Könyvárverés az Agórában: nehéz időkben sem csökkent az érdeklődés a ritkaságok iránt

Van azért abban valami megnyugtató, hogy a járványhelyzet ellenére is megrendezik a szokásos könyvárverést Szegeden. Sokan voltak, sokat licitáltak. Igazi könyvritkaságok találtak új gazdára, és csak nagyon kevés könyv nem kellett senkinek.

2020. október 10. 19:09

Szombaton a 22. Szegedi Könyvárverést rendezték meg régi-új helyszínen, a Szent-Györgyi Albert Agórában. Igaz, ezúttal éppen a pandémia miatt a nagyteremben, mert a távolságtartást kizárólag itt tudták biztosítani.

Kifejezetten sokan voltak, ami jelzi, hogy a könyvek barátainak és gyűjtőinek tábora nem csappant meg ezekben a nehéz időkben sem. Ahogyan hagyomány, hogy az árverést az Agórában rendezik, hagyomány az is, hogy a licitet Nátyi Róbert művészettörténész, az SZTE művészeti karának dékánja vezette. Fizikailag sem volt könnyű dolga, az aukció ugyanis három óránál is hosszabb ideig tartott.

Nem csoda, hiszen 562 árverési tétel került kalapács alá, így megállás nélkül közel kétszáz percre volt szükség, hogy az utolsó kötet is elkeljen. A szegedi könyvárverés szervezői ezúttal is a Dekameron és a Könyvmoly Antikvárium voltak, a katalógus összeállítása Jakó Csaba munkáját dicséri.

Nem akármilyen elismerés, hogy a 113 oldalon felsorolt árverési tételeket sűrítő katalógusról Nátyi Róbert előzetesen úgy fogalmazott: nem található benne hiba. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy sok esetben a licitálás induló ára nem egyezik a katalógusban szereplővel. Ám ennek oka csupán annyi, hogy vételi ajánlat érkezett az árverésre bocsájtott könyvek sokaságára olyanoktól, akik személyesen nem tudtak eljönni az árverésre.  

Az árverésre kínált köteteket a licit előtti hétköznapokon a Somogyi-könyvtárban lehetett megnézni, valamint a Könyvmoly honlapján

Távol egymástól, de közel a könyvekhez. A fönti képre vagy ide kattintva nézze meg Szabó Luca fotóit!

Az árverési feltételek között szerepelt, hogy 10 ezer forintig 500 forintonként emelkedett a licitálás összege, 10 és 20 ezer forint között ezerrel, 20 és 50 ezer forint között kétezerrel, míg 50 és 100 ezer forint között ötezer forinttal. Az árverés szabályaihoz tartozik, hogy az elért leütési áron elővételt biztosítottak az Országos Széchenyi Könyvtárnak és a Somogyi-könyvtárnak. Mindkét közgyűjtemény több alkalommal is élt ezzel a lehetőséggel a szombati könyvárverésen.

A könyvválasztékról sokat elmond, túl azon, hogy 562 tételt árvereztek, ezeket 35 különböző kategóriába sorolták. A könyvárverés kifejezés annyiban árnyalható ebben az esetben, hogy plakátoknak, térképeknek, kéziratoknak, fotóknak, aprónyomtatványoknak, grafikáknak és reklámoknak is keresték az új tulajdonosait.

Ezzel együtt döntő módon mégis könyvek kerültek kalapács alá a hagyományos irodalmi és történeti tematika mellett olyan különlegesek számító témakörökben, mint az állattan, aviatika (repülés), judaika, méhészet, militária (hadászat), növénytan, fürdőkultúra, tiltott könyvek, vadászat, ornitológia (madártan) és emigráns kiadványok.

Elenyészően kevés könyv nem talált gazdára. Jellemzőbb volt ennél, hogy a 3–5 ezer forinton meghirdetett könyvek leütési ára könnyen felszaladt a 20–40 ezer forintos magasságba. Különösen igaz volt ez a katonai könyveknél, a repüléssel, az első világháborúval kapcsolatos köteteknél.

A teljesség igénye nélkül néhány példa. Jászi Oszkár Művészet és erkölcs című 1904-ben kiadott könyve 8 ezer forintról indult, és meg sem állt 48 ezer forintig. Karinthy Frigyes Tanár út kérem című klasszikusa 6 ezerről indult és egészen 36 ezer forintig jutott.

Kemény Gábor Néhány szó báró Eötvös Józsefhez című kötetét eredetileg 18 ezer forintért hirdették meg, de a szombati árverés csúcsát jelentve 150 ezer forintért vitték el. Itt előzetes vételi ajánlat volt, éppen a 150 ezer forintra. Csak rögzítjük a tényt: a helyszínen lévők közül senki sem szállt be a versenybe.

Szépen teljesített Kertész Imre 2006-os kiadású Sorstalanság című regénye is, amely 8 ezer forintról indult és 32 ezerért lelt új gazdára. A kötet értékét alapvetően a szerzői dedikáció adta meg. Móra Ferenc két autográf levelét is 15 ezer forintért kínálták, az egyik 60, a másik 65 ezer forintért kelt el. De jól teljesített a gyulai kórház hajdani híres elmeorvosának, Pándy Kálmán családi fényképeinek gyűjteménye, ami 8 ezerről tornázta fel magát 28 ezer forintra. A gyulai kórház évtizedek óta viseli Pándy nevét.

Családi fotókra is lehetett licitálni

Egressy Gábor Törökországi naplóját (1849-1850) 55 ezerért ütötték le, noha 18 ezer forinton kezdett. A példák önkényesek és kiragadottak, de abban a helyzetben, amikor több mint 500 könyvet árvereztek, ezt máshogy nem is lehet.

A búcsú nem is hangozhatott másként a tíz órai kezdés után valamikor negyed kettő magasságában, mint úgy: köszönet a könyv barátainak, hogy ebben a nehéz pandémiás időben is eljöttek az árverésre – fordult az licitálókhoz Nátyi Róbert.

A Gutenberg-galaxis egyértelmű életjeleit tapasztaltuk szombat délelőtt Szegeden. Jó ezt leírni.

B. P.