Kompetenciamérés: a rendszer nem volt elég kompetens

Nem sikerült jól az országos kompetenciamérés első napja szerdán. Sok helyen lefagyott az informatikai rendszer; a diákok nem tudtak bejelentkezni a szükséges felületekre, országosan a tizedik osztályos tanulók most első alkalommal számítógépen írhatták meg a szövegértési és matematikai feladatokból álló tesztet.
Kis Máté

2022. április 22. 08:25

Kompetenciamérés: a rendszer nem volt
elég kompetens

A tavalyi kompetencia felmérésen többek között az élelmiszerpazarlásról is olvashattak szöveget a 10. osztályos diákok, ezt követően kellett a kérdésekre válaszolniuk. Ezt, akkor még papíron írták meg. Idén az EMMI változtatott, és a diákok számítógépen oldhatták meg a feladatsorokat. De nem várt problémák léptek fel.

 

Országosan most zajlott elsőnek teljesen digitálisan a kompetencia felmérés, ezt a 6., 8. és a 10-es diákok írják meg az iskolákban. A teszteken a diákok szövegértési képességét, matematikai eszköztudását, illetve mostantól a természettudományos kompetenciáit is vizsgálják.

 

A mostani hibák ugyanakkor nem váratlanul jelentkeztek: az informatikai rendszer tesztelésére előzetesen már három próbaalkalmat hirdetett meg az Oktatási Hivatal (OH), de a diákok többségének már akkor sem sikerült belépniük. A próbaüzem után az OH azt mondta, hogy terheléses támadás érte a rendszert.

 

Az EMMI azt ígéri kivizsgálja a hibákat, de azt egyelőre nem tudni, hogy a teszteket újra kell-e majd írni.

 

Nézzék meg a Szeged Televízió összefoglalóját!