Könyvritkaságokat fogadott örökbe Szeged új díszpolgára, Szajbély Mihály a Somogyi-könyvtárban

A Somogyi-könyvtár régi könyves és helyismereti gyűjteményéből fogadott örökbe három könyvet szombaton délelőtt Szajbély Mihály irodalomtörténész, Szeged új díszpolgára. A Somogyi-könyvtár muzeális értékű köteteinek örökbefogadását közel két évtizede, 2003-ban indították el.
Rafai Gábor

2022. május 21. 14:41

Könyvritkaságokat fogadott örökbe Szeged új díszpolgára, Szajbély Mihály a Somogyi-könyvtárban

Ez egy olyan szimbolikus aktus, amely során a város díszpolgárai egyfajta gondoskodást vállalnak bizonyos kötetek felett. Az örökbefogadott könyveket, dokumentumokat ugyan nem vihetik haza, de innentől a katalógusban, valamint könyvjelzőkön őrzik nevüket a ritka dokumentumokban. A könyvek és dokumentumok hivatásukhoz, érdeklődési körükhöz szorosan illeszkednek.

 

Az örökbefogadás előtt Vida Andrea bemutatta az adományozó, Somogyi Károly gyűjteményének egy részéből kialakított emlékkönyvtárt. A nagylelkű esztergomi kanonok 43 ezer 701 kötet adományozott Szeged városának, ezzel járult hozzá a nagyárvíz pusztítása utáni szellemi újjáépítéshez. A harmadik emeleten kialakított emlékkönyvtárban ebből közel tízezer kötetet őriznek, olyan könyvészeti ritkaságokat is, mint az 1492-ben egy Prága melletti kolostorban készült díszes misekönyv, a Prágai Missale.

A könyvtárban őrzik azt az emlékkönyvet is, amibe Ferenc József, az Osztrák–Magyar Monarchia uralkodója is írt szegedi látogatásakor és aminek második kötetébe most Szeged új díszpolgára is bejegyezte sorait:

 

„A Somogyi-könyvtárban könyvet örökbefogadni számomra különös öröm, itt indult az én irodalomtörténészi pályám, noha amikor középiskolásként először beléptem ide, nem gondoltam volna ezt.”

 

 

Sikaláné Sánta Ildikó könyvtárigazgató mielőtt felkérte volna Szeged díszpolgárát az örökbefogadási dokumentumok aláírására, elmondta, első alkalommal 2003-ben Gregor József operaénekes fogadott örökbe könyvet, pontosabban egy kottát, őt többek között Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr, Telegdy Gyula Széchenyi-díjas orvosprofesszor, Lékó Péter sakknagymester, tavaly pedig Karikó Katalin követte.

 

Szajbély Mihály irodalomtudós egyetemi tanár, főbb kutatási területei a klasszikus magyar irodalom, a XX. század elejének magyar irodalma. A szombaton örökbefogadott könyvek és dokumentumok is szorosan illeszkednek hivatásához, érdeklődési köréhez.

 

 

Ezeket a régi könyveket fogadta örökbe Szeged új díszpolgára:

 

  • Vörösmarty Mihály: Zalán futása: hősköltemény (Pest, 1823.) – a magyar irodalomtörténet korszakalkotó művének első kiadása igen csekély példányszámban jelent meg, így önmagában is minden szempontból felbecsülhetetlen értékű. Még különlegesebbé teszi a könyvben található bejegyzés, melyből megtudhatjuk, hogy egykor Batsányi Lajos könyvtárába tartozott.
  • A koros hölgy. Francia regény. Írta Bernard Károly. Fordította Petőfi Sándor (Pest, 1843.) – Petőfi Sándor első, kötetben megjelent műve, aminek külön érdekessége, hogy e példányba maga Somogyi Károly, a könyvtár alapítója írt egy rövid, kritikus bejegyzést.
  • Kosztolányi Dezső öt kéziratos levele Berda Józsefhez – a levelekből egyértelműen kitűnik, hogy Kosztolányi teljes támogatást és biztatást nyújt az ifjú külvárosi költőnek, segíti verseinek megjelentetését a kor legrangosabb irodalmi lapjaiban.

 

 

Címlapon

mutasd mind