Könyvtári napok jönnek egész októberben a Somogyiban: biciklitúra is indul a Könyves Vasárnapon

Író-olvasó találkozók, operett est, kiállítások, mesedélután és kincskeresés is lesz az Országos Könyvtári Napok idei szegedi rendezvénysorozatában. Az október végéig zajló események házigazdája a Somogyi-könyvtár és fiókkönyvtárak.
Könyvtári napok jönnek egész októberben a Somogyiban: biciklitúra is indul a Könyves Vasárnapon

Tizenöt éve, 2006 óta minden év októberében megrendezik az Országos Könyvtári Napok elnevezésű programsorozatot, amelyhez idén is sokszínű rendezvényekkel kapcsolódik a Somogyi-könyvtár. A programsorozat érdekessége, hogy minden évben egy-egy aktuális témát jelölnek ki, amely köré a különböző programok épülnek. Idén a könyvtárak megváltozott szerepe és a pandémiás időszakhoz való gyors alkalmazkodásuk kerül a középpontba.

A rendezvénysorozat hétfőn délután 5 órakor a Bubryák István által vezetett filmklubban a Libik Györgyről szóló, Egy jóházból való úrifiú botladozásai a politika és az érzelmek útvesztőiben című film magyarországi premier-vetítésével indul a Dóm téri épület alagsorában.

Másnap, kedden a Zenei Album rendezvénysorozat keretében délután 5 órakor operett estre várják az érdeklődőket a könyvtár első emeleti közösségi terében olyan közismert művészek közreműködésével, mint Andrejcsik István, Koczka Ferenc, Vajda Júlia, Szélpál Szilveszter és Kónya Krisztina.

Ismeretterjesztő előadások is több ízben várhatóak októberben. Október 6-án, Gombos Jarno, Sófi-ösztöndíjas politikai szakértőt hallhatja a közönség, aki előadásában a koronavírus-járvány, a Brexit és a világpolitika aktuális eseményeit értékeli.

Másnap Gál Tamás, a szegedi egyetem docense tart előadást a gyors klímaváltozásról, október 8-án pedig Bánvölgyi Helga gyógyszerész, mentálhigiénés szakembert hallgathatják meg az érdeklődők, kóstolóval egybekötött előadásán, amely A természet ereje és bölcsessége a tányérunkon címmel kerül megrendezésre.

A Könyv és kutatója című, nagy sikerű szabadegyetemen, október 13-án, Zsigri Gyula, egyetemi docens tart előadást Hüllők, férgek vagy bogarak-e a székely írás rejtélyes írásjegyei? címmel.

Október 18-án a népszerű íróházaspár, Dragomán György és Szabó T. Anna lesznek a Somogyi-könyvtár vendégei, akik ezúttal egymást kérdezgetik műhelytitkaikról és alkotásról. Október 29-én pedig Apró Ferenc mutatja be Festők, szobrászok a régi Szegeden című legújabb kötetét.

Október 19-én a Boldizsár Ildikó nevéhez fűződő Metamorphoses Meseterápiás módszer szakértői – Novák Mária, Papp Melinda, Sólyom Andrea, Tandari-Kovács Mariann és Tóth Johanna – várják a családokat élő meseszóval. Arra keresik a választ, hogyan segíthetnek a mesék abban, hogy könnyebben megküzdhessünk a nehézségekkel.

A programsorozat része, hogy a Dóm téri központi könyvtárban október 10-én, vasárnap délelőtt 10 órától délután 1 óráig rendhagyó nyitva tartással, Könyves vasárnappal várják az érdeklődőket. Ezen a napon a bibliotéka különleges programokkal, kedvezményes beiratkozással, régi könyvek vásárával, kreatív papírfestéssel, meglepetésekkel és biciklis kirándulással várja látogatóit.

A hónap folyamán kiállítások is várják az érdeklődőket. Rippl-Rónai Józsefről, a szegedi egyetem történetéről, Kopasz Márta festőről, László Anna grafikusművészről is egyaránt nyílik tárlat, valamint október 8-án, Restaurált ritkaságok címmel kiállításmegnyitón és tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők Nátyi Róbert művészettörténész vezetésével. A kiállításon az emlékkönyvtár olyan féltve őrzött ritkaságait tekintheti meg a közönség, amelyeket az utóbbi időben retusáltak.

A gyermekeknek és családoknak is bőven akad program októberben. A Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában mesedélutánokkal, történelmi kincskereső játékokkal, jógával, hangversennyel, könyves társasjátékokkal, állatvédelemmel kapcsolatos előadással, valamint zseblámpás nyomozással várják az érdeklődőket.

Október 14-én Mechler Anna, A virágtündérek titkai című gyermekkönyv-sorozat írója és illusztrátora lesz a könyvtár vendége, valamint Csapody Kinga, a Manó Könyvek főszerkesztője mesél az Utazik a család című könyvsorozatról.

A Somogyi-könyvtár fiókkönyvtáraiban, valamint az Agóra Gyermekkuckóban is színes programkínálattal: kiállításokkal, mesedélutánokkal, kézműves családi délutánokkal várják a kikapcsolódni vágyókat.

rag

Tovább olvasom