Könyvtárpontok segítették a Somogyit a járvány idején: öt hónapig voltak zárva, mégis 300 ezer lett a kölcsönözések száma

Rendhagyó volt a tavalyi év a Somogyi-könyvtár számára is. A veszélyhelyzet miatt öt hónapig zárva tartottak, csak 186 napon fogadtak olvasókat. Ám így is több mint 300 ezer különféle dokumentumot kölcsönöztek, és több mint 1300 rendezvényt is szerveztek.

2021. május 07. 17:29

Könyvtárpontok segítették a Somogyit a járvány idején: öt hónapig voltak zárva, mégis 300 ezer lett a kölcsönözések száma

A könyvtárosok a pandémiás időszak első felében rövid idő alatt megszervezték a kölcsönzés új módját, kiköltöztek az utcára, és május 20-tól Könyvtárteraszt működtettek, járvány idején is lehetőséget teremtve a kölcsönzésre – olvasható a könyvtár tavalyi évet értékelő beszámolójában, amelyet a szegedi közgyűlés számára készítettek.

Később – az újabb zárások idején – a Könyvtárpontokon keresztül a Somogyi Dóm téri központja és mind a tizenhárom fiókkönyvtára az előzőleg otthonról kiválasztott és online megrendelt könyveket a szabadban meghatározott „nyitva tartási” időben adta át az olvasóknak.

Novemberben 13 ezer 577, decemberben pedig 9 ezer 181 kötetet kölcsönöztek ki, úgy hogy csak pár napot voltak nyitva. November 11. és december 23. között összesen 2030 olvasó vitt haza könyveket a Könyvtárpontokon keresztül.

Az év utolsó két hónapjában több mint kétezren fordultak meg a Könyvtárponton. (fotó: Iványi Aurél)

Tavaly a 2019-es „békeévhez” képest ugyan harmadannyi könyvet kölcsönöztek, ám ez mégis jónak mondható, hiszen 2020-ban 12 hónapból csak hetet volt nyitva a könyvtár, és volt két olyan hónap is, amikor egyáltalán nem lehetett könyvet kölcsönözni.

A Somogyi-könyvtár 2020-as éve számokban

  • Regisztrált olvasók száma: 22 ezer 358
  • Könyvtári látogatások száma: 162 ezer 732
  • Kölcsönzött dokumentumok száma: 305 ezer 491
  • Könyvtárpontot igénybe vevők száma: 9 ezer 215
  • Átadott könyvcsomagok száma: 6 ezer 261
  • Rendezvények száma: 1344
  • Kiállítások száma: 102
  • Távhasználatok száma: 1 millió 878 ezer 245

Zárt kapuk mögött leltároztak és 30 ezer dokumentummal gyarapították is a könyvtár állományát

Bár a könyvtárépület sokszor zárva volt az olvasók előtt 2020-ban, a zárt kapuk mögött fontos munkákkal voltak elfoglalva a könyvtárosok.

A járványszünetekben kiállítások is nyíltak: márciusban Brzózka Marek szegedi szobrászművész alkotásaiból. (fotó: Rafai Gábor)

A Dóm téren a központi kölcsönzőben többek között elvégezték az állomány ellenőrzését. Legutóbb kilenc éve volt ilyen nagyszabású leltározás. A munka mennyiségét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy néhány hét alatt 160 ezer könyvet vettek kézbe a könyvtárosok és részletesen ellenőrizték a kötetek adatait mielőtt visszatették a helyükre.

Folyamatos munkát adott az új könyvek, dokumentumok rendelése, beszerzése és feldolgozása is.

Tavaly 33 millió 844 ezer forintért vásárolt könyveket és egyéb dokumentumokat a könyvtár. Az ajándék- és kötelespéldányokkal együtt 30 ezer dokumentummal gyarapodott a gyűjtemény.

Az év végén a könyvtárban egyebek mellett 635 ezer 28 könyvet és 121 ezer 434 bekötött folyóiratot őriztek.

Az internet jelentősége nagyon megnőtt a járvány miatt

Tavaly a járvány miatt megnőtt a jelentősége az online felületeken közzétett tartalmaknak. A központi könyvtár mellett ma már valamennyi fiókkönyvtárnak van saját Facebook oldala.

A Somogyi-könyvtár közösségi oldalain számos érdekes helyi tartalmat osztottak meg az év során: játékokat, kvízeket hirdettek, olvasnivalót ajánlottak.

A központi könyvtár közösségi oldalát az év végig 4154 kedvelték.

Tavaly 65 videót is publikáltak a YouTube-csatornájukon, ezeket összesen 33 ezer 484 alkalommal tekintették meg.

rag

Tovább olvasom