Kompenzálja-e a kormány az önkormányzatokat idén? – Szabó Sándor Szeged érdekében kérdezett, Tállai András fideszes államtitkár csak mismásolt

Csak a szokásos: viszik a pénzt, a feladatot meg itt hagyják.
Cservenák Zoltán

2022. február 02. 17:25

Kompenzálja-e a kormány az önkormányzatokat idén? – Szabó Sándor Szeged érdekében kérdezett, Tállai András fideszes államtitkár csak mismásolt

Idén is legalább 3 milliárd forint iparűzési adót von el a kormány Szegedtől, a 25 ezer főnél nagyobb önkormányzatok, így Szeged kompenzációjáról viszont egyelőre egy szó sem esik. Így kell költségvetést terveznie a városnak. Szabó Sándor szegedi országgyűlési képviselő arra volt kíváncsi a parlamentben, hogy 

 

„Kompenzálja-e a Kormány az önkormányzatokat az elvont iparűzési adó miatt 2022-ben?"  

 

Szabó Sándor azt írja, az Orbán-kormány intézkedése az önkormányzatok iparűzési-adóbevételét összességében 150 milliárd forinttal rövidítette meg 2021-ben, jelentős mértékben csökkentve ezzel az amúgy is folyamatos apadó bevételi forrásait. Megszorítás viszont 2022-ben is lesz.

 

Hiába beszél a kormány és a szegedi Fidesz is „kompenzációról”, a tavaly az elvont adó mindössze töredékét, nagyjából 15 százalékát adta vissza a kormány a 25 ezer főnél nagyobb településeknek. A „számlát” tehát nem egyenlítették ki, nem kompenzálták, csak a szavak szintjén. A Fidesz-kormány adóeltérítési politikája miatt Szegedet 8 milliárd forint kár érte 2021-ben.

 

Szabó Sándor – hiányolva az átláthatóságot és a tervezhetőséget – úgy fogalmazott, nem ismert, milyen elvek alapján kapták vissza az önkormányzatok elvont forrásaik töredékét.

 

 

A települések zsebében turkál a minisztérium

 

Az MSZP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére Varga Mihály pénzügyminiszter helyett Tállai András államtitkár válaszolt.

 

Tállai azt írta, a 25 ezer főnél népesebb településeknél a kormány egyedi mérlegelés alapján dönt, figyelembe véve az egy főre jutó adóerő-képességet is. Az államtitkár válaszában kitért arra is, hogy látják, mennyivel nőtt az önkormányzatok bankszámláján a pénz. Tállai több tíz milliárd forintról ír, majd hozzáteszi:

 

„Az önkormányzatoknál kieső bevétel pótlását szolgáló támogatás részletszabályai jelenleg kidolgozás alatt állnak”.

 

 

Érdekesség, hogy miközben az elvont adó visszaadását mérlegelik, az adóerőben jobb helyzetben lévő településektől szolidaritási adó címén is elvonnak milliárdokat. Szegedtől tavaly és idén is 1,9–1,9 milliárd forintot vesznek el így.