

Az első Kopajt 1998-ban szervezték, az évek alatt számos feladattal bővült az emeletek közötti versengés. Idén közel ötven versenyszámban mérkőzhettek meg egymással a szintek, ezek között voltak ügyességi, műveltségi, kulturális, programozási és sportmérkőzések is.

 

 

Hagyomány, hogy a győztes csapat elnyeri a hírhedt csíkos napernyőt, ahogy Hevesi Tamás Diadal című dalában is hallható – ez a vándorkupa, amit továbbadnak a jövő évi nyertes szintnek. A diadalt arató emelet szervezi a következő Kopajt, így biztosítva, hogy ismét tíz szint vetélkedjen az első helyért; a koronavírus-járvány előtti utolsó Kopajt az A épület nyerte.

 

A Kopaj huszonöt éves története alatt még sosem fordult elő ilyen szoros végeredmény két szint között.

 

A nagyvetélkedőn voltak érdekes ügyességi feladatok. 

 • Az Újságpapírtánc nevű feladathoz egy fiú és egy lány jött ki a színpadra minden szintről. Kaptak egy-egy szétnyitott újságot, rá kellett állniuk és úgy táncolni rajta, hogy nem érhetett le a lábuk és nem léphettek le az újságról. Amikor a zene megállt, a szervezők félbehajtották az újságot, az lett az új tánctér. Így folytatódott az újabb körökben, addig, amíg le nem léptek a papírról. A fiúk az ölükbe, a hátukra vagy a nyakukba vették a lányt, mikor már nem volt hely kettejüknek a papíron.
 • A hullahoppos ügyességi feladathoz 6-6 játékos jött a szintekről, megfogták egymás kezét, a jobb szélső játékos kapott egy hullahopp karikát a kezébe, és úgy kellett végigjuttatniuk a karikát a balszélsőig, majd vissza, hogy nem engedik el egymás kezét.
 • A tésztás ügyességi feladatban minden szintről egy-egy játékos vett részt. Kaptak egy spagetti tésztát, aminek a végét szájba vették, és kéz használata nélkül kellett felfűzniük 5 penne tésztát a spagettire, amiket a szervezők előzetesen már előkészítettek az asztal szélére számukra.

 

A több ezres összpontszámú versenyben az idei évben két pont különbség választotta el egymástól az első és a második helyezettet. A 4. és a 7. szint lakói ujjukat keresztezve, visszafojtott lélegzettel, izgatottan várták az eredményt. Végül a Rendőrök csapata kerekedett felül, elnyerve a csíkos napernyőt és a jövő évi szervezés jogát.

 

A végeredmény

 1. Rendőrök (4. szint),
 2. Vadnyugat (7. szint),
 3. Maffia (3. szint),
 4. Vikingek (8. szint),
 5. Ivanhoe (2. szint),
 6. Nyugdíjasok (10. szint),
 7. Atlantisz (6. szint),
 8. Hupikék törpikék (1. szint),
 9. Parasztok (5. szint),
 10. Trollok (9. szint).

Címlapon

mutasd mind