Konzultáció Fidesz módra: úgy hívja egyeztetésre a Belügyminisztérium a tanárokat, hogy nem szólalhatnak fel

Tragikomikus.
Kékes Viktória

2022. december 14. 12:49

Konzultáció Fidesz módra: úgy hívja egyeztetésre a Belügyminisztérium a tanárokat, hogy nem szólalhatnak fel

Intézményvezetői konzultációt tart péntek délelőtt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a Belügyminisztérium köznevelési államtitkársága, az iskolaigazgatók mellett a pedagógus érdekképviseletek egy-egy képviselőjét is meghívták az egyeztetésre - tudta meg a Népszava Nagy Erzsébettől, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivőjétől.

 

Az eseményt nem verték nagy dobra, múlt héten sajtóhírekből derült ki, hogy a BM meghívást küldött több intézményvezetőnek (ezt először cáfolták), a szakszervezeteket pedig csak azután vonták be, miután a PDSZ pénteken levélben kért meghívót a szaktárcától.

 

Nagy Erzsébet azt is elmondta, az intézményvezetők tantestületenként legfeljebb tíz kollégájukat is magukkal vihetik, információik szerint a tankerületi vezetők név szerint javasoltak pedagógusokat az igazgatóknak, akik jellemzően az oktatásügyi tiltakozások során „hangadó tanárok”. 

 

Ugyanakkor az egyik érintett Nagy Erzsébetnek azt mondta, az egyeztetésen hozzászólásra nem lesz mód, amit egyébként a szakszervezeteknek küldött meghívóban is jelzett a köznevelési államtitkárság. Mint írták, a felszólalás lehetőségét ezen a fórumon nem tudják biztosítani. – Ha nem lehet hozzászólni, kérdés, vajon mi lesz a „konzultáció”? Egy eligazítás? – fogalmazott Nagy Erzsébet.