Könyvelők: hibás az új kata-törvény, eszerint szeptembertől nem lehet átalányadózást választani

A jó munkához idő kell, a rosszhoz elég egy nap is.
Cservenák Zoltán

2022. július 18. 22:49

Könyvelők: hibás az új kata-törvény, eszerint szeptembertől nem lehet átalányadózást választani

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint az új kata-törvény szerint az átalányadózásra való áttérés nem választható 2022. szeptember 1-jével, mivel a villámgyorsan, egy rakás helyesírási hibával egy nap alatt áterőltetett törvényben

 

az átalányadózás választásáról szóló részben az „adóév” kifejezés a főszabály szerint január 1-től induló átalányadózást jelent. Pedig a régi kata-törvény az adóév említése nélkül szabályozta az átalányadózásra való áttérést.

 

A könyvelők egyesülete azt is írja, hogy 

 

„az új KATA törvény átalányadózásra való áttéréséről szóló része (új KATA tv. 15.§ (2)), már 2022.08.01-én hatályba is lép, ez lerontja a régi KATA törvény idevágó passzusát, így az átalányadózás nem lenne 2022.09.01-től választható, csak 2022.01.01-re visszamenőlegesen, vagy 2023.01.01-től”.

 

Arról, hogy durva törvényalkotási hibáról lehet szó a törvényben, a könyvelők szerint a törvény indoklása tanúskodik, mivel abban már nem adóévre, hanem 2022. évre vonatkozva írnak az átalányadó visszamenőleges választásáról.

 

Ruszin Csaba, az egyesület elnöke megjegyzi,  

 

„A 2022.01.01-re visszamenőleges átalányadózás számos jogbiztonságot érintő kérdést vetne fel a számlákon szereplő »KISADÓZÓ« szótól kezdve, a 3 milliós küszöb feletti különadón át, egészen addig, hogy katásnak egyszerre 8 havi bevallása hiányozna és jelentősen több adót kellene fizetnie, visszamenőleg”.

 

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind