Komlós Aladár-díjat kapott Szajbély Mihály

Szokatlan módon, flashmob keretében adták át az idén a rangos Komlós Aladár-díjat, amit 2021-ben a szegedi egyetem tanárának ítéltek oda.
Bod Péter

2021. november 29. 12:33

Komlós Aladár-díjat kapott Szajbély
Mihály

Tisztelet parancsoló életművet tudhat a háta mögött a szegedi egyetem bölcsészkarának professzora, Szajbély Mihály, akinek tudományos tevékenységével legutóbb annak kapcsán foglalkoztunk, hogy 2019-ben megjelent Csáth Gázáról szóló, közel hatszáz oldalas monográfiája.

 

 

A most neki ítélt Komlós Aladár-díj aligha függetleníthető ettől a nagyszabású munkától. Az 1980-ban elhunyt irodalomkritikus, Komlós Aladár tisztelői 1992-ben hozták létre a róla elnevezett díjat, amit némi szünetelés után 2004-tól adnak át ismét évente.

 

A járványhelyzet miatt a fővárosi díjátadót nem lehetett megtartani, ezért a bölcsészkar azzal kedveskedett a mit sem tudó Szajbély Mihálynak, hogy a díj kuratóriumával egyeztetve flashmobot szerveztek a bölcsészkaron nemrégiben nyílt közösségi terébe, a Café Radnótiba.

 

 

Itt Szilágyi Zsófia, SZTE BTK általános és tudományos dékánhelyettese olvasta fel Reményi József Tamás irodalomkritikus erre az alkalomra készült köszöntőjét, így nyújtották át a díjjal járó elismerő oklevelet.

 

Szajbély Mihály irodalomtudós 1977-ben végzett a JATE (ma SZTE) Bölcsészettudományi karán, 1979-ben egyetemi doktor, 1986-ban az irodalomtudományok kandidátusa lett, 2004-től az MTA doktora.

 

2010–2013 között a Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet vezetője, 2013-tól megbízott vezetője. Főbb kutatási területei a klasszikus magyar irodalom, a XX. század elejének magyar irodalma (Csáth Géza), a jugoszláviai (vajdasági) magyar irodalom története, sajtó- és médiatörténet, az irodalom médiatörténete, a hangjáték médiatörténete és műfaji problémái – olvasható róla a rövid összefoglaló a litera.hu-n.

 

Az elmúlt években több Szegedről indult, vagy itt munkálkodó irodalomkutató részesült Komlós Aladár-díjban, így bölcsészkar olyan volt és jelenlegi oktatói, mint Lengyel András és Szilágyi Zsófia, olyan itt végzett oktató, mint Takáts József, és a bölcsészkaron vendégoktatóként megfordult Margócsy István.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind