Könyvbemutatóval, közös halászléfőzéssel és bábfesztivállal ünnepli 75. születésnapját a Kövér Béla Bábszínház

Idén hetvenöt éves a Kövér Béla Bábszínház, az évfordulót augusztusban több színes közösségi programmal köszöntik.
Rafai Gábor

2022. augusztus 01. 17:10

Könyvbemutatóval,
közös halászléfőzéssel és bábfesztivállal ünnepli 75. születésnapját a Kövér
Béla Bábszínház

Néhány lelkes középiskolás 1946. december 24-én mutatta be a János vitéz című bábdarabot Szegeden, és ezzel kezdetét vette a szegedi bábszínház története. Az évad során még négy darab került színre: Moliere A botcsinálta doktor, Arany János A bajusz és A Jóka ördöge, valamint Fazekas Mihály Lúdas Matyi című műve. Mára a szegedi lett az ország legrégebb óta folyamatosan működő bábszínháza.

 

Az évente mintegy kétszáz előadást bemutató színház már a negyedik generáció számára nyújt szórakozást, tanulást a városban és a régióban.

 

Az évfordulót augusztusban A nagy Lötty című könyv bemutatójával, az ország bábszínházainak közös halászléfőzésével és kétnapos bábfesztivállal ünneplik.

 

A nagy Lötty

 

A Kövér Béla Bábszínház elmúlt 75 évét mutatja be egy szórakoztató, fordulatos mesébe ágyazva az könyv, amelynek ötletgazdája Kiss Ágnes, Schneider Jankó, szerzője pedig Kollár Árpád. A kötetet Grela Alexandra illusztrációi díszítik. A kötet augusztus 25-én mutatják be.

 

Na, ez hal

 

Ezzel címmel főzik meg Magyarország első összbábszínházi halászléjét az ország mind a tizenkét bábszínházának közreműködésével, így ünnepelve a bábos szakmával együtt a Kövár Béla Bábszínház születésnapját. A végeredményt Puskás Panni és Jászay Tamás kritikusok értékelik ugyancsak augusztus 25-én.

 

Másnap, augusztus 26-án pedig a SZINkópé Fesztivál beharangozásaként a Kövér Béla Bábszínház óriásbábos felvonulást szervez Ledpuppets és a Bóbita Bábszínház közreműködésével. 

 

SZINkópé Fesztivál az újszegedi ligetben

 

A kétnapos fesztivált, amely tavaly nagy siker volt annak ellenére, hogy az eső miatt nem a tervezett külső helyszíneken, hanem a bábszínház épületében voltak az előadások, idén augusztus 27-én és 28-án rendezik meg az újszegedi ligetben, ahol interaktív játékokkal, előadásokkal és koncertekkel, valamint civil szervezetek programjaival várják az érdeklődőket. 

 

Fellép többek között Gryllus Vilmos és az Eszter-lánc Mesezenekar. Eljön és Vitéz László is. 

 

A szervezők felhővadászattal, molyodával is készülnek, de több, mint tíz civil szervezettel is találkozhatnak a résztvevők: többek között megismerhetik a Megálló Közösségi Házat, a Motiváció Műhelyt és a PET kupát is.

 

 

Ha mindez nem volna elég, a szegedi Kövér Béla Bábszínház társulata egy különleges kereskedelmi kikötővé, Port Ciggedinné varázsolja Szegedet, ahol a résztvevőknek izgalmas feladatokat kell megoldaniuk a város különböző pontjain.

 

Ebben az évben is nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra, ezért arra kérnek mindenkit, hogy biciklivel érkezzen és vigyen majd magával saját elemózsiát a rendezvényre, ahová a látogatók idén is a tavalyi árakon juthatnak be.