Könyves vasárnap: Spiró beszélget és dedikál, de lesz képregény-bemutató is

Félidőhöz ér ma az Ünnepi Könyvéhet Szegeden, vasárnap is érdemes elmerülni a betűk és a programok között. Spiró György új könyvéről beszélget, saját társasjátékukat mutatják be történész doktoranduszok, lesz térzene is.

2019. június 16. 10:25

Könyves vasárnap: Spiró beszélget és dedikál, de lesz képregény-bemutató is

Vasárnap is érdemes kilátogatni a Dugonics tér, levéltár, JATE-terasz környékére, mert remek programokkal készültek a Könyvhét szegedi szervezői. Bemutatkozik a Kreatív Könyvtárosok Társasága, ők szegedi egyetem bölcsészkarának Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék hallgatóiból szerveződött kör. Elsősorban a hallgatók számára találnak ki szórakozási, művelődési és önképző tevékenységeket, eseményeket.

14 órától megismerhetjük három szegedi történész doktorandusz történelmi társasjátékát. A fiatalok összesen több száz órát dolgoztak a társasjátékon, ami a kommunikációt és az együttműködést ösztönzi. A játékok közül három-három az amerikai és európai, egy az afrikai földrészt érinti.

15 óra 30-tól a Fricsay Ferenc Város Fúvószenekar koncertezik a Dugonics téren, 16 óra 30-tól Krusovszky Dénes József Attila-díjas író, költő, kritikus Akik már nem leszünk sosem című kötetét mutatja be. Beszélgetőtársa Balog József újságíró. A szerző 17 órától dedikál is a téren.

„Krusovszkynak sikerült megírnia egy generációs regényt úgy, hogy közbeékelve elrejtette az előző, az X-generáció egyik fontos pillanatát is, ekképp pedig létrehozott egy időhurkot, mely által az információ szabadon áramlik át egyik történetszálból a másikba, egyik életből a másikba. Zseniális elbeszélő mód, aprólékosan megtervezett életek, gondos következetesség jellemzi a szöveget. Mindemellett tanít is, valóságról, múltról, az ezekhez való viszonyunkról, emberségről, betegségről. Erkölcsi kérdéseket vet fel és hagy nyitva…” (Nagy Judit Áfonya)

16.30-tól a Fókusz Könyváruház sátránál Pásty Júlia Árnyéklelkek című kötetét dedikálja.

Szintén 16.30-tól Urbancsok Zsolt főlevéltáros előadását hallgathatjuk meg a makói zsidóság történetéről, és bemutatja A holokauszt gyermekei című kötetét is.

„Négy fiatal: Péter, Jitzak, Pali és Lea személyes sorsán keresztül bontakozik ki előttünk a makói zsidóság drámája […] „A rákövetkező hetekben már semmilyen-éves zsidó nem mehetett moziba. Kétéves tanoncságomat sem fejezhettem be: gettóba tereltek bennünket. Taglóként zuhantak egyre másra a rendelkezések. Most az ékszerek beszolgáltatása. Odaadtam vékony kis aranyláncomat […] a gettóban pokoli lárma és zűrzavar uralkodott. Kis területen közel kétezer embernek kellett néhány napon belül ideiglenes otthont teremtenie.”

17 órától Benkő László Mátyás király című történelmi regényéről beszélget a Dugonics téri színpadon. Benkő László tavaly jelentett meg kötetet Kinizsi - Mátyás király hadvezére címmel, idén pedig a Hunyadi Mátyásról szóló trilógia első kötete került a boltokba. Benkő László is dedikál a beszélgetés után, 17 óra 30-tól.

„Benkő László Mátyás királyról szóló trilógiája nem kevesebbre vállalkozik, mint a 15. század második felének autentikus és részrehajlás nélküli bemutatására. A szerző olvasmányos, regényes formában, de a történettudomány által feltárt adatokra építve ábrázolja a kor szinte összes magyarországi vonatkozású politikai szereplőjének tetteit, a korabeli politikát meghatározó egyéb tényezőket és mozgatórugókat. Az intrika, a rosszindulat, a vagyon utáni hajsza ugyancsak fontos szerepet játszik a műben.” (lazikiado.hu)

Ugyancsak 17 órától a JATE Klub teraszán a Délvidék Kutató Központ kiadványairól beszélget Döbör András, Zakar Péter és Forró Lajos. A kiadványok között a Délvidéki Szemle folyóirat legújabb száma, Fejős Sándor: Magyarkanizsa művelődéstörténete (1867–1918) és Pető Bálint: A szentesi sajtó kezdetei (1871–1883) lesznek terítéken.

17 óra 30-tól Spiró György legújabb kötetéről, az Egyéni javaslatról beszélget a szerzővel Jászay Tamás újságíró, egyetemi oktató. Spiró György is dedikál, méghozzá 18 óra 15-től a Fókusz Könyváruház sátránál.

„Nemrég egy alföldi kisvárosba hívtak író-olvasó találkozóra. Összejöttek vagy negyvenen, felolvastam néhány rövid írást, és beszélgettünk jó két órát. Két idős hölgy ült épp velem szemben, mind a ketten szigorúan néztek. Egyikük azt mondta: – Humorosat írjon! Azt szeretjük, a humorosat! Maga tud humorosat írni, azt írjon nekünk! Kérésüket komolyan vettem.” (Spiró György)

17 óra 30-tól Bíró-Balogh Tamás többek között A megvadult írógép  című kötetét dedikálja.

18 óra 15-től A magyar polgári iskolai tanárképzés története (1868–1947) című kötetről Újszászi Ilona újságíró beszélget a szerzővel, Fizel Natasa szegedi neveléstörténésszel.

19 órától a Deák Big Band zenél a Dugonics téren.

Szintén 19 órakor a JATE Klub teraszán Pilcz Roland a Sötét vizeken (OneWay) című legújabb képregényéről és általában a magyar képregényről beszélget a szerzővel Szabó Zoltán Ádám.