Könnyen hazavághatja a kulturális intézményeket az új katatörvény: zenészek, írók, színészek és fordítók maradhatnak kenyér nélkül

Miközben egy vízvezetékszerelő a jövőben akár évi tizennyolcmillió forintot is megkereshet úgy, hogy mindössze hatszázezer forintot adózik utána, addig a folyamatosan forráshiánnyal küzdő kulturális szféra szereplői ennek a többszörösét kényszerülnek majd befizetni a kincstárba, ha egyáltalán lesz, aki munkát kínál majd nekik a jelentősen megszigorodott feltételekkel. Előfordulhat, hogy koncertek és színházi előadások maradhatnak el, vagy nem lesz, aki időben lefordítson egy fontos szerződést. Megnéztük, Szeged gazdag kulturális életében milyen zavarokat okozhat az új adójogszabály.
Rafai Gábor

2022. július 15. 14:43

Könnyen hazavághatja a kulturális intézményeket az új
katatörvény: zenészek, írók, színészek és fordítók maradhatnak kenyér nélkül

„Vajon a szellemit utálják jobban vagy a szabadfoglalkozásút? Mert indulati okokon kívül túl sok értelmét nem látom a kata évközbeni eltörlésének” – írja Nyári Krisztán a Facebookon.

 

Sokan osztják a népszerű író véleményét: az új katatörvény kiválóan alkalmas a kulturális élet legtöbbször kritikus hangú szerepelőinek sarokba térdepeltetésére, ellehetetlenítésére.  Orbán Viktor rendszere a koldusnyugdíjasok után most megkezdte a koldus értelmiség kialakítását is. A cél, hogy a költségvetés bevételei növekedjenek, sokkal könnyebben és biztonságosabban elérhető lett volna, ha az eddigi ötvenezer forintos adóterhet mondjuk nyolcvanezerre emelik, amit a többség valószínű, ha nem is örömmel, de befizetett volna. De úgy tűnik, nem ez, nemcsak ez volt a cél!

 

Szegényebb lehet a kulturális kínálat és maguk a művészek is az új katatörvény miatt

Egyelőre a szegedi kulturális intézményekben is döbbenet és értetlenség fogadta a kata ilyen gyors lemészárlását.

 

– Harmincöt-negyven főt is érinthet a színházban ez a drasztikus és gyors változás, amire lehetetlen ilyen rövid idő alatt felkészülni, megoldást találni, miközben zajlik a Szegedi Szabadtéri Játékok és az új évad előkészítése is – mondta Barnák László.

 

A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a szigorítás nemcsak a művészeket, hanem a műszakiakat, a súgókat, dramaturgokat, jelmez és díszlettervezőket is nagyban érinti. 

 

– A kulturális szféra mindig forráshiánnyal küzd, ezért nem egyszerű bárkit is státuszba felvenni, ráadásul a munkánk természete is olyan, hogy egy-egy produkcióra áll össze a csapat, amibe máshonan is hívunk vendégeket. A kata az elmúlt tíz évben nagyon jó megoldás volt mindkét félnek. Az ésszerűtlen szigorítás azt a veszélyt hordozza magában, hogy sokan megpróbálnak majd kiskapukat keresni, de egy kulturális intézmény, egy színház nem tud zsebbe fizetni. 

 

Azt már mindenki látja, jelentősen csökkenni fog a kulturális területen eddig ilyen formában foglalkoztatottak jövedelme, miközben az intézmények terhei tovább nőnek.

 

– A művészeink eddig különféle külső fellépésekkel egészítették ki az egyébként rendkívül alacsony jövedelmüket. Ezután nem fogják hívni őket, mert nem tudnak számlát adni a tiszteletdíjukról. A színház vezetésétől várják a megoldást, de lehetetlen pótolni a kieső jövedelmüket, mert mindenkit szorít a drasztikusan emelkedő energiaár és a költségek hirtelen növekedése. Most mindenki bizonytalan és elkeseredett, ami akarva akaratlanul is beárnyékolja a munkánkat.

 

Nincsenek jobb helyzetben azok sem, akik eddig az IH Rendezvényközponttal álltak hasonló szerződésben. 

 

– Még is SZIN-en is akadtak olyan kisebb zenekarok, amelyek katás számlát állítottak ki. Ezt a jövőben nem fogadhatjuk el. Hogy mi lesz ezután? Egyelőre senki sem látja. Minden a fellépőink döntésétől függ, de ha más vállalkozási formába lépnek át, az nagyon megdrágítja majd a szolgáltatásaikat, ami tovább gyűrűzik. Mi pedig nem tehetünk mást, tovább kell hárítanunk a vendégeinkre, azaz drágábbak lesznek a koncertjeink, az előadóestjeink. A csökkenő életszínvonal mellett mindig a kulturális kiadások esnek ki legelőször a rostán, így megvan az a veszély, hogy érdeklődés híján programok maradhatnak el, ami senkinek sem jó. Az új szabályozással végül mindenki csak rosszul jár – mondta Kolonics Erika.

 

A Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint nem megoldás az sem, ha megbízási szerződéssel próbálják meg áthidalni a helyzetet, hiszen az gyakorlatilag egyenlő azzal, mintha munkabért fizetnének ki, olyan hatalmas közterheket pedig egyetlen kulturális intézmény sem képes kigazdálkodni. 

 

Nehéz helyzetbe hozta a törvénymódosítás a Somogyi-könyvtárt is.

 

– Eddig a rendezvényeinkre meghívott előadók kilencvennyolc százaléka tudott számlát adni, többségük katás volt. Ezt szeptembertől mi sem fogadhatjuk el. Azok, akik más vállalkozási formát választanak a jövőben, a nagyobb közterhek miatt, magasabb fellépti díjat fognak kérni. A mi keretünk azonban nem nő, ezért minden bizonnyal kevesebb programot tudunk majd szervezni – mondta Sikáláné Sánta Ildikó. 

 

A könyvtárigazgató szerint legérzékenyebben az Ünnepi könyvhetet és az Őszi könyvtári napokat érintheti a szigorítás, hiszen a legtöbb előadót ezekre a rendezvényekre hívják meg. 

 

Szegényebbek lesznek ezentúl a kulturális ünnepeink is, mint ahogyan az egész életünk. 

 

Vegyes képet mutatnak a nyelviskolák: van, ahol teljesen ellehetetlenülhet az oktatás, máshol alig veszik észre

Sok nyelviskolát is lehetetlen helyzetbe hoz az új szabályozás, a szegedi Katedra azonban kicsit kakukktojás a sorban, náluk ugyanis a nyelvtanárok többségét nem érinti.

 

– Sokféle foglalkozási formában dolgoznak nálunk az oktatók, vannak alkalmazottaink, mások megbízási szerződéssel dolgoznak, és természetes vannak egyéni vállalkozók is, közöttük néhány katás, de a számuk elenyésző, a tíz százalékot alig éri el – mondta érdeklődésünkre a nyelviskola ügyvezető igazgatója, Végh Zsuzsanna, aki azt is hozzá tette, bár a jogszabály szinte egyik óráról a másikra született, de a levegőben már régóta benne volt, hogy hozzá fognak nyúlni a katához, így lehetett egy kicsit előre gondolkodni. 

 

– Nyár van, sokan elmentek szabadsága, ez egy kicsit azért most megnehezíti az átállást, de szeptemberig rendezni fogjuk azoknak az oktatóinknak a státuszát is, akiket ez érint, így különösebb fennakadást a mi működésben nem fog okozni.